Σάββατο 17 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Προκλητικές αυξήσεις 200%!

Αυξήσεις πάνω από 200% προτείνει η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων στα τροφεία των Παιδικών Σταθμών
Αυξήσεις πάνω από 200% προτείνει η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων στα τροφεία των Παιδικών Σταθμών
Αυξήσεις που αγγίζουν το 200% ετοιμάζεται να επιβάλει για το έτος 2003-2004 η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς (πρώην Κρατικοί) με πρόταση που φέρνει αύριο στο δημοτικό συμβούλιο. Με αυτό τον τρόπο η διοίκηση επιβεβαιώνει το ρόλο του φορομπήχτη, αφού επιβάλλει στις εργαζόμενες οικογένειες - και πολύ περισσότερο στις άνεργες - ένα υπέρογκο χαράτσι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση του δήμου, για το σχολικό έτος 2003-2004, όσες οικογένειες έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 12.000 ευρώ θα πληρώνουν 45 ευρώ μηνιαίως για ένα παιδί. Το τρέχον έτος αυτοί με οικογενειακά ετήσια εισοδήματα από 8.510 μέχρι 11.738 ευρώ πληρώνουν για ένα παιδί 15 ευρώ. Δηλαδή, πρόκειται για αύξηση 200%! Αντίστοιχα, για εισοδήματα 12.000 μέχρι 15.000 ευρώ, θα πληρώνουν το επόμενο έτος 65 ευρώ για ένα παιδί, ενώ φέτος πληρώνουν 20 ευρώ.

Η Ν. Λουλέ, αρμόδια αντιδήμαρχος του δήμου, μιλώντας στο «Ρ», ισχυρίστηκε το εξής απίστευτο: Οτι αυτές οι αλλαγές έγιναν ώστε να μην αδικούνται «τα χαμηλότερα εισοδήματα»! Η απόφαση, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, για τα τροφεία των πρώην Κρατικών Παιδικών Σταθμών, πάρθηκε προκειμένου να εξομοιωθούν με τα αντίστοιχα του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών. Οπως είπε, με το υπάρχον καθεστώς «δύο ταχυτήτων» υπήρχαν περιπτώσεις δημοτών «που έβαζαν μέσο για να πάνε τα παιδιά τους στο φθηνότερο». Τι σκέφτηκαν, λοιπόν, οι αρμόδιοι του δήμου; Να αυξήσουν όλα τα τροφεία, σε τέτοια ύψη που οι φτωχές οικογένειες να πληρώνουν περίπου το ίδιο με τις πλούσιες... Η Ν. Λουλέ ισχυρίστηκε επίσης ότι το καλύτερο θα ήταν να μην πλήρωναν καθόλου τροφεία οι δημότες: «Αυτό όμως είναι αδύνατο να γίνει».

Ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», είχε τονίσει για το θέμα στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο δεν πάρθηκε απόφαση, την ανάγκη «να μην αυξηθούν τα τροφεία και να υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια για τον καθορισμό τους». Και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων: «Δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι στο Δήμο της Αθήνας να μην πληρώνουν τροφεία και για παράδειγμα μία άνεργη να μην μπορεί να βάλει το παιδί της στον παιδικό σταθμό επειδή είναι άνεργη».

Στην ουσία, έτσι όπως διαμορφώνονται τα τροφεία, κερδισμένοι είναι όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα, οι οποίοι και μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της διοίκησης του δήμου. Πράγματι, τα εισοδήματα άνω των 36.000 ευρώ θα πληρώνουν 150 ευρώ για ένα παιδί.

Γενικότερα, σύμφωνα με τα προτεινόμενα τροφεία, απαλλάσσονται από τα τροφεία οι οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, οι πολύτεκνοι, καθώς και το τρίτο παιδί, εφόσον είναι εγγεγραμμένα στον παιδικό σταθμό και τα τρία παιδιά. Τέλος, προτείνεται η μείωση κατά μία κλίμακα στην περίπτωση εγγραφής δύο παιδιών μιας οικογένειας με τρία παιδιά.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο δήμο λειτουργούν 46 Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί (πρώην Κρατικοί) και 40 του Δημοτικού Βρεφοκομείου. Οι πρώην Κρατικοί μεταφέρθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά από εντολή της κυβέρνησης, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, αναγκάζοντας τους δήμους να επιβάλλουν επιπλέον χαρατσώματα. Γεγονός, για το οποίο η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων δεν είχε κανένα πρόβλημα. Τέλος, να σημειώσουμε ότι στο διοικητικό συμβούλιο του Δημοτικού Βρεφοκομείου η εκπρόσωπος της Συμπαράταξης, Αλ. Μπενάτου, καταψήφισε τη συγκεκριμένη εισήγηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ