Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Κοινωνία των Αιώνιων Εφήβων!

Οχι, αυτό που έκαναν τα παιδιά ήταν ανήθικο, για να μην το χαρακτηρίσω χειρότερα! Τα έφεραν στη Βουλή για «άσκηση», για «διεύρυνση» των οριζόντων τους, για «ταξίδι στην πρωτεύουσα», για να «έχουν κάτι να λένε» τέλος πάντων, και κείνα - τα αφιλότιμα - άρχισαν να νομοθετούν! Παρεξηγώντας την ανοχή που έδειξε η πολιτεία επιρρεπείς στις ακρότητες, θεώρησαν τον εαυτό τους Κουλούρη και Γιακουμάτο και άρχισαν να θεσπίζουν νόμους τον έναν μετά τον άλλον. Δε σεβάστηκαν τίποτα! Ούτε καν τον κ. πρόεδρο της Βουλής, που είχε την αρχική ιδέα. Τον εξαπάτησαν και αυτόν! Εκμεταλλεύτηκαν την καλοσύνη του, και την απέραντη δημοκρατική του ευαισθησία, και έκαναν - γιατί να το κρύψουμε- κοινοβουλευτικό πραξικόπημα!

Και άρχισαν - δείγμα και αυτό του ιδιοτελούς ανήθικου χαρακτήρα τους - από τον εαυτό τους. Με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Εφήβων τέρμα, πια, τα φροντιστήρια! Τέρμα και τα ιδιωτικά ΙΕΚ, που τα τελευταία χρόνια φύτρωσαν σαν μανιτάρια. Τέρμα οι διάφορες «σχολές» και τα διάφορα «εργαστήρια», που λυμαίνονται τον τόπο και τις τσέπες των γονιών τους. Τέρμα και τα αμερικάνικα και ευρωπαϊκά «πανεπιστήμια» και «κολέγια», που αντί για γνώσεις και πτυχία, μοιράζουν ...κωλόχαρτα. Από σήμερα η εκπαίδευση «είναι χρέος της πολιτείας και προσφέρεται από το κράτος και, φυσικά, δωρεάν».

Στη συνέχεια πέρασαν στην «υποδομή». Καλά εκπαιδευμένοι δάσκαλοι και καθηγητές, αμειβόμενοι τόσο όσο να τους επιτρέπει ο μισθός τους να ζούνε αξιοπρεπώς, όπως αρμόζει, άλλωστε, σε δασκάλους και καθηγητές. Και μαζί με τις αμοιβές στον ίδιο νόμο, πέρασαν και τις υποχρεώσεις. Στο εξής οι δάσκαλοι, με ευθύνη της πολιτείας, θα έχουν συνεχή επιστημονική εκπαίδευση έτσι που να μπορούν να συλλαμβάνουν, και στη συνέχεια να μεταφέρουν όλον τον πλούτο της επιστήμης, της τέχνης, της φιλοσοφίας στους μαθητές και τις μαθήτριες! Τα παιδιά συμφώνησαν και αποφάσισαν να απλωθούνε σε όλες τις περιοχές της γνώσης. Να μη μείνει τίποτα κρυφό και άγνωστο για κανέναν. Γι' αυτό, πέρα από τη φροντίδα για τους δασκάλους, αποφάσισαν - πάλι ομόφωνα - να προσαρμόσουν και τα κτίρια των σχολείων στις σύγχρονες απαιτήσεις της εκπαίδευσης.

Αλλά τα παιδιά - τα πρόστυχα - δεν άφησαν έξω ούτε τον «ελεύθερο χρόνο». Με ειδικό νόμο αποφάσισαν πως ένα κομμάτι της μέρας τους πρέπει να διατίθεται για την «αγωγή της ψυχής τους» και για «χαλάρωση». Η πολιτεία υποχρεούται να δημιουργήσει ανοιχτά και κλειστά γυμναστήρια, κολυμβητήρια, κινηματογράφους, θέατρα, ωδεία, πολιτιστικά κέντρα... Αλλά και πράσινο, και καλές και δωρεάν συγκοινωνίες για τους μαθητές. Ακόμα, κατασκηνώσεις, για βουνά και για θάλασσα, ανάλογα με τις ανάγκες και τα γούστα.

Τα ναρκωτικά - τα κάθε είδους ναρκωτικά, βέβαια - τίθενται εκτός της εφηβικής κοινωνίας και εκτός νόμου, φυσικά! Το ίδιο και η βία, η πορνεία... Στην πολιτεία των εφήβων δε θα υπάρχουν πλατείες με σύριγγες, φλέβες τρυπημένες, παιδιά απλωμένα στα πεζοδρόμια. Οπως δεν μπορεί να υπάρχουν πόρνες και πόρνοι. Μπορντέλα φανερά και κρυφά. Ο έρωτας θα είναι άφθονος και ελεύθερος. Επίσης, στην πολιτεία των εφήβων δεν μπορεί να υπάρχουν παιδιά στα φανάρια, παιδιά πεινασμένα, παιδιά αναλφάβητα. Ούτε βέβαια και διακρίσεις, Τσιγκανάκια, Αλβανάκια, Ελληνάκια, Ρωσάκια! Και κυρίως, απαγορεύεται να σκοτώνονται παιδιά και έφηβοι!

Αλλά τα παιδιά, εκμεταλλευόμενα το θεσμό της Βουλής των Εφήβων - και τιμωρώντας όλους αυτούς που τα έφεραν κομπάρσους και γλάστρες στο «ναό της δημοκρατίας» - πήραν και άλλα - πέρα από τα στενά «συντεχνιακά» - μέτρα. Μέτρα από αυτά που λέμε «κοινού ενδιαφέροντος»! Απαγόρευσαν με νόμο την ανεργία, την εκμετάλλευση, την κοινωνική αδικία! Γιατί ξέρουν πως με γονείς δυστυχισμένους δεν μπορεί να είναι ούτε αυτά ευτυχισμένα. Θεσμοθέτησαν, λοιπόν, μια κοινωνία χαράς. Και για τους γονείς και για τα παιδιά. Μια δίκαια κοινωνία. Χωρίς απάτες και γιαλατζί θεσμούς. Μια κοινωνία των Αιωνίων Εφήβων.


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ