Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Κλαβιγκό» στο Ηρώδειο

Πλησιάζει τα 350 χρόνια κι όμως παραμένει το πιο νεανικό χορευτικό συγκρότημα του κόσμου. Πρόκειται για το περίφημο Μπαλέτο της Εθνικής Οπερας του Παρισιού, που αύριο και το Σάββατο, θα παρουσιάσει στο Ηρώδειο (8.30μ.μ.) το μπαλέτο «Κλαβιγκό», μια σύγχρονη δημιουργία του γνωστού χορογράφου Ρ. Πετί, βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Γκαίτε. Το μπαλέτο ιδρύθηκε το 1661 και με τους 154 χορευτές του, που έχουν μέσο όρο ηλικίας περίπου 25 χρόνια, προβάλλει τη γαλλική σχολή χορού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κεντρικός ήρωας του έργου είναι ο Κλαβιγκό, στον οποίο αρέσουν τα κορίτσια, η διασκέδαση και ο έρωτας. Ενας φίλος του, ο Κάρλο, τον ωθεί ακόμη περισσότερο σε ακρότητες και ασωτίες. Ο ήρωας ξελογιάζει την αθώα Μαρί. Εκείνη τον ερωτεύεται παράφορα, η αγάπη όμως του Κλαβιγκό γι' αυτήν κρατάει λίγο, κάνοντας την εγκατάλειψή της ακόμα πιο σκληρή και τη μοναξιά της αβάσταχτη. Ενα βράδυ, ο Κλαβιγκό νομίζει ότι τη βλέπει να έρχεται κοντά του όμοια με Συλφίδα, αλλά, όταν πάει να την πλησιάσει, εκείνη εξαφανίζεται. Ο Κλαβιγκό θα πεθάνει, όπως και η Μαρί.

Ο Ρ. Πετί προχώρησε σε κάποιες αλλαγές της πλοκής του πρωτότυπου έργου του μεγάλου Γερμανού συγγραφέα, προκειμένου να μπορεί να χορογραφηθεί. Η μουσική της παράστασης είναι του Gabriel Yared, τα σκηνικά του Jean-Michel Wilmotte και τα κοστούμια της Luisa Spinatelli. Σολίστ: Nicolas Le Riche, Claire-Marie Osta, Yann Bridard, Marie-Agnes Gillot, Yann Saiz.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ