Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας

ΒΙΕΝΝΗ.--

Σχέδιο απόφασης που δίνει διορία στο Ιράν μέχρι τις 21 Οκτωβρίου, για να αποδείξει ότι δεν έχει κρυφό πυρηνικό πρόγραμμα, ενέκρινε την Παρασκευή το συμβούλιο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, ΙΑΕΑ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κεκλεισμένων των θυρών, έπειτα από διαπραγματεύσεις πέντε ημερών μεταξύ των 35 κρατών - μελών της ΙΑΕΑ στην έδρα της, στη Βιέννη, και σύμφωνα με τους διπλωμάτες δίνει στο Ιράν την τελευταία ευκαιρία, για να αποδείξει ότι συμμορφώνεται προς τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών. Παράλληλα, ζητήθηκε από την Τεχεράνη να σταματήσει τα πειράματα που σχετίζονται με τον εμπλουτισμό ουρανίου. Εάν η Τεχεράνη δε συμμορφωθεί, τότε είναι πιθανό να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή κυρώσεων.

«Δεν μπορείτε να επιβάλλετε προθεσμίες σε μια ανεξάρτητη χώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλέχι και κατόπιν η ιρανική αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, σύμφωνα με το βρετανικό BBC και ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει «ριζικά» τη συνεργασία με την ΙΑΕΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως κατηγορήσει το Ιράν ότι προχωρούν στην κατασκευή πυρηνικών όπλων «μυστικά» και χρησιμοποιώντας ως κάλυψη το πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, απολύτως ειρηνικό, όπως πολλάκις έχει δηλώσει το Ιράν. Ουσιαστικά, πρόκειται για το «χτίσιμο» κατηγορητηρίου εναντίον του Ιράν, και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των επιθετικών σχεδίων που έχει η Ουάσιγκτον για την περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ