Παρασκευή 22 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Βοήθεια χωρίς ανταλλάγματα επιδιώκει η Ουάσιγκτον

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Ο ΟΗΕ θα συνεχίσει να βοηθά το λαό του Ιράκ», τόνισε σε μια εξαιρετικά λιτή γραπτή του ανακοίνωση το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, μετά τη λήξη της κεκλεισμένων των θυρών έκτακτης συνεδρίασής του. Ο προβληματισμός συνεχίζεται στον ΟΗΕ, όπου χτες πραγματοποιήθηκε νέα, ανοιχτή για το κοινό, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα το ρόλο και τη στάση του Οργανισμού, μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του στη Βαγδάτη. Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης κατέστη σαφές ότι η Ουάσιγκτον επιμένει στην προσπάθειά της να εκμαιεύσει στρατιωτική βοήθεια και από άλλες χώρες χωρίς, όμως, να δείχνει διατεθειμένη να υπαναχωρήσει από τον απόλυτο πολιτικό έλεγχο του κατακτημένου Ιράκ.

«Την τελική ευθύνη για τα θέματα ασφαλείας στο Ιράκ την έχουν οι δυνάμεις κατοχής», επανέλαβε, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αποστολής κυανοκράνων για την ενίσχυση της ασφάλειας του προσωπικού του Οργανισμού. Ανάλογη άποψη διατύπωσαν κατηγορηματικά οι πρέσβεις της Ρωσίας και της Γαλλίας, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με τον Γάλλο Μισέλ Ντικλό να υποστηρίζει ότι «θα πρέπει να αναθεωρηθεί συνολικά η στρατηγική του Οργανισμού απέναντι στο Ιράκ» και να καταλήγει ότι «αν εξαρχής υπήρχε διεθνής συνεργασία και είχε ακολουθηθεί άλλη προσέγγιση δε θα είχαμε φτάσει εδώ». Για «ισοτιμία στην εξουσία εφόσον ζητάτε ισοτιμία στα βάρη», μίλησε ο Ρώσος ομόλογός του. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Κόφι Ανάν, του επανέλαβε την ετοιμότητα της Γαλλίας να αποστείλει στρατεύματα στο Ιράκ μόνο εφόσον ο ΟΗΕ αναλάβει τον πολιτικό έλεγχο της χώρας. Ανάλογη θέση έχουν εκφράσει αρκετές άλλες χώρες, όπως Ρωσία, Γερμανία, Ινδία και αρκετές μουσουλμανικές.

Παρ' όλα αυτά, η Ουάσιγκτον δε φαίνεται να εξετάζει όλα αυτά τα ενδεχόμενα προς το παρόν. Αντίθετα, με ιδιαίτερα προκλητικότητα, ο Κόλιν Πάουελ, μετά από συνάντησή του με τον Ανάν, δήλωνε ότι «οι ΗΠΑ πιθανώς θα προωθήσουν ένα νέο σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο θα ενθαρρύνει και άλλες χώρες να συμμετάσχουν στρατιωτικά στην προσπάθεια σταθεροποίησης του Ιράκ», αλλά κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του status quo στην κατεχόμενη χώρα.

Την ίδια στιγμή, στην ιρακινή πρωτεύουσα συνεχίζονταν οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να ανασυρθούν οι εγκλωβισμένοι στα ερείπια του κτιρίου του ΟΗΕ, των οποίων ο αριθμός παρέμενε αδιευκρίνιστος. Ο συντονιστής των ανθρωπιστικών προγραμμάτων του ΟΗΕ, στο Ιράκ, Ραμίρο Λόπεζ ντα Σίλβα ανακοίνωσε ότι οι ελαφρά τραυματίες υπάλληλοι του ΟΗΕ και ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν, ήδη, μεταφερθεί σε άλλες χώρες, ενώ μόλις το επιτρέψει η κατάστασή τους θα μεταφερθούν και οι 86 σοβαρά τραυματίες. Ο ντα Σίλβα γνωστοποίησε, επίσης, ότι αποσύρεται από το Ιράκ το 1/3 του υπάρχοντος προσωπικού αλλά συμπλήρωσε ότι οι υπόλοιποι θα παραμείνουν, θα εργαστούν κανονικά και όλα τα προγράμματα του Οργανισμού θα επαναλειτουργήσουν από το Σάββατο, χωρίς να ληφθούν επιπλέον μέτρα ασφαλείας.

Με ανακοίνωσή της που απεστάλη στο αραβικό δίκτυο «αλ Αραμπίγια», μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση με το όνομα «Ενοπλη Εμπροσθοφυλακή του Δεύτερου Στρατού του Μωάμεθ» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο κτίριο του ΟΗΕ και απειλεί «να διαπράξει και άλλες ανάλογες ενέργειες εναντίον ξένων». Από την πλευρά τους, οι κατοχικές δυνάμεις επιβεβαίωναν, χωρίς να δώσουν καμία λεπτομέρεια, τη σύλληψη του ξαδέλφου του Σαντάμ Χουσεΐν, Αλί Χασάν αλ Ματζίντ, γνωστού και ως «Χημικού Αλί», ο οποίος εικαζόταν ότι σκοτώθηκε στους πρώτους βομβαρδισμούς της Βασόρα.

Παράλληλα, οι κατοχικές δυνάμεις συνέχισαν τις εφόδους τους σε διάφορα σημεία του κεντρικού και βορείου Ιράκ για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του πρώην Ιρακινού ηγέτη και συνεργατών του. Ανακοίνωσαν μερικές δεκάδες συλλήψεις. Τέλος, στη συνοικία Καρκ της Βαγδάτης σκοτώθηκε, χτες, ένας Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 2 από την εκτόξευση εκρηκτικού μηχανισμού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ