Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο εδώλιο οι υπεύθυνοι της ΦΑΡΑΝ

Τέσσερα χρόνια μετά, και οι υπεύθυνοι της ΦΑΡΑΝ για τους οκτώ νεκρούς από το σεισμό του '99 δεν έχουν ακόμη δικαστεί...

Την ερχόμενη Παρασκευή, και μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, δικάζονται ενώπιον του Μεικτού Κακουργιοδικείου Αθηνών οι υπεύθυνοι του Διοικητικού Συμβουλίου της φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΡΑΝ, για το θάνατο των οκτώ υπαλλήλων και των τραυματισμό άλλων δώδεκα.

Υπενθυμίζουμε ότι στον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999, το μισό εργοστάσιο κατέρρευσε, καταπλακώνοντας τους άτυχους εργάτες. Και όλα αυτά, όταν από το 1986 (!) υπήρχε πρόβλεψη πολιτικού μηχανικού ότι το εργοστάσιο «δε θα αντεπεξέλθει σε περίπτωση σεισμού». Ηδη, σημαντικά προβλήματα είχαν προκύψει στο εργοστάσιο και από το σεισμό του 1981, τα οποία η διοίκηση ουδέποτε επιδιόρθωσε.

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) σημειώνει ότι «από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο χώρο, συμπαραστάθηκε στους παθόντες και στις οικογένειές τους, δεσμεύτηκε για πλήρη στήριξη και βοήθεια μέχρι τέλους σε όποια επιλογή διεκδίκησης και δικαίωσης προχωρήσουν, κάτι που με συνέπεια έκανε μέχρι σήμερα».

Η ΟΕΦΣΕΕ τονίζει ότι «θα βρεθεί ξανά με στελέχη της στο δικαστήριο, βοηθώντας και με αυτόν τον τρόπο, με την ελπίδα ότι θα αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη».

Η πρόεδρος της ΟΕΦΣΕΕ, Ζωή Σώκου, δήλωσε στο «Ρ» πως οι υπεύθυνοι του ΔΣ της ΦΑΡΑΝ πρέπει «να δώσουν λόγο για τους 8 νεκρούς συναδέλφους μας, που έχασαν άδικα τη ζωή τους κάτω απ' τα συντρίμμια του εργοστασίου και τους 12 συναδέλφους που τραυματίστηκαν, αλλά και για τους πάνω από 50 ανέργους που δημιούργησαν». Και συνέχισε: «Εστω και μετά από τέσσερα χρόνια, θέλουμε να ελπίζουμε ότι και η δίκη θα πραγματοποιηθεί στη συγκεκριμένη ημερομηνία και θα αποδοθεί δικαιοσύνη γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να πληρώσουν παραδειγματικά αυτοί που έχουν την ευθύνη». Αξίζει να σημειωθεί - τονίζει στη συνέχεια η Ζ. Σώκου - «ότι μετά από τέσσερα χρόνια η πολιτεία δεν έδωσε στη δημοσιότητα κανένα πόρισμα ελέγχου απ' τις εκατοντάδες επιχειρήσεις που έλεγξε την περίοδο εκείνη και μέσα σε αυτές ήταν και οι επιχειρήσεις του κλάδου μας που εμείς είχαμε υποδείξει».

Και κατέληξε: «Εμείς, από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα, αλλά και όσο θα διαρκούν οι όποιες διεκδικήσεις των οικογενειών των παθόντων, θα είμαστε στο πλευρό τους, θα βοηθήσουμε πρακτικά και ουσιαστικά, όχι μόνο με στοιχεία, αλλά και με την παρουσία μας στα δικαστήρια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ