Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη!

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας

Αμεση ήταν και η αντίδραση του λαού της Θεσσαλονίκης
Αμεση ήταν και η αντίδραση του λαού της Θεσσαλονίκης
Την πρώτη άμεση απάντηση, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, έδωσε χτες το ΠΑΜΕ και η ΕΕΔΥΕ στην απόφαση της στρατοκρατικής κυβέρνησης του Ισραήλ να απελάσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, απ' την πατρίδα του.

Με πανό που έγραφε «Κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη φονιάδες ιμπεριαλιστές», οι διαδηλωτές, με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για το έγκλημα των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής στον παλαιστινιακό λαό. Φώναξαν «όχι στο μίσος των εθνικιστών ζήτω η φιλία των λαών» και απάντησαν στους δολοφόνους πως «οι λαοί δεν είναι στόχοι για οβίδες έχουνε δικαίωμα να ζούνε σε πατρίδες». Δεν άφησαν στο απυρόβλητο και καταδίκασαν εξίσου και τους ηθικούς αυτουργούς, τον Αμερικανο - ΝΑΤΟικό και ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό που στηρίζει το έγκλημα. Καταδικαστέα χαρακτήρισαν και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που αντιμετωπίζει την κατάσταση ως θεατής.

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, αποτελούμενη απ' τη Β. Νικολαΐδου, Π. Μακρή (αντιπροέδρους της ΕΕΔΥΕ) και Δ. Αγκαβανάκη και Γιώργο Μπουλουγάρη (μέλη της γραμματείας του ΠΑΜΕ) θυροκόλλησαν ψήφισμα καταδίκης. Ο Δ. Αγκαβανάκης αμέσως μετά τόνισε μεταξύ άλλων: «Απαιτούμε να σταματήσουν τις εγκληματικές ενέργειες οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, να σταματήσει η κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη και να αποχωρήσουν άμεσα τα ισραηλινά στρατεύματα. Απαιτούμε να αποκτήσει ο λαός της Παλαιστίνης τη λευτεριά του και να αποφασίζει εκείνος για την τύχη του σε ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Αθήνα
Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Αθήνα
Η Β. Νικολαΐδου προσέθεσε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μας απ' την αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό» και κάλεσε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και για μαζική λαϊκή συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 25 Σεπτέμβρη στα Προπύλαια, για τα τρία χρόνια της Ιντιφάντα, με ομιλητές τον πρέσβη της Παλαιστίνης και εκπρόσωπο της ΕΕΔΥΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό και τον ηγέτη του, Γιάσερ Αραφάτ, εξέφρασε ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης με μαχητική διαδήλωση που πραγματοποίησαν χτες βράδυ στο κέντρο της πόλης. Η συγκέντρωση έγινε στο Αγαλμα του Βενιζέλου, με πρωτοβουλία της ΚΟΘ του ΚΚΕ και της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Παροικίας. Μίλησε ο Η. Γκουτζιγιάννης, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ, και χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας, Σαλίμ Μουσάλαμ.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τη νέα ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα σε βάρος της Παλαιστίνης, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση που μαζί με τις άλλες χώρες της ΕΕ, προκειμένου να υπερασπιστούν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, στηρίζουν την ισραηλινή τρομοκρατία. Ακολούθησε πορεία προς το Αμερικανικό Προξενείο, όπου οι διαδηλωτές πυρπόλησαν την αμερικάνικη σημαία και για άλλη μια φορά διακήρυξαν την απόφασή τους να αντισταθούν στον έναν και κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό. Με συνθήματα απαίτησαν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και κατήγγειλαν: «Τρομοκράτες δεν είναι οι λαοί είναι η Νέα Τάξη και οι Αμερικανοί».

Σε πολλές άλλες πόλεις

Με μαχητικά αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό οι κομμουνιστές στην Εύβοια, τη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα.

Με πρωτοβουλία των κομματικών οργανώσεων του ΚΚΕ σε Χαλκίδα, Λαμία και Λιβαδειά, διοργανώθηκαν χτες βράδυ κατά τόπους πικετοφορίες και συλλαλητήρια. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν δεκάδες αντιιμπεριαλιστές και φίλοι της ειρήνης. Στις πορείες κυριάρχησαν συνθήματα όπως «Ελλάδα - Κύπρος - Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει», «Μπους - Σαρόν φονιάδες των λαών», «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», κλπ.

  • Πικετοφορίες διαμαρτυρίας έγιναν επίσης χτες στην Πάτρα, στην Καλαμάτα, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο αγώνας των Παλαιστινίων είναι ο αγώνας κάθε καταπιεζόμενου λαού(2020-07-02 00:00:00.0)
Παλαιστινιακή μουσική παράδοση στην Αθήνα(2006-11-21 00:00:00.0)
Νίκη στην Ιντιφάντα!(2004-09-29 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για τον αγώνα των Παλαιστινίων(2002-04-27 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό(2001-08-30 00:00:00.0)
Διαδήλωση μνήμης και αγώνα(2001-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ