Πέμπτη 10 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φτωχότερη η επιθεώρηση

Στην τελευταία του κατοικία συνόδευσαν, χτες, φίλοι και συνεργάτες, τον θεατρικό συγγραφέα Ναπολέοντα Ελευθερίου, που έφυγε από τη ζωή προχτές το πρωί. Αν και σχεδόν πλήρης ημερών, η ζωντάνια του Ναπολέοντα Ελευθερίου, η δημιουργικότητα και η αστείρευτη έμπνευσή του έδιναν την αίσθηση του ανθρώπου που δε γερνάει. Πέρσι, βραβεύτηκε με το «Βραβείο Παπαδούκα» για το καλύτερο νούμερο επιθεώρησης, που έχει θεσπίσει η Εταιρεία Θεατρικών Συγγραφέων. Υπηρέτησε μέχρι το τέλος της ζωής του ένα δύσκολο είδος θεατρικής γραφής, με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια.

Στον αποχαιρετισμό του ο πρόεδρος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων τόνισε: «Δεξιοτέχνης της ευθύβολης, αποτελεσματικής και "ιοβόλας" σάτιρας, του αιφνιδιαστικού και απρόβλεπτου στίχου και της αποτελεσματικής και σπαρταριστής παρωδίας, όπου δύο ή τρεις λέξεις καταγγελίας έφταναν όχι μόνο να ενοχλήσουν, αλλά πολύ συχνά να συνεφέρουν μια άδικη και εγωκεντρική εξουσία. Με τον Ναπολέοντα βρεθήκαμε πολλές φορές κρατούμενοι και απολογούμενοι για την αποκοτιά μας να σατιρίσουμε - και βέβαια "εντός πεδίου βολής", ουσιαστικά ακάλυπτοι και χωρίς την προστατευτική σιγουριά της απόστασης του "εξωτερικού" - την Απριλιανή δικτατορία, αλλά και τη μεταπολιτευτική ατμόσφαιρα».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ