Σάββατο 25 Μάρτη 2000 - Κυριακή 26 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
1997
Αντιλαϊκή επίθεση μέσω των ... φορολογικών απαλλαγών

Γρηγοριάδης Κώστας

«Δεδομένου ότι οι φορολογικοί συντελεστές κατά κόρο ολικής χωρητικότητας των πλοίων, έχουν καθοριστεί και ισχύουν από το έτος 1975, χωρίς μέχρι τώρα να έχει γίνει αναπροσαρμογή αυτών, με συνέπεια τα ποσά που εισπράττονται από τη φορολόγηση των πλοίων, να μην καλύπτουν ούτε το κόστος βεβαίωσης, κρίνεται αναγκαία η αναπροσαρμογή των συντελεστών φορολογίας κλπ...».

Τα παραπάνω αποτελούν απόσπασμα από την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, μέσα από το οποίο αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο φορολογική ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Ενα νομοσχέδιο που υποτίθεται πως είχε στόχο να άρει τις «κοινωνικές αδικίες» που γίνονταν μέσω των λεγόμενων φορολογικών απαλλαγών, στην πραγματικότητα, όμως, ήρθε να αποτελέσει ακόμα ένα πλήγμα για τα λαϊκά εισοδήματα.

Με το σχετικό νόμο καταργούνται οι φορολογικές απαλλαγές:
  • στα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας, τα οποία φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15%
  • στις αποδοχές των μελών κατώτερων πληρωμάτων των εμπορικών πλοίων, οι οποίες θα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 5% για το 1997, με 10% για το 1998 και 15% για το 1999 και στη συνέχεια.
  • αυξάνει η φορολογία στα εισοδήματα των αξιωματικών του Εμπορικού ναυτικού και των ιπταμένων της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Από 5% και 8% που ήταν - ανάλογα αν οι αμοιβές ήταν σε δραχμές η συνάλλαγμα - θα φορολογούνται πλέον με 10% για το 1997, 12,5% για το 1998 και 15% για το 1999 και στη συνέχεια.
  • στα ποσά που περνούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό και είναι πάνω από την αμοιβή που θα έπαιρναν αν εργάζονταν στην Ελλάδα. Η διαφορά της αμοιβής φορολογείται με συντελεστή 15%.
  • το 50% των αποζημιώσεων που περνούν οι εφοριακοί - τελωνειακοί - μηχανικοί του δημοσίου. Η αποζημίωση φορολογείται με συντελεστή 15%.
  • στις αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους υπάλληλους των ΔΕΚΟ για δαπάνες εκτός έδρας, οι οποίες φορολογούνται με συντελεστή 15%.
  • του 10% του ακαθάριστου εισοδήματος των δημοσιογράφων και των συνταξιούχων δημοσιογράφων.
  • των εξόδων παράστασης των αιρετών αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμαρχοι - νομάρχες) που στο εξής θα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15%.
  • για μεταφορά του ποσού των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, καθώς και του ποσού των δωρεών που υπερβαίνουν το ετήσιο εισόδημά του, για έκπτωση από το εισόδημά των δύο επόμενων ετών.
  • των εξόδων για αμοιβές δικηγόρων.
  • για δασμούς και φόρους της οικοσκευής και του επιβατικού αυτοκινήτου που παραλαμβάνουν οι Ελληνες ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοία γραμμών του εσωτερικού, καθώς και οι Ελληνες υπήκοοι που αναχωρούν για το εξωτερικό για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών (εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί κλπ.).
  • το 50% της βουλευτικής αποζημίωσης. Στο εξής η βουλευτική αποζημίωση στο σύνολό της θα φορολογείται αυτοτελώς σαν εισόδημά από μισθωτές υπηρεσίες. Τα υπόλοιπα εισοδήματα των βουλευτών δε θα συναθροίζονται με τη βουλευτική αποζημίωση, αλλά θα φορολογούνται χωριστά με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος (πρόκειται για μία σκανδαλώδη φορολογική ρύθμιση, η οποία ευνοεί απροκάλυπτα τα «χοντρά πορτοφόλια» της Βουλής).
Με τον ίδιο νόμο:
  • περιορίζεται από 200 σε 150 τετραγωνικά μέτρα η απαλλαγή φόρου στο ακαθάριστο τεκμαρτό εισόδημά από ιδιοκατοίκηση κύριας κατοικίας (ή μαζί με δεύτερη κατοικία αν η πρώτη είναι μικρότερη των 150 τ.μ)
  • καταργείται η απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, όταν η αγορά γίνεται με εισαγωγή συναλλάγματος (πρόκειται για μέτρο που έπληξε μετανάστες, ναυτικούς κλπ.).
  • μειώνεται από 25% σε 15% το ποσοστό της δαπάνης για ασφάλιστρα ζωής, που ο φορολογούμενος μπορεί να εκπίπτει από το εισόδημά του.
  • εξαιρούνται από το δικαίωμα έκπτωσης φόρου για τα τέκνα τους οι κάτοικοι αλλοδαπής που αποκτούν εισόδημά στην Ελλάδα. Πρόκειται για μέτρο που στρέφεται ευθέως κατά των ξένων μεταναστών.
  • αυξάνονται σε τσουχτερά επίπεδα τα τέλη χαρτοσήμου για την έκδοση - ανανέωση αδειών (π.χ. οδήγησης) διαβατηρίων, πτυχίων, ναυτιλιακών εγγράφων κλπ. Ετσι το πάγιο τέλος για χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας σε αλλοδαπούς φτάνει μέχρι και τις 30.000 δρχ!
  • καταργείται η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας που ίσχυε για δίκυκλες - τρίκυκλες μοτοσικλέτες και τα αυτοκίνητα μικρού κυβισμού μέχρι 785 κυβικά.
  • Το τεκμήριο δαπανών διαβίωσης για κατόχους Ι.Χ αυτοκινήτων αυξάνει από 30% μέχρι και 80%.
Αθικτες οι απαλλαγές των επιχειρήσεων

Οι προκλητικές φορολογικές απαλλαγές προς τις επιχειρήσεις, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες επενδύσεων, χρηματοδοτικής μίσθωσης κλπ., παραμένουν άθικτες. Πρόκειται για απαλλαγές που αφορούν εκπτώσεις από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, φορολογία της υπεραξίας από πώληση κινητών αξιών, προκλητικές αποσβέσεις, εκπτώσεις στα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων που φτάνουν μέχρι και το 100%, στην περίπτωση που οι τελευταίες πραγματοποιήσουν παραγωγικές επενδύσεις, απαλλαγές φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων, που παρουσιάζονται με τη μορφή αποθεματικών κλπ..

Τα αντικειμενικά κριτήρια στο ύψος τους...

Για να συγκρατηθεί σε «λογικά επίπεδα» η φορολογική αφαίμαξη των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που φορολογούνται με τα αντικειμενικά κριτήρια, προβλέπεται να διατηρηθούν στα επίπεδα του 1994 οι συντελεστές εμπορικότητας και απόδοσης, ενώ αυξάνεται το ποσοστό της μισθωτής αξίας από 6% σε 6,75% και η συνταγή είναι έτοιμη.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, ανακοινώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να κατατεθεί άρθρο στο προς ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο σύνταξη πολυτέκνου θα δικαιούνται μόνο οι πολύτεκνες μητέρες άνω των 65 ετών, καθώς και όσες έχουν εισόδημά μέχρι 2 εκατομ. δραχμές. Στόχος, ο περιορισμός των πολυτέκνων που το δικαιούνται από 250.000 σε 50.000 (δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Ν.Χριστοδουλάκη).

Μη τιμαριθμοποίηση φορολογικών κλιμακίων

Με την κλίμακα του 1993 φορολογούνται τα εισοδήματα του 1997 (αυτά που αποκτήθηκαν το 1996). Την ίδια περίοδο (1993 - 1996) ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 49,5%! Πρόκειται για μια από τις πιο απεχθείς μορφές κλοπής εισοδήματος από τις λαϊκές τάξεις, που χρησιμοποίησε κατά κόρο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η φορολογία των «κατεχόντων»

Η ΠΑΣΟΚική προπαγάνδα είχε χαλάσει κόσμο με τα ακόλουθα μέτρα, υποστηρίζοντας την πολιτική πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει τους «έχοντες και κατέχοντες».

Τα μέτρα είναι:

  • τη φορολογία με συντελεστή 7,5% των τόκων που προκύπτουν από ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια του δημοσίου από 1/1/97 και με συντελεστή 10% από 1/1/98.
  • φορολογία στην ακίνητη περιουσία φυσικών ή νομικών προσώπων (για ποσά μεγαλύτερα των 60 εκατ. δραχμών ανά φορολογούμενο ή 120 εκατ. δραχμές για ζευγάρι) με συντελεστή φόρου από 0,3% μέχρι 0,8% της συνολικής αξίας.
  • φόρος 2 τοις χιλίοις επί του ενεργητικού τους για τις εταιρίες αμοιβαίων κεφαλαίων και των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου.
  • αναπροσαρμόζεται ο συντελεστής φορολογίας των τραπεζών από 35% σε 40%.
  • αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 20% επί της υπεραξίας που προκύπτει από τη μεταβίβαση μετοχών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο.

Τα μέτρα αυτά υπονομεύτηκαν από την ίδια την κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή. Επί της ουσίας η φορολογία των ομολόγων έχει σήμερα καταργηθεί, από τη φορολογία μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Υπάρχουν μεγάλες εξαιρέσεις και όσο και αν ψάξει κανείς στα ψιλά γράμματα του προϋπολογισμού, δε θα βρει τι αποδίδουν η φορολογία των αμοιβαίων κεφαλαίων, των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ