Η συμφωνία για την έκδοση των πολιτών και την αμοιβαία δικαστική συνδρομή μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ που θα υπογράψει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ως προεδρεύων της ΕΕ με τον Πρόεδρο Τζ. Μπους, αύριο στην Ουάσιγκτον, έρχεται σε αντίθεση με το νομικό μας πολιτισμό, γιατί δε διασφαλίζονται συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές και δικαιώματα. Την άποψη αυτή εκφράζει ο ΔΣΑ με χτεσινό του ψήφισμα, αφού το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου συνεδρίασε γι' αυτό το θέμα.
Ετσι, μετά την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου, άλλος ένας νομικός φορέας, ο ΔΣΑ που είναι και το μεγαλύτερο επιστημονικό σωματείο της χώρας, τάσσεται κατά της συμφωνίας για τη δικαστική συνδρομή μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.
Ο ΔΣΑ αντιτίθεται στην υπογραφή αυτής της συμφωνίας και καλεί τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Δικαιοσύνης να φέρουν για συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο τις συμφωνίες για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή και την έκδοση πολιτών.
Ειδικότερα, ο ΔΣΑ αναφέρει ότι στις συμφωνίες αυτές δεν ορίζεται ρητά και με σαφήνεια η απαγόρευση έκδοσης ημεδαπών στις ΗΠΑ, η απαγόρευση έκδοσης, όταν στο αιτούν κράτος ισχύει η θανατική ποινή, η απαγόρευση έκδοσης στις περιπτώσεις που υφίσταται κίνδυνος επιβολής εξευτελιστικής μεταχείρισης και βασανιστηρίων ή όταν στο αιτούν κράτος δεν υπάρχουν εγγυήσεις για δίκαιη δίκη.
Επίσης, ο ΔΣΑ διαπιστώνει ότι η εξαιρετικά ασαφής διατύπωση των διατάξεων των συμφωνιών, καθώς και η παράδοση του «υπόπτου» στο αιτούν κράτος, χωρίς καμιά διαδικασία, σε περίπτωση που αυτός «συγκατατεθεί», εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για την επιβολή τελικά του «δίκαιου» του ισχυρότερου.