Παρασκευή 1 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Προκλητικές δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΜΟΣΧΑ - ΣΕΟΥΛ - ΤΟΚΙΟ.--

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Μπόλτον συνέχισε χτες τις προκλητικές δηλώσεις εναντίον της ΛΔ Κορέας που έχουν χαρακτηρίσει την περιοδεία του στην περιοχή της ανατολικής Ασίας. Ο Μπόλτον λίγο πριν αναχωρήσει για το Τόκιο (που είναι και ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του) χαρακτηριστικά δήλωσε από τη Σεούλ ότι «οι μέρες του εκβιασμού» από πλευράς της ΛΔ Κορέας «τελείωσαν» και κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να δώσει μια έγκαιρη και «αποφασιστική» απάντηση στην Πιονγιάνγκ. Παράλληλα, ο Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλεσε την κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ «εφιάλτη βγαλμένο από την κόλαση» και τον ηγέτη της χώρας Κιμ Τζονγκ-Ιλ «τυραννικό δικτάτορα».

Από την πλευρά της, η ΛΔ Κορέας απάντησε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να απολογηθούν ενώπιον της διεθνούς Δικαιοσύνης για την παραπληροφόρηση σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ και τόνισε για μια ακόμη φορά ότι η Ουάσιγκτον συγκεντρώνει τις δυνάμεις της στη Νότια Κορέα προετοιμαζόμενη για μια επίθεση εναντίον της ΛΔ Κορέας.

Πάντως χτες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο πρεσβευτής της ΛΔ Κορέας στη Μόσχα Πακ Ουι-Τσουν διαμήνυσε στο Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Γιούρι Φεντότοφ ότι η Πιονγιάνγκ τάσσεται υπέρ της έναρξης εξαμερών συνομιλιών, περιλαμβανόμενης της Ρωσίας, για την επίλυση της διένεξης που έχει προκύψει σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου ωστόσο δεν είχε επιβεβαιωθεί χτες από επίσημες πηγές της ΛΔ Κορέας, οπότε και οι λεπτομέρειες της δήλωσης παρέμεναν αδιευκρίνιστες - είναι γνωστή εξάλλου η επιθυμία της Πιονγιάνγκ για τη διενέργεια διμερών συνομιλιών με τις ΗΠΑ ως προϋπόθεση για έναν πολυμερή διάλογο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ