Σάββατο 25 Μάρτη 2000 - Κυριακή 26 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
1998
Η χρονιά των παρακρατήσεων φόρου
Κυβερνητικός εμπαιγμός με τα αφορολόγητα και την τιμαριθμοποίηση των κλιμακίων

Με το νόμο 2579, περί «φορολογικών διαρρυθμίσεων και άλλων διατάξεων», ενισχύεται παραπέρα ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του φορολογικού συστήματος. Συγκεκριμένα, στον τομέα «αφορολόγητο - τιμαριθμοποίηση κλιμακίων - παρακράτηση φόρου»:

  • «Εμμεσα» κουτσουρεύουν το όριο των 150 τετραγωνικών μέτρων για την απαλλαγή ακινήτων από το φόρο ιδιοκατοίκησης, αφού ως μέρος του ακίνητου θα θεωρείται πλέον και το 20% των αποθηκευτικών χώρων, πάρκινγκ αυτοκινήτου κλπ. Ο φόρος ιδιοκατοίκησης θα υπολογίζεται πλέον με τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου επί ένα «διορθωτικό συντελεστή» από 1,10 μέχρι 1,40.
  • Με προκλητικό τρόπο, η κυβέρνηση απορρίπτει ακόμα και το αίτημα των καρεκλοκένταυρων της ΓΣΕΕ για αύξηση του αφορολόγητου ορίου, έστω στα επίπεδα της επίσημης φτώχειας, καθώς και το αίτημα για ουσιαστική τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων. Αντί αυτών, σε μια κίνηση εμπαιγμού, ανακοινώνεται η τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων κατά 5,5% (το αφορολόγητο από 1 εκατ. δραχμές ανέρχεται σε 1.055 εκατ. δραχμές!).
  • Η κλίμακα παρακράτησης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, είναι πλέον κοινή με την κλίμακα εκκαθάρισης του φόρου, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλη αύξηση της παρακράτησης για μισθούς και συντάξεις. Λόγω του γεγονότος αυτού, ο καθαρός μισθός (μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών και του φόρου) από 1/1/98 μειώνεται απόλυτα.
  • Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου εισοδήματος, η έκπτωση φόρου μειώνεται από 5% σε 2,5%!
  • Αυξάνεται η παρακράτηση φόρου για τις αμοιβές των ελεύθερων επαγγελματιών από 15% σε 20%.
  • Για πρώτη φορά επιβάλλουν παρακράτηση φόρου στις συντάξεις των επικουρικών ταμείων. Στο καθαρό ποσό των συντάξεων από ταμεία επικουρικά, μετοχικά, αρωγής ή αλληλοβοήθειας, επιβάλλεται παρακράτηση 5% για ποσό μέχρι 600.000 δραχμές, 10% για ποσό μέχρι 1.400.000 δρχ. και 15% για ποσά μεγαλύτερα των 1.400.000 δραχμών.
  • Για τις εταιρίες με ονομαστικές μετοχές μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, ο συντελεστής φορολογίας αυξάνει από 35% σε 40%.
  • Αυξάνει η παρακράτηση φόρου για τις επιχειρήσεις από 50% σε 55%.
  • Αυξάνει η έκπτωση φόρου για κάθε παιδί κατά 5.000 δραχμές: από 20.000 σε 25.000 για ένα παιδί, από 40.000 σε 50.000 δρχ. για δύο παιδιά κλπ.
  • Για δεύτερη συνεχή χρονιά αυξάνονται τα τεκμήρια για τους κατόχους ΙΧ αυτοκινήτων μέχρι και 13,5%, ενώ για πρώτη χρονιά θεσπίζεται τεκμήριο για όσους διατηρούν πισίνα (2 εκατ. δραχμές για πισίνα μέχρι 60 τ.μ., μέχρι 8 εκατ. δρχ. για άνω των 120 τ.μ.).
Τα αντικειμενικά κριτήρια
  • Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που φορολογούνται με τα «αντικειμενικά κριτήρια», αυξάνει ο συντελεστής μισθωτικής αξίας από 6,75% σε 7,25%, ενώ ο συντελεστής εμπορικότητας παραμένει ως έχει. Η ΓΣΕΒΕΕ εκδίδει ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι με τις αλλαγές αυτές προκύπτει αύξηση φόρου μεγαλύτερη από 25% σε σχέση με το 1997.
  • Στους πωλητές λαϊκών αγορών επιβάλλεται ετήσιος φόρος 185.000, ενώ στους παραγωγούς που πουλούν μόνοι τους τα εμπορεύματά τους στις λαϊκές αγορές επιβάλλεται φόρος 145.000.
Στον τομέα της φορολογίας κινητών αξιών
  • Κατά σκεώδη και προκλητικό τρόπο απαλλάσσουν από τη φορολογία τα βραχυπρόθεσμα κερδοσκοπικά κεφάλαια που τοποθετούνται στην ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα αναφέρεται, ότι απαλλάσσεται από φόρο η εισαγωγή συναλλάγματος που τοποθετήθηκε στις δραχμικές προθεσμιακές καταθέσεις μέχρι την 31/12/97.
  • Καταργείται το αφορολόγητο των καταθέσεων Στεγαστικού Ταμιευτηρίου που προορίζεται αποκλειστικά για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών!!!
  • Αυξάνει από 2 στο 3 τοις χιλίοις! ο φόρος στο σύνολο του Ενεργητικού των Αμοιβαίων Κεφαλαίων και των Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου.
Για τη φορολογία αποθεματικών επιχειρήσεων
  • Ανακοινώνουν τη φορολόγηση των τεχνικών εταιριών, χωρίς να τις φορολογήσουν... Σε δύο αλληλοαναιρούμενες παραγράφους ανακοινώνουν στη μεν πρώτη ότι φορολογείται το 40% της διαφοράς των κερδών των τεχνικών εταιριών που προκύπτει μεταξύ των τεκμαρτών προσδιορισμένων κερδών και αυτών που προκύπτουν από τα βιβλία των τεχνικών εταιριών. Στην αμέσως όμως επόμενη παράγραφο επισημαίνουν ότι η διάταξη αυτή δεν ισχύει για τις προσωπικές εταιρίες και τις κοινοπραξίες που έχουν συστήσει Ανώνυμες Τεχνικές Εταιρίες και ΕΠΕ. Ολες οι ΑΕ και οι ΕΠΕ έχουν συστήσει κοινοπραξίες λόγω έργων Κοινοτικού Πλαισίου!
  • Φορολογείται το 40% των αφορολόγητων αποθεματικών που έχουν συστήσει οι επιχειρήσεις μέχρι 31/12/96. Οσα αφορολόγητα αποθεματικά έχουν σχηματιστεί από την υπεραξία χρεογράφων, φορολογούνται με συντελεστή 17,5% και τα αποθεματικά των τεχνικών εταιριών με συντελεστή 12,5% ( μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε τι απέδωσε το μέτρο αυτό).
  • Από 1/1/98 αυξάνεται από 7,5% σε 10% η αυτοτελής φορολόγηση των τόκων των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.
  • Επιβάλλεται φόρος 3 τοις χιλίοις στις πωλήσεις των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας, μετοχών.
Για τη φορολογία στα ΔΧ οχήματα
  • Για μεταβίβαση της άδειας κυκλοφορίας καταβάλλεται εφάπαξ ποσό φόρου 400.000 δρχ. σε φορτηγό αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης. Για μεταβίβαση επιβατικών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης, καταβάλλεται φόρος 900.000 δρχ. και για κάθε μια από τις μετέπειτα μεταβιβάσεις φόρος 400.000 δρχ. Για μεταβίβαση τουριστικών αυτοκινήτων, ανάλογα με τον αριθμό των θέσεων καταβάλλεται φόρος από 500.000 μέχρι 1.500.000 δραχμές.
Τη χρονιά αυτή επιβάλλεται και η φορολογία στα κινητά

Επιβάλλεται μηνιαίο τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 500 μέχρι 2.000 δραχμές ανάλογα με μηνιαίο λογαριασμό. Τέλος, αυξάνεται το αντίτιμο της υπεύθυνης δήλωσης του ν.1599/86 από 100 σε 300 δραχμές (50 παρεμβάσεις).


ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ