Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ
Τετράωρη σήμερα στην «Τρικολάν»

Οι εργαζόμενοι στην «Τρικολάν» έχουν σήμερα 4ωρη στάση εργασίας σ' όλες τις βάρδιες και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Η σημερινή στάση αποτελεί την έναρξη του αγώνα των εργαζόμενων της επιχείρησης που, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα εξελιχθεί σε αγώνα όλων των κλωστοϋφαντουργών της Νάουσας για να αποτρέψουν τις απολύσεις των 120 εργαζομένων στην επιχείρηση του Ομίλου «Κλωστήρια Ναούσης», που μεθοδεύει η μεγαλοεργοδοσία Λαναρά.

Στη Νάουσα, μια πόλη 25.000 κατοίκων, χάθηκαν την τελευταία μόνο 10ετία 3.500 θέσεις εργασίας στους τομείς της υφαντουργίας - ενδύματος, της βιομηχανίας ξύλου, τις οικοδομικές κατασκευές και το χονδρικό εμπόριο. Η ανεργία στην πόλη το 2002 έφτασε το 49%!

Τώρα οι εργαζόμενοι και ο λαός της πόλης αντιμετωπίζουν ξανά το φάσμα νέων απολύσεων. Μπροστά σ' αυτή την τραγική κατάσταση οι εκπρόσωποι και στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΝ το μόνο που βρίσκουν να πουν είναι να μπει η Νάουσα στη ζώνη ειδικών κινήτρων προς τους εργοδότες, όπως έγινε στη σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας την Τετάρτη το βράδυ. Το εργατικό κίνημα της πόλης είναι ανάστατο, τα σωματεία οργανώνουν και προγραμματίζουν κλιμάκωση του αγώνα τους, με συντονισμό της δράσης τους και άλλες κινητοποιήσεις και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου το μόνο που επιδιώκουν είναι πώς να χαριστούν κι άλλα δισεκατομμύρια στους βιομηχάνους, που δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα, ούτε να σταματήσουν το κλείσιμο των εργοστασίων.

Απάντηση στους ισχυρισμούς αυτούς έδωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών, Δήμος Θεοδώρου, που παρακολούθησε τη σύσκεψη στο ΕΚΝ. «Η διοίκηση του ομίλου», τόνισε στην παρέμβασή του ο Δήμος Θεοδώρου, «εκμεταλλεύεται την απελευθέρωση των αγορών και μεταφέρει την παραγωγή σε χώρες της Βαλκανικής. Αλήθεια, ποιες πολιτικές δυνάμεις ψήφισαν το Μάαστριχτ και στήριξαν και στηρίζουν αυτές τις πολιτικές; Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ; Οι επιχειρήσεις που μεταφέρουν την παραγωγή στις χώρες της Βαλκανικής χρηματοδοτούνται από το Σύμφωνο Σταθερότητας για τα Βαλκάνια. Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις δεν ψήφισαν το Σύμφωνο Σταθερότητας;».

Σχετικά με τις δραστηριότητες της «Τρικολάν» ο Δήμος Θεοδώρου επισήμανε: «Η ΤΡΙΚΟΛΑΝ συγχωνεύτηκε με τη ΦΑΝΚΟ και παράγουν ρούχα για τις μεγαλύτερες βιομηχανίες αθλητικών ειδών, NIKE, ADIDAS, κλπ. Ο όμιλος παρουσιάζει, σύμφωνα με τα δικά του στοιχεία, τεράστια κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2003 σε σχέση με αυτό της προηγούμενης χρονιάς και η "Τρικολάν" συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των κερδών. Ερχονται εδώ λοιπόν όλοι και προσπαθούν να σας πείσουν να διεκδικήσετε κίνητρα για τις επιχειρήσεις. Δηλαδή, να τους δώσουμε κι άλλα δισεκατομμύρια...».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ