Σάββατο 7 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Να υψώσουμε τείχος αντίστασης στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα

Σε εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μίλησε ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Motion Team

«Hasta la victoria siempre», μέχρι την τελική νίκη των λαών, θα στεκόμαστε στο πλευρό της Κούβας. Γιατί ο λαός της Κούβας δείχνει το δρόμο και ο αγώνας αλληλεγγύης στην Κούβα είναι αγώνας για τα δικαιώματά μας σήμερα, στη μόρφωση, στη δουλιά στη ζωή. Αυτό είπαν χτες το βράδυ από το Πάντειο Πανεπιστήμιο εκατοντάδες νέοι και νέες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, στις διήμερες εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στο νησί της επανάστασης.

Με χρώματα και μουσικές, γεύσεις και εικόνες από την Κούβα άνοιξαν οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 29ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή. Κεντρικός ομιλητής χτες στο Πάντειο ήταν ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που αρχικά αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «οι αξίες, Ελευθερία, Ειρήνη, Ισότητα, Κοινωνική Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη, στην Κούβα βρίσκουν το πραγματικό τους περιεχόμενο». Εξήγησε ότι «η Ελευθερία εκφράζεται, πρέπει να εκφράζεται παντού. Στη δουλιά, στην υγεία, στην παιδεία, στην πρόνοια, στον πολιτισμό. Κοντολογίς, σε όλες τις δραστηριότητες και τις σφαίρες της ανθρώπινης ζωής και δημιουργίας», όπως πραγματικά γίνεται στο νησί της επανάστασης.

Ο Σπ. Χαλβατζής θύμισε ότι η προεπαναστατική Κούβα «ήταν ένα απέραντο πορνείο για τους πλούσιους Αμερικάνους», όμως «η επανάσταση έβαλε τέλος στη φτώχεια, στη διαφθορά, στην ανεργία, στην αθλιότητα». «Ο λαός της Κούβας - τόνισε - βλέπει και συγκρίνει. Αυτός ο λαός, με αυτή την ηγεσία, αυτός ο περήφανος λαός άντεξε, αφού πέρασε μεγάλα, τρομερά θα λέγαμε προβλήματα, μετά τις ανατροπές που σημειώθηκαν στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, στις σοσιαλιστικές χώρες και με τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης».

Περνώντας στο σήμερα, επισήμανε ότι τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο, που ελέγχονται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, και η κρατική τηλεόραση στη χώρα μας, βομβαρδίζουν τους ανθρώπους με συκοφαντίες για την Κούβα. «Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε, η ΕΕ κάνει ένα ακόμα βήμα εναντίον της Κούβας, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ που χαράχτηκε τώρα τελευταία και εκφράστηκε από την Ελληνική Προεδρία». Η εικόνα που θέλουν να παρουσιάσουν στον κόσμο οι ηγέτες της ΕΕ, όπως είπε, είναι ότι «εμείς αυτοί είμαστε, αυτά τα εγκληματικά σε βάρος των λαών πράττουμε, στηρίζουμε δραστήρια τις επιλογές του ΝΑΤΟ και τη δράση της αμερικανικής ηγεσίας, εναντίον λαών και χωρών, κάτω όμως από ορισμένες προϋποθέσεις. Λόγου χάρη, για τη βάρβαρη επιδρομή στο Ιράκ, στην ουσία δεν προβάλαμε άρνηση ή αντίσταση, αλλά και δε συμφωνήσαμε στον τρόπο και στις μορφές έκφρασης της βαρβαρότητας». Εξήγησε λοιπόν ότι η Σοσιαλιστική Κούβα βρίσκεται στο στόχαστρο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού πολύ έντονα, με ενέργειες που προσανατολίζονται σε άμεση στρατιωτική δράση και η ΕΕ ταυτίζεται απόλυτα μ' αυτή την επιθετική εγκληματικότητα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. «Τους σιγοντάρει η σοσιαλδημοκρατία πρόσθεσε - ακόμα και ορισμένοι που αυτοχαρακτηρίζονται αριστεροί. Διυλίζουν τον κώνωπα για την Κούβα και καταπίνουν την κάμηλο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, των συνεχών εγκλημάτων του σε όλο τον κόσμο».

Και τόνισε ότι τα μεγάλα ερωτήματα που τίθενται για κάθε τίμιο άνθρωπο είναι: «Θα αφήσουμε την Κούβα χωρίς βοήθεια, γυρνώντας την πλάτη στην αμερικάνικη επιθετικότητα ή ακόμα χειρότερα θα πετάξουμε, όπως έκανε ο ΣΥΝασπισμός, και το δικό μας βέλος στο σώμα του μαρτυρικού νησιού; `Η αντίθετα θα υψώσουμε υψηλό, πανίσχυρο τείχος αντίστασης και μαζικής αντεπίθεσης λαού και νεολαίας απέναντι στην αμερικάνικη επιθετικότητα; Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στέκονται αναμφίβολα στη δεύτερη μπάντα».

Ακολούθησε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ