Εμείς τους πνίξαμε στα κέρδη, αυτοί θα μας το ανταποδώσουν με μικρότερες ανατιμήσεις, λέει ο υπουργός Ανάπτυξης
Εμείς τόσα χρόνια σας εξασφαλίζουμε παχυλά κέρδη, τώρα οφείλετε ενόψει των εκλογών να βάλετε πλάτη στο θέμα των τιμών. Στα παραπάνω συνοψίζεται με απλά λόγια η ουσία των όσων είπε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος τα οποία είχαν διττό στόχο: από τη μια να στείλουν μήνυμα στους μεγαλοβιομήχανους και μεγαλέμπορους ότι η κυβέρνηση αναμένει από αυτούς να αναγνωρίσουν τις πολυετείς καλές υπηρεσίες που απολάμβαναν χάρη στην κυβερνητική πολιτική, και από την άλλη να δώσουν μια ακόμα ώθηση στην κυβερνητική προπαγάνδα περί δήθεν λήψης μέτρων που ελέγχουν τις τιμές και στηρίζουν τα λαϊκά εισοδήματα.
Ο Α. Τσοχατζόπουλος άνοιξε την ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους με εκτενή αναφορά σε στοιχεία της Eurostat, τα οποία αποδεικνύουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής για την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα όσα παρέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης, η «κερδοφορία των οικονομιών» - με άλλα λόγια των επιχειρήσεων - ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια (2001 και 2002), ενώ στις χώρες της ευρωζώνης κινούνταν στο 1,5% και 0,9% αντίστοιχα, στην Ελλάδα τα σχετικά ποσοστά ήταν 5,5% και 4,4%! Επιπλέον, η πρόβλεψη για τους ρυθμούς μέσης ετήσιας αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2003 ανέρχεται σε 3,8% και για το 2004 σε 4,1%, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά στην ευρωζώνη είναι 0,7% και 2,4%, και, όπως φρόντισε να σχολιάσει ο Α. Τσοχατζόπουλος «η Ελλάδα δεν επηρεάστηκε από την ύφεση», για να δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην κυβερνητική πολιτική στήριξης των μεγάλων κερδών! Ο ίδιος αναφέρθηκε σε άλλα στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία το 2001 οι τιμές των υπηρεσιών στην Ελλάδα κινούνταν στα επίπεδα του 77% του μέσου όρου της ΕΕ και των αγαθών στο 97%, την ίδια στιγμή, όμως, απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στα αντίστοιχα ποσοστά που αφορούν τα εισοδήματα.
Στο διά ταύτα επανέλαβε από τη θέση του υπουργού, αρμόδιου για θέματα αγοράς: «βεβαίως δεν έχω απαγορευτικά μέτρα, ούτε μπορώ να κάνω διατίμηση». Επιπλέον, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει καμία δυνατότητα ελέγχου των τιμών - εξάλλου η ίδια έχει απεμπολήσει κάθε μέσο που θα μπορούσε να έχει προς αυτή την κατεύθυνση - αντίθετα «υποχρέωσή μας», όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι να εξασφαλίσουμε ελεύθερες αγορές με ανταγωνιστικές και σταθερές τιμές». Μόνο, που, βεβαίως, το σκέλος των...«ανταγωνιστικών και σταθερών τιμών», ο υπουργός Ανάπτυξης το αφήνει στους νόμους «της προσφοράς και της ζήτησης», ακόμα και στους ίδιους τους καταναλωτές, οι οποίοι, όμως ούτε λίγο ούτε πολύ προκύπτει από τα λεγόμενα του υπουργού, χρεώνονται και ένα μέρος της κερδοσκοπίας των επιχειρηματιών, αφού είναι υπεύθυνοι για τις επιλογές τους! Οσο για το ρόλο της κυβέρνησης, αφού πάνω απ' όλα ταυτίζεται με την εξασφάλιση των «ελεύθερων αγορών», ο Α. Τσοχατζόπουλος επανέλαβε αρκετές φορές την προσφιλή του φράση περί «παρέμβασης στη δομική λειτουργία των αγορών». «Εξηγώντας» το σκεπτικό του, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων - που θα βάλει ακόμα περισσότερο τα δυο πόδια των παραγωγών σ' ένα παπούτσι - στο νέο εποπτικό φορέα για την ασφαλιστική αγορά που βάζει «το λύκο να φυλάει τα πρόβατα» ήτοι τις ίδιες τις ασφαλιστικές εταιρίες να ελέγχουν την ασφαλιστική αγορά. Στην ουσία, δηλαδή, μια σειρά από ανέξοδες φούσκες που στο διά ταύτα σε καμία περίπτωση δεν έχουν να κάνουν με τον έλεγχο των τιμών και με την προστασία των λαϊκών εισοδημάτων τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν έρμαια των κερδοσκοπικών διαθέσεων των μεγάλων παιχτών της αγοράς. Κατά τα άλλα το υπουργείο εξακολουθεί να κινείται στην πεπατημένη του «συνεχούς διαλόγου» με τους επιχειρηματίες για τις αυξήσεις που προτίθενται να επιβάλουν στις τιμές, στη βάση της συμφωνίας τους σε «δικαιολογημένα ποσοστά αυξήσεων», μόνο που βέβαια οι επιχειρηματίες δε διαπραγματεύονται τα κέρδη τους τα οποία σε κάθε περίπτωση είναι «δικαιολογημένα».
Στα πλαίσια δημιουργίας εντυπώσεων, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι προχωράει στην επιβολή προστίμου σε τέσσερα πρατήρια στην Κρήτη για διαμόρφωση «αδικαιολόγητα υψηλών τιμών» - παρέπεμψε δε στη νομοθεσία τους δημοσιογράφους να βρουν με βάση ποια διάταξη μπορεί να το κάνει αυτό η κυβέρνηση, αφού οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα - αφήνοντας, ωστόσο, στο απυρόβλητο τις τιμές των εταιριών στις οποίες προμηθεύονται οι πρατηριούχοι τα καύσιμα.
Τέλος, μεταξύ άλλων την ώρα που υπάρχουν θέσεις στο δημόσιο που μπορούν να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό, ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκινήσει από το συγκεκριμένο υπουργείο την εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου για τη μερική απασχόληση. Τη σχετική πρόταση έχει ήδη υποβάλει ο Α. Τσοχατζόπουλος στον Κ. Σκανδαλίδη ενόψει της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου. Παράλληλα, το υπουργείο έχει ζητήσει από τον ΟΑΕΔ 60 άτομα ως προσωπικό με οκτάμηνες συμβάσεις.