Τρίτη 12 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Η απελευθερωμένη ασυδοσία των τραπεζών

Τη λεγόμενη τελευταία απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή την κατάργηση του πλαφόν που ίσχυε στα καταναλωτικά δάνεια, εκμεταλλεύονται οι τραπεζίτες σε μια προσπάθεια να αυξήσουν ακόμη περισσότερα τα υπερκέρδη τους σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων της χώρας. Στο πλαίσιο της απελευθερωμένης ασυδοσίας τους, η NOVABANK (Κοντομηνάς) χορηγεί καταναλωτικά δάνεια που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 30.000 ευρώ (10,2 εκατ. δρχ.).

Για ποσά από 1.000 μέχρι 15.000 ευρώ ισχύει κυμαινόμενο επιτόκιο που φτάνει σε 10,75%. Σαν δόλωμα χρησιμοποιούν το «μειωμένο» επιτόκιο 9,75% για τα ποσά πάνω από 15.000 ευρώ. Αντίστοιχη τοκογλυφική πολιτική εφαρμόζουν και στα καταναλωτικά με σταθερό επιτόκιο που ξεκινούν από 11%. Τα δάνεια, εκτός από τις άλλες επιβαρύνσεις των τραπεζών, προσαυξάνονται με την εισφορά υπέρ του Δημοσίου (του ν. 128/75), η οποία διομορφώνεται σε 0,60% για τα καταναλωτικά δάνεια και 0,12% για τα στεγαστικά. Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Εφετείου της Αθήνας την εισφορά αυτή πρέπει να καταβάλλουν οι τράπεζες και όχι οι δανειολήπτες. Οπως ήταν επόμενο, οι τραπεζίτες, με τις πλάτες της κυβέρνησης και της ηγεσίας της Τράπεζας της Ελλάδας, αρνούνται να συμμορφωθούν και εξακολουθούν να χρεώνουν τους πελάτες τους και με τα διάφορα πρόσθετα χαράτσια.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ