Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Μια αποκαλυπτική ψηφοφορία

Η συζήτηση και η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το «Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης» δίνει τη δυνατότητα για την εξαγωγή πολλών συμπερασμάτων, χρήσιμων ενόψει και των εκλογών.

Εισαγωγικά πρέπει να σημειώσουμε ότι το συζητούμενο «Σύνταγμα» αντανακλά τις πάγιες θέσεις των «μεγάλων δυνάμεων» της ΕΕ για τη δημιουργία ενός υπερενισχυμένου Διευθυντηρίου, που θα αποτελείται από τις τέσσερις-πέντε μεγαλύτερες χώρες-μέλη και το οποίο θα λειτουργεί ως στρατηγείο των πολυεθνικών και των τραπεζιτών στην επίθεσή τους κατά των λαών εντός και εκτός της ΕΕ.

Μια πτυχή αυτής της αντιδραστικής «μεταρρύθμισης» εκφράζει και ο θεσμός των «ευρωπαϊκών κομμάτων», με τον οποίο επιχειρείται η φίμωση των κομμάτων που αντιτίθενται στην ΕΕ, ως και η θέση τους «εκτός νόμου».

Τα παραπάνω δεν αναιρούν τις μεγάλες αντιθέσεις που έχουν εκδηλωθεί στους κόλπους της ΕΕ με αντικείμενο την ηγεμονία στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «είκοσι πέντε». Εξάλλου, αυτές οι αντιθέσεις υποχρέωσαν τους ηγέτες της ΕΕ να παραπέμψουν το θέμα από τη Σύνοδο της Χαλκιδικής σε μια Διακυβερνητική Διάσκεψη, η οποία αρχίζει στις 4 του Οκτώβρη.

Στην προχτεσινή συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου παρουσιάστηκε μια κοινή εισήγηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μέλος του οποίου είναι η Νέα Δημοκρατία, και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, μέλος του οποίου είναι το ΠΑΣΟΚ. Ετσι και στην ψηφοφορία, ψήφισαν υπέρ του ευρω-Συντάγματος όλοι οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Είχαμε, δηλαδή, μια πανηγυρική ταύτιση των δύο συνεταίρων του δικομματισμού σε μια ακόμη βασική πολιτική επιλογή. Ενα γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη για να κριθούν τα δύο κόμματα ενόψει των εκλογών.

Στην ίδια ψηφοφορία, όπου μόνον οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν «κατά», ο ένας ευρωβουλευτής του ΣΥΝ ψήφισε «υπέρ» και ο άλλος απείχε. Χαρακτηριστικό ενός καιροσκοπισμού που διακρίνει αυτό το κόμμα, το οποίο έχει ψηφίσει όλες τις βασικές, θεμελιώδεις, συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και απ' την άλλη επιδιώκει να κρατάει θολωμένα τα νερά, τόσο θολωμένα όσο και η «κεντροαριστερά».

Ετσι κι αλλιώς η τοποθέτηση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι λυδία λίθος για όλες τις πολιτικές δυνάμεις και η ψηφοφορία για το ευρω-Σύνταγμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει το μέτρο της αντίστασης, ή της υποταγής.

Και, φυσικά, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η συζήτηση και η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο δίνει και το μέτρο της απόστασης που χωρίζει τα κέντρα λήψης των αποφάσεων στην ΕΕ από τους λαούς. Τους λαούς που βρίσκουν τον τρόπο να εκφράσουν την αντίθεσή τους, όπως οι Σουηδοί με το «όχι» τους.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ