Παρασκευή 22 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ελεγχοι που συσκοτίζουν την επικρατούσα βαρβαρότητα

Τα αποτελέσματα ελέγχων που πραγματοποίησαν οι υγειονομικές επιθεωρητές του ΣΕΠΕ σε 297 μεγάλες επιχειρήσεις για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, ενώ ο υπουργός Δ. Ρέππας έσπευσε - ως είθισται - να δηλώσει πως «Η ασφάλεια, η υγεία και η ποιότητα στην εργασία αποτελούν βασικό άξονα της κοινωνικής πολιτικής...». Και λέγονται αυτά, τη στιγμή που μόλις μέσα στον μήνα Ιούλη, 12 εργάτες έχασαν τη ζωή τους στα γκέτο της εργοδοσίας, όταν για τις επαγγελματικές ασθένειες δεν υπάρχει γενική ασφαλιστική νομοθεσία και όταν από τους 2.000 γιατρούς εργασίας που απαιτούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, σήμερα στη χώρα μας δεν υπάρχουν περισσότεροι από 40 γιατροί..!

Ετσι τα στοιχεία που παρουσιάζονται από τους ελέγχους περισσότερο συσκοτίζουν παρά αναδεικνύουν την πραγματικότητα που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας. Κατ' αρχήν το δείγμα του ελέγχου, 297 επιχειρήσεις σε σύνολο 3.000 (περίπου 10%) είναι μικρό και το σημαντικότερο δεν είναι αντιπροσωπευτικό. Στην ελληνική πραγματικότητα σε επιχειρήσεις άνω των 50 εργαζομένων εργάζεται ένα μικρό ποσοστό του εργατικού δυναμικού.

Αλλά και στον έλεγχο, περισσότερη σημασία δόθηκε στα τυπικά στοιχεία (π.χ. ωράριο εργασίας των γιατρών εργασίας) και όχι στα ουσιαστικά. Βέβαια και εδώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε ένα ποσοστό 20% δεν τηρείται το ωράριο των γιατρών, ενώ σε ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό δεν υπάρχει γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου. Από τις 297 επιχειρήσεις τέτοια εκτίμηση υπάρχει στις 229.

Επιπλέον μόνο σε 84 επιχειρήσεις από τις 297 βρέθηκε βεβαίωση καταλληλότητας εργαζομένων για συγκεκριμένη θέση εργασίας. Μεγάλο επίσης έλλειμμα διαπιστώνεται από τους ελέγχους σε ό,τι αφορά τη διενέργεια μετρήσεων φυσικών και χημικών παραγόντων. Αλλά το πιο ουσιαστικό - για το οποίο το υπουργείο δεν κάνει την παραμικρή νύξη στα παραπάνω - είναι άλλο: Γιατί δε γίνονται αυτές οι μετρήσεις με τις οποίες θα διαπιστώνεται η ύπαρξη χημικών και φυσικών παραγόντων στους χώρους εργασίας; Είναι άραγε άσχετο από το γεγονός ότι αν γίνουν τέτοιες μετρήσεις θα αποδειχτεί το μέγεθος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας; `Η από το γεγονός ότι οι γιατροί εργασίας είναι υπάλληλοι του εργοδότη;

Μόνο μία στις τρεις επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακές εξετάσεις στους εργαζόμενους, ενώ δεν αναγγέλλονται οι επαγγελματικές ασθένειες, είναι ένα ακόμα εύρημα των ελέγχων. Αυτό όμως που πρέπει να απαντηθεί και καθόλου δε θίγεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, είναι γιατί δεν αναγγέλλονται οι επαγγελματικές ασθένειες. Μήπως γιατί δεν υπάρχει κάλυψη ασφαλιστικού κινδύνου; Μήπως γιατί αν τεθούν τα ουσιαστικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίζουν τέτοιοι έλεγχοι, θα αποδειχτεί ότι τελικά ο «βασιλιάς είναι γυμνός»..; Και ας καυχιέται ο κ. Ρέππας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ