Ο πλέον ...ανταγωνιστικός κλάδος στη χώρα μας, μέσα σε ένα χρόνο αύξησε τις τιμές κατά 10%!
Μέσω της απελευθέρωσης των αγορών θα εξασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών, ισχυρίστηκε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, και απέδωσε τη γενικευμένη ακρίβεια στην εφαρμογή του ευρώ. Αν και τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε μία από τις πιο ακριβές χώρες του κόσμου, οι κυβερνώντες επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, αναφέροντας ότι υπάρχουν και χώρες, που είναι ακριβότερες από την Ελλάδα. Αυτές οι αναφορές γίνονται χωρίς την παραδοχή του γεγονότος ότι με μέσο όρο το 100 στην ΕΕ, οι Ελληνες εργαζόμενοι πληρώνονται με 67,8!
Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Μιλάνο, στοιχεία της οποίας δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Ρεπούμπλικα», η Ελλάδα από τη μέρα εφαρμογής του ευρώ, παρουσιάζει πολύ μεγάλες αυξήσεις σε όλους τους τομείς των προϊόντων και των υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, στον τομέα των τροφίμων και των ποτών, η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση των αυξήσεων με 9,9% και μάλιστα με τεράστια διαφορά από τη δεύτερη Ισπανία με 3,6%. Πολύ υψηλή θέση (δεύτερη ) με 4,8 % κατέχει επίσης (πρώτη η Ιρλανδία με 7,8%) και στον τομέα της Υγείας, ενώ την ίδια θέση με 2,6% (πάλι πρώτη η Ιρλανδία με 4,5%) κατέχει και στον τομέα της ψυχαγωγίας και του πολιτισμού. Την πέμπτη θέση στις ανατιμήσεις με 1,8% κατέχει στα είδη οικιακής χρήσης, την έκτη θέση με 3,4% στο νερό, το αέριο και την ενέργεια, την έβδομη με 4,5% στην Παιδεία, την ίδια επίσης με 0,6% στις μεταφορές και την όγδοη με 3,2% στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία.
Από την έρευνα προκύπτει ότι η ακρίβεια στη χώρα μας δεν εστιάζεται στα... οπωροκηπευτικά όπως εσκεμμένα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά είναι γενικευμένη. Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται σε τομείς που λειτουργούν «ανταγωνιστικά» όπως ο κλάδος των τροφίμων και των ποτών! Πρέπει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω κλάδος είναι το σήμα κατατεθέν του ιδιωτικού κεφαλαίου και χαρακτηρίζεται ως παράδειγμα προς μίμηση.