Από παλιότερη κινητοποίηση των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ |
Ετσι, το ΥΠΠΟ, για να «μπορέσει να παίξει αποτελεσματικότερα το ρόλο του και στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στον τομέα του Σύγχρονου Πολιτισμού», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητά του (δηλαδή αύξηση των κονδυλίων για τον πολιτισμό) και βέβαια να αλλάξει την ουσία του προσανατολισμού του, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την κάλυψη των λαϊκών πολιτιστικών αναγκών.
Μεταξύ των αλλαγών που φέρνει ο νέος Οργανισμός είναι η αύξηση κατά 14 των ήδη 25 Εφορειών Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η αύξηση από 14 σε 28 των Εφορειών των Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Ετσι, κάθε νομός θα έχει τυπικά και μια υπηρεσία του ΥΠΠΟ. Το θέμα είναι αν εκτός από τυπική θα είναι και ουσιαστική η παρουσία του, αφού είναι γνωστή η έλλειψη υποδομής και προσωπικού. Οι Εφορίες Αρχαιοτήτων διαρθρώνονται σε 6 τμήματα, ενώ δημιουργούνται Εφορείες Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Τα Αρχαιολογικά Ινστιτούτα αυξάνονται σε 6 (από 2).
Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων μετονομάζεται σε Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η Γενική Διεύθυνση Πολιτιστικής Ανάπτυξης μετονομάζεται σε Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού. Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων αποκτά Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Το Τμήμα Απαλλοτριώσεων αναβαθμίζεται σε Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων και Ακίνητης Περιουσίας. Η Διεύθυνση Λαϊκού Πολιτισμού μετονομάζεται σε Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κίνησης (!) και υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Προφανώς ενοχλεί ακόμη και ο όρος «λαϊκός πολιτισμός».
Δημιουργείται Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Συγχρόνων μνημείων. Το Τμήμα Τοπογραφήσεων αναβαθμίζεται σε Διεύθυνση Τοπογραφήσεων, Φωτογραμμετρίας και Κτηματολογίου. Οι κατασκευαστικές Διευθύνσεις Μελετών Μουσείων και Εκτελέσεως Εργων Μουσείων αναλαμβάνουν και τα πολιτιστικά κτίρια. Η σημερινή Διεύθυνση Πολιτιστικών Κτιρίων και Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων μετεξελίσσεται σε Διεύθυνση Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς. Σε αυτήν θα υπάγονται οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων που δημιουργούνται σε 11 Περιφέρεις και αναλαμβάνουν τις αρμοδιότητες των σημερινών Εφορειών Νεωτέρων Μνημείων, εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου οι τελευταίες διατηρούνται.
Η Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού αναδιαρθρώνεται σε 6 Διευθύνσεις: Γραμμάτων και Πολιτιστικών Δράσεων, ενώ η σημερινή Διεύθυνση Καλών Τεχνών χωρίζεται στα τρία και δημιουργούνται τρεις Διευθύνσεις, μία για το θέατρο και το χορό, μία για τη μουσική και μια για τα εικαστικά. Το Τμήμα Κινηματογράφου αναβαθμίζεται σε Διεύθυνση Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων. Ισως τώρα το υπουργείο να νομίσει πως «έσωσε» το ελληνικό σινεμά...