Κυριακή 8 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ερωτηματικά...
  • Αγανακτισμένη μια φίλη που πρόσφατα επισκέφθηκε δημόσιο νοσοκομείο: «Σ' όλες τις εισόδους, μας είπε, ήταν πλήθος "σεκιουριτάδες", όχι για να φυλάνε από κάποιους "επικίνδυνους" αλλά για να κάνουν τους... τροχονόμους, επισήμανε. "Θα πάτε από εδώ, θα πάτε από εκεί" και συχνά σε έστελναν στην αντίθετη κατεύθυνση από εκεί που έπρεπε να πας. Μέτρησα τουλάχιστον τριάντα, πηγαίνοντας σε διάφορες πτέρυγες του νοσοκομείου: Χάθηκαν οι υπάλληλοι που μέχρι τώρα ξέραμε; Τι χρειάζονται οι σεκιουριτάδες; 'Η μήπως είναι κάποια "δικά μας παιδιά" που διορίστηκαν, για να λυθεί τάχα μου το πρόβλημα της ανεργίας των νέων; Και οι άλλοι, οι περισσότεροι, που προσλαμβάνονται με συμβάσεις λίγων μηνών και μετά μένουν επί ξύλου κρεμάμενοι; Δεν είναι λύσεις αυτές, σχολίασε... Γιατί δεν αυξάνουν καλύτερα το νοσηλευτικό προσωπικό»;
  • «Γυναίκες και αυτοδιοίκηση - ιστορική αναδρομή» είναι φυλλάδιο που βλέπουμε τώρα τελευταία σε συνέδρια σχετικά με το γυναικείο ζήτημα. Εχει εκδοθεί και κυκλοφορεί από το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Γενική Γραμματεία Ισότητας και την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας. Πρόκειται για το χρονικό μιας πορείας που κατέληξε στο να κατακτήσουν οι Ελληνίδες το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, με φωτογραφίες, χρονολογίες, ιστορικά ντοκουμέντα. Ομως, φευ! Οι συντάκτες του κειμένου «ξέχασαν» ότι το δικαίωμα αυτό το κατέκτησαν οι γυναίκες της χώρας μας πριν το 1952, ήδη από την Ανοιξη του 1944, οπότε κλήθηκαν να ψηφίσουν για την ανάδειξη του Εθνικού Συμβουλίου (δηλαδή της Βουλής) στην Ελεύθερη Ελλάδα. Ηταν τότε, που τα 3/4 της πατρίδας μας είχαν ελευθερωθεί από την ΕΑΜική Αντίσταση και ιδρύθηκε η Πολιτική ΕΠιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ). Με απόφασή της για πρώτη φορά ψήφισαν άντρες και γυναίκες που είχαν συμπληρώσει τα 18 τους χρόνια.

Οι γυναίκες κατέκτησαν αυτό το δικαίωμα «με το σπαθί τους», αφού συμμετείχαν μαζικά στην Εθνική Αντίσταση. Οι πρώτες εθνοσύμβουλοι που αναδείχτηκαν ήταν: Η Καίτη Ζεύγου από την Αθήνα, η Μάχη Μαυροειδή από την Καλαμάτα, η Μαρία Σβώλου από την Αθήνα, η Φωτεινή Φιλιππίδη από τη Λάρισα και η Χρύσα Χατζηβασιλείου από τον Πειραιά.

Το Εθνικό Συμβούλιο συνήλθε όπως είναι γνωστό, στις Κορυσχάδες της Ευρυτανίας στις 14-27 Μάη 1944, όπου ψηφίστηκε το ιστορικό ψήφισμα με τίτλο: «Η κατοχύρωση των λαϊκών ελευθεριών», «Ολες οι εξουσίες πηγάζουν και ασκούνται από το λαό».

Γράψαμε προηγούμενα ότι οι συντάκτες του φυλλαδίου «ξέχασαν» αυτά τα ιστορικά γεγονότα. Τα εισαγωγικά μπήκαν επειδή στο ίδιο φυλλάδιο υπάρχει μια φωτογραφία με αντάρτισσες. Γιατί φοβήθηκαν τη λεζάντα, που θα ενημέρωνε τους νέους και τις νέες για την πραγματική ιστορία της πατρίδας μας;


Αλίκη ΞΕΝΟΥ-ΒΕΝΑΡΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ