Ο τρόπος με τον οποίο η Αυτοδιοίκηση θα μπει ακόμα πιο βαθιά στα νερά της επιχειρηματικότητας, αλλά και του ασφυκτικού ελέγχου της κυβέρνησης, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα συζητήθηκε ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, τον οποίο η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή τον ερχόμενο Οκτώβρη, καθώς και τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Κ. Σημίτης, στις δηλώσεις του, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ΤΑ, χωρίς όμως να πει λέξη για τα χρωστούμενα της κεντρικής διοίκησης προς αυτήν, που φτάνουν στο ποσό των περίπου 8,8 δισ. ευρώ. Αλλωστε, όπως προέκυψε και από τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τα παρακρατηθέντα.
Το Υπουργικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Οπως είπε ο πρωθυπουργός, «το δημαρχοκεντρικό σύστημα που ισχύει σήμερα εξάντλησε πια τα όριά του». Ετσι, η κυβέρνηση προτίθεται να...«αναβαθμίσει» το Δημοτικό Συμβούλιο και τη δημαρχιακή επιτροπή, καθιερώνοντας την εσωδημοτική δημοκρατία, να απλοποιήσει το πλαίσιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις και να προωθήσει τη σύμπραξη περισσοτέρων δήμων, δηλαδή τις Συμπολιτείες.
Στην ουσία, τα παραπάνω υποβαθμίζουν την Αυτοδιοίκηση σε έναν απλό διοικητικό μηχανισμό που θα εκτελεί τις κυβερνητικές εντολές. Πράγματι, για τις Συμπολιτείες (πανελλαδικά υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τις 250 με 300), οι δήμοι, τυπικά, με εθελοντικό τρόπο θα αναλάβουν άσκηση κοινών αρμοδιοτήτων, αλλά στην ουσία, σέρνονται σε μια αναγκαστική συνένωση, όπου η εξουσία συγκεντροποιείται ακόμη περισσότερο. Και αυτό, γιατί σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προτάσεις η διοίκηση των Συμπολιτειών προτείνεται να ασκείται από έναν αιρετό που θα τίθεται επικεφαλής της διαδημοτικής υπηρεσίας και θα συνεννοείται με κάθε δήμο ξεχωριστά. Στην ουσία, ένας... μάνατζερ που δε θα έχει εκλεγεί από τους δημότες θα αποφασίζει γι' αυτούς.
Από την άλλη, η λεγόμενη εσωδημοτική δημοκρατία, στην ουσία καταργείται και μόνο με την ενίσχυση της δημαρχιακής επιτροπής, η οποία θα υποκαθιστά το Δημοτικό Συμβούλιο - κάτι που ήδη εφαρμόζεται σε πολλές περιπτώσεις σε μεγάλους δήμους, όπως είναι η Αθήνα, αλλά και με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις δημοτικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, με τη φράση «απλοποίηση των δημοτικών επιχειρήσεων», δηλώνεται η μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρίες.
Ο Κ. Σημίτης, εξήγγειλε πως «ο έλεγχος των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), τόσο ο προληπτικός, όσο και ο κατασταλτικός γίνεται υποχρεωτικός». Οπως, όμως, οι ίδιοι οι αιρετοί σημειώνουν, με αυτό τον τρόπο ο έλεγχος νομιμότητας μετατρέπεται σε έλεγχο σκοπιμότητας. Ετσι, για παράδειγμα, θα εξετάζεται όχι μόνο η νομιμότητα ενός έργου, αλλά και γιατί έγινε αυτό και όχι κάποιο άλλο.
Για μια ακόμη φορά, ο πρωθυπουργός ανέφερε έμμεσα τη συγχρηματοδότηση νέων αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται στην ΤΑ, ενώ μίλησε για τη γενίκευση και μονιμοποίηση του Ειδικού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ). Σύμφωνα με το τελευταίο, τα υπουργεία είναι υποχρεωμένα να δίνουν ένα μέρος των εσόδων τους στην ΤΑ. Ομως, απ' το '97 που θεσμοθετήθηκε, η ΤΑ δεν έχει λάβει παρά ελάχιστα έως μηδαμινά ποσά (μόνο η ΓΓ Αθλητισμού έχει συνεισφέρει ένα μικρό ποσό). Επανέλαβε τη ρύθμιση χρεών με δανεισμό και...«απείλησε» ότι θα εφαρμοστεί ο ευρωπαϊκός χάρτης ΤΑ. Είπε, δε, ότι οι ΟΤΑ θα πρέπει να συμμετέχουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς των υπαλλήλων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κ. Σημίτης, ζήτησε από τους αιρετούς «να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ που σήμερα προγραμματίζεται να δοθεί στην Αυτοδιοίκηση» από το Γ' ΚΠΣ. Με αυτό τον τρόπο, όμως, ενισχύεται ο ιδιωτικός φορέας, αφού οι ιδιώτες είναι αυτοί που αναλαμβάνουν για λογαριασμό των δήμων έργα ή μελέτες που χρηματοδοτούνται από το Κοινοτικό Πλαίσιο.
Τέλος, στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκε η λεγόμενη «οργάνωση της Περιφέρειας», που αποτελεί πρώτιστο θέμα για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ. Σύμφωνα με αυτήν, κυβερνητική πρόθεση είναι η μείωση των περιφερειών και η συγκεντροποίηση της εξουσίας στους αιρετούς μεν, αλλά κυβερνητικά ελεγχόμενους, περιφερειάρχες, σε συνδυασμό με την αποσύνθεση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Την αντίθεσή του διατυπώνει το ΔΣ της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) στις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη περί θεσμοθέτησης της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και την ενσωμάτωση σε αυτήν της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.