Το υπέρογκο κόστος των σπουδών, λόγω της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, απαιτεί ένα μισθό από τη λαϊκή οικογένεια
Πέτροβας Σπύρος |
Από κινητοποίηση φοιτητών στα Γιάννενα για την έλλειψη εστιών |
Ας δούμε κατ' αρχήν ποιοι θα παίρνουν αυτό το επίδομα. Σύμφωνα με τους όρους που θέτει η κυβέρνηση, οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις θα επιδοτούνται με 1.000 ευρώ ετησίως για κάθε παιδί και για όσο διαρκούν κανονικά οι σπουδές του, εφόσον: το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, οι ιδιόκτητες κατοικίες τους δεν ξεπερνούν τα 200 τετραγωνικά μέτρα και ο φοιτητής έχει καλή επίδοση στα μαθήματα. Το επίδομα θα χορηγείται από τις τοπικές ΔΟΥ, αλλά αναμένονται ακόμα διευκρινίσεις.
Από την αρχή, λοιπόν, γίνεται φανερό ότι το επίδομα δεν είναι για όλους τους φοιτητές, γιατί, για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος φοιτητής, που δεν καταφέρνει να περάσει κάποια μαθήματα του έτους, λόγω δουλιάς, μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν έχει καλές επιδόσεις και να μην το δικαιούται. Αλλά, ακόμα και γι' αυτούς που θα το πάρουν, δε θα αποτελέσει ούτε στο ελάχιστο ανακούφιση στο βεβαρημένο οικογενειακό προϋπολογισμό για τις σπουδές.
Οι σπουδές σήμερα απέχουν πολύ από το να είναι δωρεάν όσο και από το να είναι ανώτατες. Τα μηνιαία έξοδα, με συντηρητικούς υπολογισμούς, για στέγαση (ενοίκιο, λογαριασμοί) κυμαίνονται στα 250-350 ευρώ, για σίτιση 150-250 ευρώ, μεταφορές 75 ευρώ, τα έξοδα για βιβλία, σημειώσεις κι άλλες υποστηρικτικές δραστηριότητες των σπουδών (π.χ. εκμάθηση ξένων γλωσσών, χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή κτλ.) μπορεί να ξεπερνούν τα 150 ευρώ και λοιπά έξοδα (ψυχαγωγία, άλλες αγορές κτλ.) 150 ευρώ. Η σούμα όλων αυτών κυμαίνεται ανάμεσα σε 800 και 1.000 ευρώ το μήνα, δηλαδή ένας μισθός και πάνω!
Κι αυτά τα έξοδα μπορεί να μειώνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω προετοιμασίας για τις εξετάσεις του Σεπτέμβρη, αλλά δεν εξαλείφονται, αφού είναι δεδομένο το ενοίκιο. Αρα ουσιαστικά διαρκούν όλο το χρόνο.
Αυτή η κατάσταση είναι άκρως προβληματική και δημιουργήθηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης το γεγονός ότι δημιουργούνται δήθεν «ανώτατες» σχολές και τμήματα σε απομακρυσμένες περιοχές, το ότι διογκώνονται τα επαρχιακά ΑΕΙ και ταυτόχρονα για όλα αυτά δεν εξασφαλίζονται οι απαραίτητες υποδομές για σίτιση, στέγαση, βιβλιοθήκες κτλ.
Είναι ευθύνη του κράτους να εξασφαλίζει πραγματικά δωρεάν σπουδές, φοιτητικές εστίες χωρίς ενοίκια για όλους τους φοιτητές και όχι για περίπου το 8% που καλύπτουν σήμερα. Ταυτόχρονα, δωρεάν και καλής ποιότητας σίτιση για όλους τους φοιτητές, δωρεάν συγγράμματα και όλο το απαραίτητο διδακτικό υλικό, δωρεάν συγκοινωνίες από και προς τη σχολή, αλλά και το μόνιμο τόπο κατοικίας των φοιτητών και, φυσικά, σπουδές πραγματικά ανώτατες και ολοκληρωμένες, που να μη χρειάζεται να συμπληρώνονται από φροντιστήρια, σεμινάρια και υποβαθμισμένα, ακριβά μεταπτυχιακά.
Ολα αυτά αποτελούν ευθύνη για το κράτος και δικαίωμα για τους φοιτητές, για το λαό. Η ευθύνη δεν μπορεί να συγκαλύπτεται από βοηθήματα της τάξης των 83 ευρώ το μήνα, δηλαδή από «ένα μπάλωμα σ' ένα χιλιοτσακισμένο ρούχο». Κι αντίστοιχα, τα δικαιώματα του λαού δεν μπορούν να ξεχνιούνται, να αποσιωπούνται με κάποια ψίχουλα, πολύ περισσότερο δεν μπορούν να ικανοποιούνται μερικώς με επιδόματα.