«Να διερευνήσετε σε βάθος την υπόθεση ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, είναι σκάνδαλο». Αυτή την προτροπή απηύθυνε χτες προς τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος! Οσο και αν φαίνεται παράξενο, 14 μήνες μετά τη σκανδαλώδη παράδοση των ναυπηγείων στη γερμανική HDW, ο ΣΕΒ, που ήταν υπέρμαχος της ιδιωτικοποίησης, τώρα κάνει λόγο για σκάνδαλο και για «μοναδική περίπτωση πριμοδότησης των αγοραστών από το ελληνικό δημόσιο».
Βέβαια, πολλές πτυχές αυτού του τεράστιου σκανδάλου έχουν κατά το παρελθόν καταγραφεί εκτενώς, ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, αποδεικνύεται ότι η παράδοση του Σκαραμαγκά και η προίκα πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών όχι μόνο δεν αξιοποιείται για την ανάπτυξη των ναυπηγείων, αλλά αντιθέτως, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών στον ισολογισμό της εταιρίας για τη χρήση του 2002, τίθεται θέμα και πιθανού κλεισίματος του Σκαραμαγκά! Για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ναυπηγεία, εξ ολοκλήρου υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση, που την παρέδωσε στους ιδιώτες, τους οποίους μάλιστα αποκαλούσε... σωτήρες!
Σήμερα, ο Σκαραμαγκάς, υπό το ιδιωτικό μάνατζμεντ, έχει φτάσει στο σημείο να αδυνατεί να κατασκευάσει τα βαγόνια του ΟΣΕ, συνολικού ύψους 150 δισ. δραχμών, τα οποία έχουν ανατεθεί με προγραμματικές συμφωνίες. Ο ΟΣΕ ζητεί να του καταβληθούν οι ποινικές ρήτρες για τη μη εκτέλεση των παραγγελιών, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με συνεχείς παρεμβάσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη προς τον υπουργό Μεταφορών Χρ. Βερελή, το θέμα επιχειρείται να διευθετηθεί σε βάρος του ΟΣΕ.
Οι παραγγελίες όμως του ΟΣΕ, για τις οποίες οι σημερινοί ιδιοκτήτες του Σκαραμαγκά έχουν εισπράξει ζεστό χρήμα σε προκαταβολές, ανατέθηκαν στη «Siemens», η οποία θα τις εκτελέσει σε τρίτες χώρες! Δικαιολογημένα, λοιπόν, ο ΣΕΒ, όπως και όλος ο ελληνικός λαός, κάνει λόγο για σκάνδαλο. Σκάνδαλο όμως είναι η κάθε περίπτωση ξεπουλήματος των δημόσιων επιχειρήσεων, ωστόσο εκεί οι βιομήχανοι δεν παρεμβαίνουν, διότι εποφθαλμιούν να τις βάλουν στο χέρι... Στη συγκεκριμένη περίπτωση (Σκαραμαγκά) οι αναφορές περί σκανδάλου είναι βέβαιο ότι δε γίνονται από το ενδιαφέρον τους για την τύχη της δημόσιας περιουσίας, αλλά προφανώς γιατί τα ναυπηγεία δεν ανήκουν σήμερα σε κάποιον πιο δικό τους...