Τρίτη 24 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις δηλώνει η κυπριακή κυβέρνηση

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις επί της ουσίας του Κυπριακού, οποτεδήποτε υπάρξει πρόσκληση από τον Κόφι Ανάν, δήλωσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη για επανέναρξη των συνομιλιών, αφού, όπως είπε, η τουρκική πλευρά δεν έχει αλλάξει στάση. Σε ερώτηση κατά πόσον ο Πρόεδρος θα συμμετάσχει σε συνομιλίες και μετά την 30ή Απριλίου του 2004, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέστησε υπομονή μέχρι να διαφανούν οι εξελίξεις.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι αν οι διαπραγματεύσεις αρχίσουν τον Απρίλιο, δε θα υπάρχει αρκετός χρόνος και ίσως θα πρέπει να επεκταθούν πέραν της 1ης Μαΐου του 2004. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, είπε, έχει δηλώσει ότι θα πρέπει να υπάρξει αρκετός χρόνος μετά τη συμπλήρωση των διαπραγματεύσεων και την κατάληξη σε συμφωνία, για να ενημερωθεί ο Κύπριος πολίτης, πριν συμμετάσχει σε κάποιο δημοψήφισμα. Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη για έναρξη διαπραγματεύσεων τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, αφού δεν έχει μεταβληθεί η θέση της τουρκικής πλευράς.

Η πλευρά μας, είπε, έχει ετοιμάσει το νομικό πακέτο που συνοδεύει το «σχέδιο Ανάν» και είναι έτοιμη για διαπραγμάτευση επί των σημείων που χρήζουν βελτίωσης.

Πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ επανέλαβε ότι αυτό που έχει σημασία στην Κύπρο είναι να βρεθεί ένα «ικανοποιητικό σχέδιο». «Δεν έχει σημασία αν είναι το "σχέδιο Ανάν" ή κάποιο άλλο σχέδιο, αυτό που έχει σημασία είναι να φθάσουμε σε ένα ικανοποιητικό σχέδιο, όποιο και αν είναι», τόνισε ο κ. Γκιούλ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Τουρκία συνεχίζει να εκτιμά τις δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών, αλλά διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με το σχέδιο που πρότειναν τα Ηνωμένα Εθνη για τη λύση του Κυπριακού. «Αν υπάρχουν αλλαγές που μπορεί να γίνουν αποδεκτές, τότε γιατί να μην το δεχτούμε (το "σχέδιο Ανάν")», είπε ο Τούρκος υπουργός.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ