Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Το μόνο τίμιο εκλογικό σύστημα

Με τον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για της Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη»

Την αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης να μπορεί να σχηματίσει ένα κόμμα αυτοδύναμη κυβέρνηση με μόλις το 40 - 42% των ψήφων, μετέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης σε αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, με την οποία συναντήθηκε μετά από αίτημα της τελευταίας, προκειμένου να του διατυπώσει την αντίθεσή της σε οποιοδήποτε εκλογικό σύστημα αλλοιώνει με οποιονδήποτε τρόπο τη λαϊκή βούληση.

Η Δημοκρατική Συσπείρωση επανέλαβε τη θέση της για καθιέρωση της απλής αναλογικής και κατέθεσε σχετική επιστολή. Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, αντέτεινε ως «επιχείρημα» για τη μη υιοθέτηση του εν λόγω συστήματος, το γεγονός ότι εγκαταλείπεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ το χαρακτήρισε... «μεγάλη αδικία», επειδή δίνει υπερβολική δύναμη σε ισχνές μειοψηφίες και τη δυνατότητα να καθορίζουν τις κυβερνητικές εξελίξεις. Ο Κ. Σκανδαλίδης συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα αποσύρει από το διάλογο το θέμα της διπλής κάλπης, τη δυνατότητα δηλαδή ο ψηφοφόρος να εκφράσει προτίμηση σε ένα κόμμα και σε υποψήφιο της περιφέρειάς του διαφορετικού κόμματος, ενώ σημείωσε πως διατηρείται το πλαφόν του 3%.

Στο τέλος της συνάντησης ο Δ. Καλτσώνης, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, δήλωσε: «Θεωρούμε ότι για λόγους και μόνο ισότητας της ψήφου και όσο το δυνατόν πιστότερης έκφρασης της βούλησης του λαού, όσο το επιτρέπουν φυσικά οι κοινωνικές συνθήκες, πρέπει να καθιερωθεί η απλή αναλογική και σε αυτό το σημείο εμείς τουλάχιστον είμαστε αδιαπραγμάτευτοι. Η κυβέρνηση βεβαίως επιμένει στις απόψεις της, ότι πρέπει δηλαδή να δίνεται η δυνατότητα οι μειοψηφίες στο λαό, του τύπου 40 ή 42% να κυβερνούν και να αποκτούν με καλπονοθευτικό τρόπο κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Διαφωνούμε κάθετα και θα συνεχίσουμε τον αγώνα».

Οχι στη φαλκίδευση
της λαϊκής κυριαρχίας

Ολόκληρη η επιστολή που κατέθεσε η Δημοκρατική Συσπείρωση στον υπουργό έχει ως εξής:

«Η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, με αφορμή την πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα της χώρας και τη συζήτηση που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα για το ζήτημα αυτό, εκφράζει την αντίθεσή της στην υιοθέτηση οποιουδήποτε εκλογικού συστήματος που θα αλλοιώνει με οποιοδήποτε τρόπο τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή τουλάχιστον καταγράφεται στις εκλογικές διαδικασίες.

Το μόνο εκλογικό σύστημα που ανταποκρίνεται στη συνταγματική επιταγή για ισότητα της ψήφου και αναλογία ψήφων και εδρών στη Βουλή και που με αδιαμφισβήτητο τρόπο εκφράζει πιστά τη λαϊκή βούληση είναι η απλή αναλογική. Η αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων μέσω καλπονοθευτικών συστημάτων, φαλκιδεύει τη λαϊκή κυριαρχία, παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας και εντάσσεται στη γενικότερη επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα (Συνθήκη Σένγκεν, ηλεκτρονικό φακέλωμα, Ευρωπόλ, τρομονόμος και ευρωτρομονόμος, ευρωσύνταγμα, ευρωένταλμα, Συμφωνία έκδοσης στις ΗΠΑ, ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής, κλπ.). Συνδέεται άμεσα με τις προσπάθειες υπονόμευσης και περιορισμού της δυνατότητας του λαού να αγωνίζεται, να διεκδικεί, να καθορίζει το μέλλον του.

Η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη θα αγωνιστεί για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού και στο πλαίσιο αυτό, θα συμβάλει με όσες δυνάμεις διαθέτει στην προσπάθεια για την υιοθέτηση του μόνου δίκαιου και τίμιου εκλογικού συστήματος που είναι η απλή και ανόθευτη αναλογική - χωρίς πλαφόν και αποκλεισμούς - τόσο στις βουλευτικές εκλογές όσο και σε κάθε είδους εκλογικές διαδικασίες (Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνδικάτα, κλπ).

Η Δημοκρατική Συσπείρωση υποστηρίζει επίσης την ανάγκη προώθησης θεσμών λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, πανεθνικών και τοπικών δημοψηφισμάτων (με λαϊκή πρωτοβουλία) που το αποτέλεσμά τους, θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Η Δημοκρατική Συσπείρωση καλεί τον ελληνικό λαό να αγωνιστεί, για να επιβάλλει την απλή αναλογική και δηλώνει ότι θα συνεχίσει γενικότερα την πάλη της, για να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο τα δημοκρατικά δικαιώματα και η λαϊκή κυριαρχία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ