Παρασκευή 8 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τίμησαν τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος

Με τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση για την επέτειο της ρίψης των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, που διοργάνωσε χτες το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, οι αγωνιστές της ειρήνης, οι αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της πόλης, διατράνωσαν τη θέλησή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τους αγώνες τους ενάντια στη φρίκη του πολέμου και τη Νέα Τάξη Πραγμάτων των ιμπεριαλιστών και να απαιτήσουν:

- Τη ριζική κατάργηση των πυρηνικών όπλων και το σταμάτημα των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων των ΗΠΑ.

- Να φύγουν οι Αμερικανοβρετανοί εισβολείς και οι σύμμαχοί τους από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Γιουγκοσλαβία και όπου αλλού βρίσκονται, παρά τη θέληση των κυρίαρχων λαών.

- Να σταματήσουν άμεσα τα εγκλήματα του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού.

- Να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από τη χώρα μας και να καταστραφούν.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση, ο Γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, Νίκος Ζώκας, χαρακτήρισε το βομβαρδισμό των δύο ιαπωνικών πόλεων σαν ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, που απέβλεπε στο να τρομοκρατήσει τους λαούς. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην αλυσίδα των εγκληματικών επεμβάσεων του ιμπεριαλισμού κατά των λαών από το τέλος του πολέμου μέχρι σήμερα και τόνισε:

«Ο ιμπεριαλισμός, με κυρίαρχη δύναμη τις ΗΠΑ, προσπαθεί να επιβάλει τη λεγόμενη Νέα Τάξη Πραγμάτων, που οι βασικοί στόχοι της είναι όμοιοι με αυτούς που υπήρχαν και τότε όταν έριξαν τις ατομικές βόμβες... Με την απειλή, με τη βία και με το θάνατο θέλουν να τρομοκρατήσουν και να πειθαναγκάσουν τους λαούς να υποταχθούν...».

Υπογράμμισε ότι και σήμερα ο κίνδυνος του πυρηνικού ολέθρου όχι μόνο δεν έχει εξαφανιστεί αλλά παρουσιάζεται μεγαλύτερος και κατέληξε με την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ευρύτατου αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που είναι επιτακτική και αποτελεί τη μόνη διέξοδο για την αντιμετώπιση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. «Τη μόνη ελπίδα για να μη γίνει ποτέ άλλος πόλεμος».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων, συνδικάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ έντονη ήταν η παρουσία της νεολαίας.

Μετά το πέρας της ομιλίας ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και στο αμερικανικό Προξενείο, κατά την οποία οι διαδηλωτές φώναζαν αντιπολεμικά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ