Κυριακή 24 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α΄ ΕΘΝΙΚΗ
Πρωτάθλημα δύο... ταχυτήτων

Οι τρεις ομάδες του κέντρου έχουν τον πρώτο λόγο, μετά την αποδυνάμωση των ομάδων της Θεσσαλονίκης

Ο Κριστιάν Καρεμπέ, μεγάλο ατού στον Ολυμπιακό

Sportidea

Ο Κριστιάν Καρεμπέ, μεγάλο ατού στον Ολυμπιακό
Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής έχει αρχίσει. Αρχής γενομένης από χτες, αλλά και σήμερα, που είναι το κυρίως πιάτο, οι «16» μονομάχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι στη σέντρα, προκειμένου να διεκδικήσουν είτε το πρωτάθλημα, είτε μια θέση που οδηγεί στα ευρωπαϊκά σαλόνια, είτε την παραμονή στην κατηγορία. Μπορούμε να μιλάμε για πρωτάθλημα δυο... ταχυτήτων. Ρίχνοντας μια πρώτη ματιά, φαίνεται πως οι τρεις ομάδες του κέντρου θα μονοπωλήσουν για μια ακόμη χρονιά την «πρωτιά», εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι ομάδες της Θεσσαλονίκης ταλαιπωρούνται από αρκετά οικονομικά και διοικητικά προβλήματα. Με βλέψεις για μια θέση που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ παρουσιάζονται Πανιώνιος και Ηρακλής, ενώ στην «παρθενική» της εμφάνιση στα μεγάλα σαλόνια η Χαλκηδόνα ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να πετύχει το όνειρο της παραμονής. Ποιοι αποδυναμώθηκαν, ποιοι ενισχύθηκαν και ποιοι θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα;

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά την ακτινογραφία των ομάδων της Α΄ Εθνικής:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μετά την κατάρριψη του ιστορικού ρεκόρ με την κατάκτηση του 7ου σερί πρωταθλήματος, οι ερυθρόλευκοι βάζουν πλώρη για νέες επιτυχίες. Η κατάκτηση του 8ου πρωταθλήματος, αλλά και η καλή παρουσία στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι οι στόχοι στη φετινή χρονιά. Εννιά νέοι παίκτες ήρθαν στο Λιμάνι και ο Ολεγκ Προτάσοφ θα προσπαθήσει να παντρέψει το μείγμα παλιών και νέων παικτών. Για μια ακόμη σεζόν ξεκινά από θέση ισχύος και είναι από τα πρώτα φαβορί.

Διάδοχος του Νικολαΐδη στην ΑΕΚ ο Γιάννης Οκκάς

Sportidea

Διάδοχος του Νικολαΐδη στην ΑΕΚ ο Γιάννης Οκκάς
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κάθε χρόνο οι πράσινοι είναι... καταδικασμένοι να διεκδικούν το πρωτάθλημα. Η απώλεια όμως του τελευταίου τίτλου στοίχισε περισσότερο από όλα, αφού επέφερε σημαντικές διοικητικές αλλαγές και ανανέωση στο έμψυχο υλικό, αλλά και την τεχνική ηγεσία. Ο Αργύρης Μήτσου αντικατέστησε τον Αγγελο Φιλιππίδη στον προεδρικό θώκο, ο Βελιμίρ Ζάετς ανέλαβε τη γενική εποπτεία, ενώ στον πάγκο αντί του Σέρτζιο Μαρκαριάν ήρθε ο Ισραηλινός Ιτζακ Σουμ. Τα πρώτα δείγματα γραφής πάντως για τον ΠΑΟ δεν ήταν θετικά...

ΑΕΚ: Η πρωταθλήτρια των μεταγραφών είναι για πολλούς το πρώτο φαβορί για τον τίτλο. Το θέμα είναι όμως αν μπορέσει να ξεπεράσει το σκόπελο της Γκραχόπερς, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα στενέψουν οι... κάνουλες και η Ενωση ενδεχομένως θα βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο. Εγγύηση, αναμφίβολα, η παρουσία του Ντούσαν Μπάγεβιτς, αν και ακόμη η κόντρα με μερίδα οργανωμένων οπαδών δε λέει να τελειώσει.

ΠΑΟΚ: Τα έντονα οικονομικά προβλήματα αποδυνάμωσαν δραματικά τον ΠΑΟΚ. Μεταξύ αστείου και σοβαρού, ο Αγγελος Αναστασιάδης είχε δηλώσει στην αρχή της προετοιμασίας ότι κύριο μέλημα του συλλόγου είναι η... παραμονή στην κατηγορία. Ο δικέφαλος του βορρά θα στηριχτεί στα νέα παιδιά και ό,τι ήθελε προκύψει...

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Η ομάδα της Νέας Σμύρνης δείχνει να είναι η ανερχόμενη δύναμη στο πρωτάθλημα. Μετά την έξοδο στην Ευρώπη, στην πλατεία ονειρεύονται ακόμη και Τσάμπιονς Λιγκ. Πάντως, από την πλευρά του ο τεχνικός Γιόζεφ Μπουμπένκο ζητά από τους παίκτες του σκληρή δουλιά και «ταμείο» στο τέλος.

ΑΡΗΣ: Αλλη μια ιστορική ομάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Τεράστια χρέη, διοικητική αστάθεια και φυγή βασικών παικτών κάνουν τους κιτρινόμαυρους να είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Ο Γιάννης Μιχαλίτσιος είναι ο αντικαταστάτης του Γιώργου Φοιρού και το έργο του είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω των περιστάσεων.

Ρίσκο, η πρόσληψη του Σουμ στον Παναθηναϊκό

Sportidea

Ρίσκο, η πρόσληψη του Σουμ στον Παναθηναϊκό
ΗΡΑΚΛΗΣ: Με την απόκτηση του Νίκου Μαχλά η ομάδα της Θεσσαλονίκης βάζει ψηλά τον πήχη. Οικονομικά εύρωστη και με την καθοδήγηση του Εγκε Γκέραρντ, θέλει να κάνει την... υπέρβαση, που θα οδηγήσει σε έξοδο στην Ευρώπη.

ΟΦΗ: Μετά από δυο μεταβατικές χρονιές, το συγκρότημα του Ζντένεκ Σκάζνι μοιάζει να έχει βρει το δρόμο του. Με διοικητική σταθερότητα, αλλά και αγωνιστική ομοιογένεια, ψάχνει την έξοδο στα ευρωπαϊκά σαλόνια.

ΣΚΟΝΤΑ ΞΑΝΘΗ: Το ρόστερ του ακριτικού συλλόγου δε θυμίζει σε τίποτα την ομάδα της προηγούμενης σεζόν, αφού άλλαξε κατά το ήμισυ. Ο Νίκος Καραγεωργίου πρέπει να μοντάρει πλέον ένα νέο σύνολο με διαφορετική φιλοσοφία. Η ανανέωση ήταν το κύριο μέλημα της Σκόντα και ο χρόνος θα δείξει αν αυτή θα είναι πετυχημένη.

ΑΙΓΑΛΕΩ: Σταθερή πορεία για το «Σίτι» τα τρία τελευταία χρόνια που αγωνίζεται στην κατηγορία. Και φέτος δείχνει αρκετά δυνατό ώστε να μείνει στην κατηγορία. Εγγύηση, η παρουσία στον πάγκο του Γιώργου Χατζάρα και η νοικοκυρεμένη διοίκηση.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Η χρονιά αναμένεται εξαιρετικά δύσκολη για τους «βυσσινί». Εφυγαν βασικοί παίκτες και τώρα ο Σούλης Παπαδόπουλος θα πρέπει να υπερβάλει μαζί με τους ποδοσφαιριστές του, ώστε να μείνουν και αυτή τη χρονιά στην κατηγορία.

ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ: Η ομάδα των Ανω Λιοσίων, σε αντίθεση με τη σεζόν 2001-02, την περσινή χρονιά καρδιοχτύπησε ώστε να μείνει στα σαλόνια. Η αγωνιστική πειθαρχία και το καλό οικογενειακό κλίμα που επικρατεί στα αποδυτήρια (έργο Ντουμιτρίου) θα αποτελέσουν το όπλο της ομάδας για παραμονή.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Η ομάδα του «Ελ Πάσο» ακολούθησε πολιτική λιτότητας στο μεταγραφικό παζάρι, ρίχνοντας το βάρος σε ελεύθερους, πλην όμως έμπειρους παίκτες. Ο Μπάμπης Τεννές ενέβασε τα στάνταρ και έτσι οι κυανόλευκοι ελπίζουν σε μια καλύτερη χρονιά.

ΙΩΝΙΚΟΣ: Γλίτωσε τον υποβιβασμό στο μπαράζ και στράφηκε ύστερα από αρκετά χρόνια στην εγχώρια αγορά. Δύσκολη αναμένεται η χρονιά, με τιμονιέρη τον πρωτάρη Μίλοε Κλάεβιτς.

ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: Την παρθενική της εμφάνιση στη μεγάλη κατηγορία κάνει η ομάδα του Γιώργου Παράσχου. Απόκτησαν πεπειραμένους παίκτες και ίσως είναι η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος.

ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ: Με νεανικό σύνολο και μόνο έναν ξένο παίκτη, ο Πύργος μπορεί να σταθεί καλά στην κατηγορία. Αυτό πιστεύει και ο προπονητής Σάκης Τσιώλης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ