Οσο ανεβαίνει το θερμόμετρο αυξάνονται και οι πιθανότητες εκδήλωσης δηλητηριάσεων από κατανάλωση κατεψυγμένων τροφίμων -ή για την ακρίβεια τροφίμων που θα έπρεπε να είναι κατεψυγμένα. Αυτό επισημαίνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) σημειώνοντας ότι για κάθε καταγραφόμενη ή αναφερόμενη δηλητηρίαση εκτιμάται ότι αντιστοιχούν μέχρι και 350 ακόμα οι οποίες για διάφορους λόγους δεν καταγράφονται και εφιστά την προσοχή των καταναλωτών όταν πρόκειται να καταναλώσουν κατεψυγμένες τροφές.
Συγκεκριμένα, καλό είναι όταν αγοράζει κανείς τέτοια είδη διατροφής να ελέγχει τις συνθήκες διατήρησής τους, ιδιαίτερα, δε, όταν πρόκειται για τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως γαλακτοκομικά, αλλαντικά, κρέατα κλπ. Επίσης, να ελέγχει τα βασικά τους χαρακτηριστικά - οσμή, χρώμα - και να μην επιλέγει προϊόντα ψύξης ή κατάψυξης εάν υπάρχει η παραμικρή υποψία ότι δε συντηρούνται σωστά. Και βέβαια, τα είδη αυτά δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο ή σε έντομα.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά την αγορά κατεψυγμένων προϊόντων στα ίδια τα ψυγεία των σημείων λιανικής πώλησης. Το θερμόμετρο πρέπει να είναι σε σημεία ευδιάκριτα και να δείχνουν μια θερμοκρασία ίση ή μικρότερη από -18 βαθμούς Κελσίου. Επιπλέον, οι συσκευασίες δεν πρέπει να έχουν χτυπήματα, ούτε να καλύπτονται από στρώματα πάγου ή πάχνης. Σε τέτοια περίπτωση είναι πιθανό να υπήρξε ξεπάγωμα και επανακατάψυξη του προϊόντος. Ασφαλώς, θα πρέπει ο καταναλωτής να ελέγχει την ημερομηνία λήξης και καλό είναι να επιλέγει τις νεότερες συσκευασίες απορρίπτοντας εκείνες που έχουν δυσδιάκριτη ημερομηνία. Τα κατεψυγμένα είναι καλύτερα να αγοράζονται τελευταία όταν έχει κανείς να κάνει κι άλλα ψώνια και μετά την αγορά τους να τοποθετούνται το συντομότερο στην κατάψυξη του σπιτιού, και βέβαια πριν αρχίσουν να αποψύχονται.