Παρασκευή 27 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ
Κλακαδόροι...

Το ρόλο του ξεπουλημένου και του υποτακτικού κομπάρσου, στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, ήρθαν να επιβεβαιώσουν, για μια ακόμα φορά, οι ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, μέσω των ανακοινώσεων που έβγαλαν χτες μετά την ψήφιση της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ.

Το πιο κραυγαλέο και κατάπτυστο παράδειγμα αποτέλεσε η ΠΑΣΕΓΕΣ και ο πρόεδρός της. Προ λίγων ημερών (18/6), ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ έλεγε, ανάμεσα σε άλλα, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ: «Η πρόταση αυτή μετατρέπει την ΚΑΠ από αγροτική πολιτική ανάπτυξης σε πολιτική εγκατάλειψης, οικονομικού, και κοινωνικού μαρασμού της γεωργίας και της υπαίθρου, με πρόσχημα την προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος». Χτες, με «άλλοθι» τις επιμέρους ψευτοτροποποιήσεις που έγιναν στις αρχικές αντιαγροτικές προτάσεις της Κομισιόν και οι οποίες δεν αλλάζουν τίποτα επί της ουσίας, η ΠΑΣΕΓΕΣ ανακοίνωσε χωρίς ίχνος ντροπής πως «επετεύχθη μια ικανοποιητική συμφωνία» και ότι «αποτελεί κατ' αρχήν μια από τις σημαντικές πολιτικές αποφάσεις για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Λίγο πιο αμήχανα, η ΓΕΣΑΣΕ, που δεν ήθελε να χαλάσει και το χατίρι της κυβέρνησης, ανακοίνωσε πως η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα σύνθεσης αντιτιθεμένων συμφερόντων και έχει θετικές και αρνητικές πτυχές. Αυτό, κατά τη ΓΕΣΑΣΕ, επιβάλλει την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων ΓΕΣΑΣΕ και υπουργείου Γεωργίας, μια και ...έρχονται και οι αναθεωρήσεις στα μεσογειακά προϊόντα και απειλείται η συνοχή της υπαίθρου. Οσο για τη ΣΥΔΑΣΕ, ο πρόεδρός της, πρώτα από όλα, οφείλει να διευκρινίσει, αν συμφωνεί με τη χτεσινή ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ, ως αντιπρόεδρός της, και μετά μπορεί να καταγγείλει τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και να ανησυχεί για το τι θα συμβεί σε βαμβάκι, καπνό και λάδι. Αλλιώς κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως διπλός υποκριτής...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org