Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Με το «Καλημέρα» το χέρι στην τσέπη

«Τσουχτερή» η εξόρμηση των γονιών για σχολικά είδη

ICON

Σεπτέμβρης και ένας νέος Γολγοθάς αρχίζει για χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μολύβια, τσάντες, τετράδια και στυλό, εκτός από το άνοιγμα των σχολείων, σηματοδοτούν και την αφαίμαξη γονιών, οι οποίοι καλούνται και φέτος να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους τον απαραίτητο σχολικό εξοπλισμό. Και όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι η παιδεία στη χώρα μας είναι δημόσια και δωρεάν, οι πρώτες κιόλας μέρες του σχολείου μαρτυρούν από τη μια ότι ακόμα και η στοιχειώδης εκπαίδευση χρυσοπληρώνεται, ενώ απ' την άλλη, χρόνο με το χρόνο, πυκνώνουν τα φαινόμενα εγκατάλειψης του σχολείου από παιδιά λαϊκών στρωμάτων.

Ετσι, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, γονείς και μαθητές έχουν ήδη ξεκινήσει τις «επισκέψεις» σε καταστήματα που διαθέτουν το σχολικό εξοπλισμό. Και όπως ομολογούν, η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι και φέτος τσουχτερή. Μια ματιά στα καταστήματα που διαθέτουν σχολικά είδη δίνει το στίγμα για το πόσο ακριβά στοιχίζει η «εμφάνιση» και τα απαραίτητα ενός μαθητή για τον πρώτο καιρό στο σχολείο. Και παράλληλα αποδεικνύει ότι οι προεκλογικές πενταροδεκάρες που «προσφέρει» η κυβέρνηση, δηλαδή το επίδομα των 150 ευρώ που δικαιούνται μόνο οικογένεια με τους δυό γονείς ανέργους ή μονογονεϊκή οικογένεια και για σχολικά είδη, δεν αρκούν παρά μόνο για τα απαραίτητα και αυτά μόνο για ένα παιδί.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές τιμές σε είδη που καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες ενός μαθητή. Τα μπλε τετράδια με τα 50 φύλλα στοιχίζουν 0,25 ευρώ και φτάνουν ανάλογα με τα φύλλα μέχρι 1,60 ευρώ. Τα σπιράλ ξεκινούν από 2,5 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 6 ευρώ, ενώ τα ντοσιέ ξεκινούν από 3,50 ευρώ μέχρι 7 ευρώ. Οι τιμές στα στυλό και τα μολύβια κυμαίνονται από 25 λεπτά και φτάνουν μέχρι τα 6 ευρώ. Οσο για τις κασετίνες, οι τιμές ξεκινούν από 10 ευρώ και φτάνουν μέχρι 30, ανάλογα με τα σχέδια και τη μάρκα. Οι φτηνότερες σχολικές τσάντες κυμαίνονται μεταξύ 25 ευρώ, ενώ οι επώνυμες ξεκινούν από 60 ευρώ και πάνω.

Μια εικόνα για τις τιμές που υπάρχουν στα σχολικά είδη, έδωσε στο «Ρ» οΓιώργος Στεφάνου,αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών Ελλάδας και πρόεδρος του Σωματείου Βιβλιοχαρτοπωλών Αθήνας και Προαστίων.

«Υπάρχει μια μικρή αύξηση στα συγκρίσιμα είδη (μαρκαδόροι, στυλό κλπ.) από 3% μέχρι 4%. Η αύξηση είναι μεγαλύτερη στα μη συγκρίσιμα είδη, όπως είναι η σχολική τσάντα. Σίγουρα υπάρχει ακρίβεια. Αυξήσεις δεν υπάρχουν στο σχολικό και φροντιστηριακό βιβλίο, ενώ στο γενικό βιβλίο υπάρχει αύξηση 4%. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση στο ξενόγλωσσο φροντιστηριακό βιβλίο, η οποία κυμαίνεται από 5% μέχρι και 27%.Στην παραπαιδεία πηγαίνει το μεγαλύτερο ποσό από τον οικογενειακό προϋπολογισμό, το οποίο είναι μηνιαία υπόθεση».

«Δύσκολο να βάλεις φρένο στο παιδί»

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, το κόστος για την έναρξη της σχολικής χρονιάς ανέρχεται περίπου στα 100 ευρώ ανά παιδί «και είμαστε πολύ συγκρατημένοι», είπε η Μαρία Γάκη, μητέρα μαθητή, την οποία συναντήσαμε σε μαγαζί με σχολικά είδη. «Στα 100 ευρώ δεν περιλαμβάνονται φυσικά είδη που έχουν μείνει από πέρσι, όπως κασετίνα και τσάντα. Τα 100 ευρώ αφορούν μόνο τετράδια, στυλό και βοηθήματα. Και είμαστε μόνο στην αρχή. Με το πέρασμα της σχολικής χρονιάς θα προστεθούν νέα έξοδα. Κι ακόμη δεν έχουμε πάρει τα βιβλία για τα αγγλικά».

«Κάθε Σεπτέμβρη βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Το κόστος είναι τεράστιο, έστω κι αν δεν έχουν γίνει αυξήσεις», επισημαίνει η Νίκη Βάριου, μητέρα τριών παιδιών. «Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς πρέπει να έχουμε στην άκρη τουλάχιστον 350 ευρώ. Και μετά έρχονται - εκτός από τα δίδακτρα για τα αγγλικά και το φροντιστήριο - επιπλέον έξοδα για βιβλία και βοηθήματα. Πώς να αντέξουμε; Κόβουμε από το ένα, κόβουμε από το άλλο, στο τέλος θα τα κόψουμε όλα, για να μπορέσουν τα παιδιά μας να πηγαίνουν σχολείο και να μάθουν μια ξένη γλώσσα», υπογραμμίζει η Ν. Βάριου και συμπληρώνει: «Είναι δύσκολο να βάλεις φρένο σε ένα παιδί που θαμπώνεται από πολύχρωμα τετράδια και φανταχτερά μολύβια. Προσπαθώ να του δώσω να καταλάβει ότι η οικονομική μας κατάσταση, μας επιτρέπει να αγοράσουμε συγκεκριμένα πράγματα, σε χαμηλές τιμές. Το οικονομικό βάρος είναι αβάσταχτο».

«Για να παρακολουθήσει ένα παιδί τη στοιχειώδη εκπαίδευση, πρέπει ο γονιός να βάλει το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη. Αν έχει, καλώς, αν όχι; Και πόσοι είναι οι γονείς που τα έχουν; Θα ήθελα να προσφέρω στα παιδιά μου όλα όσα ζητούν. Κολυμβητήριο, χορό, πάνω από μια ξένη γλώσσα. Ομως με δύο μισθούς και έχοντας να πληρώσεις ενοίκιο, λογαριασμούς, φροντιστήρια, πώς να τα παρέχεις όλα; Αναγκαζόμαστε να κόψουμε πράγματα, γνώσεις και προσπαθούμε να τους παρέχουμε τα απαραίτητα: αγγλικά και φροντιστήριο», λέει αγανακτισμένη η Γεωργία Παπαδοπούλου.

Και συμπληρώνει: «Προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα και να περιορίσουμε τα έξοδα που είναι σχετικά με το μαθητικό εξοπλισμό. Ευτυχώς, τα παιδιά μου κατανοούν ότι η οικονομική μας κατάσταση είναι δύσκολη και προσπαθούν οι τσάντες, κασετίνες να μην έχουν φθορές».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ