Σάββατο 10 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υποτιμήθηκαν οι κίνδυνοι από την κάνναβη

Καθυστερημένη διαπίστωση των Εθνικών Συντονιστών για τα Ναρκωτικά των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης

«Οι κίνδυνοι από τη χρήση της κάνναβης έχουν υποτιμηθεί, γεγονός που απομάκρυνε την προσοχή μας από την εντατική προσπάθεια πρόληψης στους εφήβους, με αποτέλεσμα τη μεγάλη διάδοση χρήσης κάνναβης σ' αυτή την πληθυσμιακή ομάδα». Αυτή είναι μια από τις διαπιστώσεις στη διήμερη συνάντηση των Εθνικών Συντονιστών για τα Ναρκωτικά των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ολοκληρώθηκε χτες στην Αθήνα. Η συνάντηση έγινε υπό την προεδρία της κυρίας Αννας Κοκκέβη, εθνικής συντονίστριας για τα Ναρκωτικά στην Ελλάδα, ενώ συμμετείχαν και οι αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της EUROPOL και του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά.

Οσον αφορά στο θέμα της χρήσης της κάνναβης, η Σουηδία παρουσίασε τα αποτελέσματα από πρόσφατο επιστημονικό συνέδριο, από όπου προκύπτουν νέα στοιχεία για τους κινδύνους της χρήσης κάτω από ορισμένες συνθήκες, ιδιαίτερα στους εφήβους. Ετσι όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν για τους κινδύνους από τη χρήση της κάνναβης και επισημάνθηκε η ανάγκη για εκστρατείες στα ΜΜΕ για την πρόληψη της χρήσης των «δημοφιλών» στους νέους ουσιών (κάνναβη, συνθετικά ναρκωτικά), οι οποίες για να είναι αποτελεσματικές θα πρέπει να πλαισιώνονται και από συμπληρωματικές δράσεις σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Υπήρξε μάλιστα κοινό ενδιαφέρον για την προετοιμασία γενικών κατευθυντήριων γραμμών για τις βέλτιστες πρακτικές στο χώρο των έγκαιρων παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων και των βασικών προδιαγραφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις καμπάνιες ενημέρωσης.

Βέβαια, στις ανακοινώσεις της συνάντησης δε γίνεται λόγος για τις αιτίες που οδήγησαν στην υποτίμηση των κινδύνων της κάνναβης, που είναι η πολιτική της διαχείρισης του προβλήματος και της υποκατάστασης.

Στη Συνάντηση συμφωνήθηκε ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην πρόληψη, μέσω νέων προσεγγίσεων και μεθόδων έγκαιρης παρέμβασης (π.χ μέσω Internet). Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το προσεχές συνέδριο σχετικά με τις έγκαιρες παρεμβάσεις σε νέα άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών, που θα διεξαχθεί στις 12 και 13 Ιούνη στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας (υπουργείο Δημόσιας Τάξης - ΟΚΑΝΑ).


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ