Παρασκευή 18 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Ξεσηκώθηκαν οι ψαράδες

Ζητούν άμεσα μέτρα για την περιβαλλοντική προστασία του Αμβρακικού

Μαζική και μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χθες οι ψαράδες των νομών Αρτας, Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας, απαιτώντας από την κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς να πάρουν άμεσα μέτρα για την προστασία του Αμβρακικού Kόλπου. Με τα ψαροκάικα και τις βάρκες τους, κρατώντας σημαίες και πανό διαμαρτυρίας, επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες του Αμβρακικού, που συσπειρώθηκαν στην Επιτροπή Αγώνα, έφτασαν στο λιμάνι της Πρέβεζας, νωρίς το πρωί. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στη Νομαρχία, απαιτώντας να απαγορέψει η πολιτεία στις τράτες που πλέουν στον Αμβρακικό να χρησιμοποιούν παράνομα εργαλεία, όπως τα συρόμενα δίχτυα, τα οποία καταστρέφουν το γόνο και τις περιοχές στις οποίες τρέφονται και αναπαράγονται τα ψάρια. Επίσης ζητούν να παρθούν μέτρα για την περιβαλλοντική προστασία του Kόλπου, αφού η μόλυνση ολοένα και αυξάνεται, απειλώντας άμεσα το μέλλον τους. Αντιπροσωπεία των ψαράδων από τις λιμνοθάλασσες Λογαρού και Τσουκαλιώ συμμετείχε και εξέφρασε τη συμπαράστασή της.

Η Επιτροπή Αγώνα τονίζει πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα νεκρώσει όλος ο Αμβρακικός και ότι τα φετινά αλιεύματα (γαρίδα, σουπιά και κουτσομούρα) έχουν μειωθεί κατά 50% σε σύγκριση με τα περσινά. Ζητά, δε, από την τοπική κοινωνία να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους. Στη συγκέντρωση που έγινε, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο δήμαρχος Αμβρακικού Απ. Μαυρομάτης και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το νομαρχιακό σύμβουλο Πρέβεζας, Κ. Κωτσαντή, ο οποίος και χαιρέτισε την εκδήλωση. Ο Κ. Κωτσαντής κάλεσε τους ψαράδες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να μην περιμένουν να δοθεί λύση μέσα από την έκδοση ενός ψηφίσματος.

Ο Απ. Μαυρομάτης, με δήλωσή του στο «Ρ», επισήμανε ότι οι αλιείς θα ανανεώσουν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις 28 Ιουλίου, οπότε αναμένεται επίσκεψη του υπουργού Γεωργίας Γ. Δρυ, στην Πρέβεζα. Υπογράμμισε ακόμα, ότι η χθεσινή κινητοποίηση ήταν αποτέλεσμα των συντονισμένων προσπαθειών των επαγγελματικών σωματείων ελεύθερων αλιέων και της δημοτικής αρχής του Αμβρακικού και ζητούν την κατάσχεση των καταστρεπτικών αυτών εργαλείων και την αλλαγή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, το οποίο δεν αποτρέπει τη λαθροαλιεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ