Πέμπτη 26 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εντείνεται το αρνητικό κλίμα στη Βρετανία

Σχέδιο «εξόδου» των βρετανικών στρατευμάτων από το Ιράκ ζητούν αρκετοί Αγγλοι βουλευτές, καθώς η βρετανική κοινή γνώμη μοιάζει συγκλονισμένη από τη δολοφονία 6 στρατιωτών στο Νότιο Ιράκ

Υπολείματα από βρετανικά οχήματα που χτύπησε η ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Υπολείματα από βρετανικά οχήματα που χτύπησε η ιρακινή αντίσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΑΣΟΡΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η αγανάκτηση που έχει προκαλέσει στους ντόπιους η συμπεριφορά των Βρετανών στρατιωτών φαίνεται ότι είναι η βασική αιτία που οδήγησε στη δολοφονία των 6 μελών της βρετανικής στρατιωτικής αστυνομίας, στην κωμόπολη Ματζάρ, κοντά στην αλ Αμάρα στο Νότιο Ιράκ. Το περιστατικό έχει προκαλέσει σοκ στη βρετανική κοινή γνώμη και στην Ντάουνινγκ Στριτ που, τόσο καιρό, δεν έχανε ευκαιρία να παινεύεται για τις καλές σχέσεις των βρετανικών στρατευμάτων με τους Ιρακινούς πολίτες. Αλλωστε, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς που δέχονται καθημερινά επιθέσεις, για τις βρετανικές κατοχικές δυνάμεις ήταν η πρώτη τέτοια περίπτωση.

Συγκεχυμένες παραμένουν οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκαν 6 Βρετανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 8, το απόγευμα της Τρίτης, στην ευρύτερη περιοχή της αλ Αμάρα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι στρατιώτες, που βρίσκονταν εκεί για να εκπαιδεύσουν την τοπική αστυνομία, αγνόησαν τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των κατοίκων να προσέχουν τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούν ελέγχους εντός των σπιτιών προκειμένου να μην προσβάλλουν τα ήθη των θρησκευόμενων Σιιτών. Οι Βρετανοί συνέχισαν τις έρευνές τους προτάσσοντας τα όπλα κατά γυναικών και κοριτσιών, πράξη ανεπίτρεπτη για τους Σιίτες μουσουλμάνους, και συνέχισαν να χρησιμοποιούν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά στις, κατ' οίκον, έρευνες, παρά το γεγονός ότι οι Σιίτες μουσουλμάνοι δεν επιτρέπουν την είσοδο σκυλιών μέσα στα σπίτια τους, γιατί θεωρείται μίασμα.

«ΟΧΙ στις ΗΠΑ - ΝΑΙ στον ιερό πόλεμο», γράφει ο Ιρακινός στους τοίχους...

Associated Press

«ΟΧΙ στις ΗΠΑ - ΝΑΙ στον ιερό πόλεμο», γράφει ο Ιρακινός στους τοίχους...
Το εξαγριωμένο πλήθος φέρεται να ακολούθησε τη μονάδα των Βρετανών στο αστυνομικό τμήμα που είχαν στρατοπεδεύσει, όταν οι Βρετανοί τους αντιμετώπισαν με τα όπλα τους. Σύμφωνα με τους κατοίκους από τα βρετανικά πυρά έπεσαν νεκροί 4 πολίτες και τραυματίστηκαν 17, γεγονός που πυροδότησε την ανεξέλεγκτη αντίδραση των οπλισμένων κατοίκων. Βρετανοί επιτελείς επέμεναν ότι η δολοφονία των 6 ήταν απρόκλητη και διέψευδαν τα περί προκλήσεων. Επίσης, διαψεύστηκε από βρετανικής πλευράς ότι έχει δοθεί τελεσίγραφο για την παράδοσή των ενόχων εντός 48ώρου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξήρε το έργο των στρατιωτών στο Νότιο Ιράκ και τη θυσία τους και εκτίμησε ότι ο θάνατός τους «προφανώς σχετίζεται με την απροθυμία των κατοίκων να συνεργαστούν στον αφοπλισμό τους». Ο Μπλερ δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από βουλευτές, ιδιαίτερα του Εργατικού Κόμματος, οι οποίοι τον καλούσαν να σχεδιάσει «μια επιχείρηση εξόδου των βρετανικών στρατευμάτων από το Ιράκ». Αρνήθηκε να προβλέψει πότε τα βρετανικά στρατεύματα θα γυρίσουν πίσω τονίζοντας ότι οφείλουν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Ενώ η ανησυχία και η οργή εντείνεται στη Βρετανία, ο υπουργός Αμυνας, Τζεφ Χουν, άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο «επείγουσας αναδιάταξης των δυνάμεων», στην οποία συμπεριλαμβάνεται η αποστολή χιλιάδων επιπλέον Βρετανών στρατιωτών στο Νότιο Ιράκ.

Το αμερικανόφιλο Εθνικό Ιρακινό Κογκρέσο καταδίκασε τη δολοφονία των Βρετανών τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτη τέτοια συμπεριφορά απέναντι σε όσους προσέφεραν τόσα στον ιρακινό λαό». Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ανάλογη καταδικαστική ανακοίνωση δεν έχει εκδώσει για τις αλλεπάλληλες επιθέσεις κατά Αμερικανών στρατιωτών. Τη διαφωνία του με τέτοιου είδους τακτικές εξέφρασε και ο Νο 2 στην ιεραρχία της μεγαλύτερης σιιτικής οργάνωσης, του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ. Ο Αμπντουλαζίζ αλ Χακίμ, όμως, επισήμανε ότι «η συμπεριφορά των δυνάμεων κατοχής είναι απαράδεκτη και άκρως προσβλητική, παρά πολλές φορές, και θα πρέπει σύντομα να παραδώσουν την εξουσία στους Ιρακινούς».

Προβλήματα εντός και εκτός

«Υπομονή» συνέστησε, χτες, ο Αμερικανός κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος «ενός ελεύθερου δημοκρατικού Ιράκ με βιώσιμη οικονομία». Ο Μπρέμερ δεν ήταν σε θέση να προβλέψει πότε θα γίνει αυτό, ενώ κατηγόρησε «απομεινάρια του καθεστώτος» ότι μέσα από αλλεπάλληλες δολιοφθορές σαμποτάρουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης. Χτες, εξαιτίας δολιοφθοράς, βυθίστηκε στο σκοτάδι η ιρακινή πρωτεύουσα, ενώ σε πολλές συνοικίες διεκόπη και η υδροδότηση.

Την ίδια στιγμή, στο Λονδίνο, ο επικεφαλής επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου, Αλαστέρ Κάμπελ, παραδεχόταν ότι ήταν «ατυχής» η χρησιμοποίηση ενός διδακτορικού στο δεύτερο φάκελο που παρουσίασε ο Τόνι Μπλερ για το ιρακινό οπλοστάσιο. Εντούτοις, επέμεινε κατηγορηματικά ότι τα στοιχεία που εμπεριέχονταν ήταν αυθεντικά και δεν ήταν αποτέλεσμα πιέσεων προς τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Τέλος, χωρίς ανακοινώσεις, ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλιών στον ΟΗΕ, κεκλεισμένων των θυρών, για την επιλογή των μελών του Συμβουλίου που θα επιβλέπει το Ταμείο Ανάπτυξης για το Ιράκ, που θα διαχειρίζεται τα ιρακινά έσοδα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ