Πέμπτη 24 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Βάκχες» από την Κούβα

Από την Ελλάδα ξεκινάει για την πανευρωπαϊκή περιοδεία ένας εξαιρετικά σημαντικός θίασος, το «Τεάτρο Μπουεντία», από την Κούβα, ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά σχήματα στην Κεντρική Αμερική. Εμψυχώτριές του είναι η σκηνοθέτιδα Flora Lauten και η δραματουργός Raquel Qarrio, κορυφαίες καλλιτεχνικές προσωπικότητες και καθηγήτριες του Πανεπιστημίου της Αβάνας.

Συγκεκριμένα, το «Τεάτρο Μπουεντία» παρουσιάζει τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, σήμερα, στις 9.30 μ.μ. στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Μοσχοπόδι Θηβών (1 χιλιόμετρο από τη Θήβα), προσκεκλημένο του Δήμου Θηβαίων και το Σάββατο 26 του Ιούλη, στις 9.30 μ.μ., στο Κάστρο της Μενδενίτσας (204ό χλμ. της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, επί του όρους Καλλίδρομου), προσκεκλημένο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μενδενίτσας.

Ο θίασος ξεκίνησε σαν ένα πείραμα λαϊκού πολιτικού θεάτρου στις αγροτικές περιοχές της επαναστατικής Κούβας. Εμπνευσμένος από τον Γκροτόφσκι και άλλους πρωτοπόρους στράφηκε στη συνέχεια στο συνδυασμό πολιτικού και πειραματικού θεάτρου, δίνοντας στις παραστάσεις του ένα μοναδικό ύφος, που είχε να κάνει κυρίως με την αξιοποίηση τελετουργικών και φολκ στοιχείων της Κούβας και των γύρω περιοχών. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η βαθιά γνώση και η δημιουργική αξιοποίηση του αφρικανικής καταγωγής τελετουργικού εκστατικού κώδικα «Γιορούμπα».

Την ευθύνη της παρουσίας του στην Ελλάδα ανέλαβε το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου. Στις παραστάσεις του στην Ελλάδα, ο κουβανικός τελετουργικός εκστατικός κώδικας «Γιορούμπα», που ταξίδεψε από την Αφρική για να γίνει το όχημα των μύθων για τους λαούς της Καραϊβικής, συναντά το κύκνειο άσμα του Ευριπίδη, τις «Βάκχες». Κίνηση, μουσική, χορός, θεατρικοί κώδικες και μύθοι κουβανικοί κι ελληνικοί γίνονται το όχημα του Διόνυσου που φωλιάζει σ' όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, απαιτώντας να λατρεύεται ως θεός-τιμωρός των ορθολογιστών, των εχθρών της φύσης και των αρνητών της αισθαντικότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ