Τετάρτη 4 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
«Γλυκιές» αποφάσεις για τους φαρμακοβιομηχάνους

«Η Ελληνική Προεδρία εκτιμά ότι το θέμα είναι άμεσης προτεραιότητας, τόσο από την άποψη της προστασίας της υγείας όσο και από την άποψη της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας», τόνισε ο Κ. Στεφανής

Σε αποφάσεις που ικανοποιούν πρωτίστως τα συμφέροντα των βιομηχάνων και όχι τις λαϊκές ανάγκες για φαρμακευτική περίθαλψη κατέληξαν οι υπουργοί υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που συνήλθαν στο Λουξεμβούργο υπό την προεδρία του Κ. Στεφανή, προχτές, 2 Ιούνη 2003. Οπως αναφέρει χτεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Υγείας η «πολιτική συμφωνία που πέτυχε η Ελληνική Προεδρία περιλαμβάνει τέσσερα σημεία - κλειδιά στην αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας».

Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υπό ένταξη κρατών κατέληξαν στο σχέδιο για τον Κανονισμό και την Οδηγία που αφορά στα φάρμακα τα οποία προορίζονται για ανθρώπινη χρήση, που φαίνεται -αν και δεν αναφέρεται- ότι τελικώς η έγκριση της κυκλοφορίας των φαρμάκων περνάει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και παρακάμπτονται πλέον οι Εθνικοί Οργανισμοί Φαρμάκων. Η ανάθεση της έγκρισης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων προκύπτει από το πρώτο και το τέταρτο σημείο - κλειδί, που αναφέρουν αντίστοιχα:

  • Κάθε Ευρωπαίος πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται το φάρμακο που επιθυμεί, σε όποια χώρα και αν κατοικεί, αρκεί το φάρμακο να έχει έγκριση από την κεντρική διαδικασία, την οποία θα διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.
  • Τα φάρμακα με νέα δραστική ουσία που προορίζονται για το AIDS, τον καρκίνο, τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές και το διαβήτη θα λαμβάνουν υποχρεωτικά άδεια από την κεντρική διαδικασία (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων).

Οι αποφάσεις συνάδουν με το αίτημα των φαρμακοβιομηχάνων, που διατυπώθηκε πρόσφατα σε πανευρωπαϊκό συνέδριο στην Αθήνα, για περισσότερη απελευθέρωση της αγοράς και τον καθορισμό ενιαίας τιμής στην ΕΕ. Μέσα στην ΕΕ υπάρχουν δυο τάσεις όσον αφορά στην αδειοδότηση των νέων φαρμάκων: Η πρώτη είναι η διαδικασία αυτή να γίνεται σε κεντρικό επίπεδο και η δεύτερη να υπάρχει - εκτός από το κεντρικό επίπεδο - και παράλληλη, σε κρατικό επίπεδο. Τελικά φαίνεται ότι επικρατεί η πρώτη.

Αλλά και με το δεύτερο σημείο - κλειδί ευνοούνται εμφανώς οι φαρμακοβιομήχανοι, καθώς θα μπορούν να διατηρούν τις πατέντες για μια δεκαετία για τα πρωτότυπα φάρμακα που θα λαμβάνουν άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Σήμερα η περίοδος αυτή διαφέρει μεταξύ των κρατών - μελών και κυμαίνεται από 6 μέχρι 10 χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο επιμηκύνεται ο χρόνος για τη δυνατότητα παραγωγής αντιγράφων φαρμάκων που είναι ισοδύναμα με τα πρωτότυπα και φθηνότερα απ' αυτά.

Τέλος το τρίτο σημείο - κλειδί αναφέρει ότι «διασφαλίζεται η ποιότητα παραγωγής και διάθεσης των φαρμάκων».

Ο Κ. Στεφανής χαρακτήρισε το θέμα των φαρμάκων σύνθετο και περίπλοκο παρατηρώντας πως «επί αρκετές προεδρίες υπήρξε αντικείμενο χρονοβόρων και δύσκολων συζητήσεων» και πρόσθεσε: «Η Ελληνική Προεδρία, η οποία εκτιμά ότι το θέμα είναι άμεσης προτεραιότητας, τόσο από την άποψη της προστασίας της υγείας, όσο και από την άποψη της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας, έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις, αποδεκτές από όλες τις αντιπροσωπείες».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ