Παρασκευή 9 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων και το Μπατασούνα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ και η συνάντησή του με τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους, τη Δευτέρα, επισημοποίησε την «επιβράβευση» της Ισπανίας εκ μέρους των ΗΠΑ, ως τη χώρα που έδωσε νόημα και νομιμοποίηση στη «Συμμαχία των προθύμων», που εξαπέλυσε τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Συνεπώς, αναμενόμενη η ικανοποίηση του Ισπανού πρωθυπουργού στην ανακοίνωση της απόφασης των ΗΠΑ να συμπεριλάβουν το Μπατασούνα, κόμμα - μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θεωρείται πολιτική πτέρυγα της Οργάνωσης των Βάσκων Αυτονομιστών ΕΤΑ, στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ετσι, μετά την Ισπανία όπου το κόμμα έχει τεθεί εκτός νόμου, έρχεται και η «παγκόσμια καταδίωξή του», αφού όλοι πια γνωρίζουν τη σημαίνει να είναι μία οργάνωση μέλος της λίστας των Αμερικανών.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι το Μπατασούνα, καθώς και οι οργανώσεις «Εουσκάλ Εριτάροκ» και «Ερι Μπατασούνα» αποτελούν, ουσιαστικά, «βιτρίνες» της βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ, που, φυσικά, βρίσκεται και η ίδια στη λίστα. Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «El Mundo», η σχετική απόφαση υπογράφηκε στις 30 Απρίλη, ωστόσο, ανακοινώθηκε μία μέρα προτού αρχίσει η επίσημη επίσκεψη του Χοσέ Μαρία Αθνάρ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι η απόφαση βασίστηκε σε αξιόπιστες πληροφορίες από διαφορετικές πηγές, ότι αυτές οι οργανώσεις συγκροτήθηκαν με υπόδειξη της ΕΤΑ και λειτουργούσαν ως τμήμα της.

Η συνάντηση του Προέδρου Μπους με τον Ισπανό πρωθυπουργό έγινε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ για τη στήριξη της χώρας του στην επίθεση κατά του Ιράκ και στον πόλεμο κατά της παγκόσμιας τρομοκρατίας, ενώ από την πλευρά του, ο Ισπανός αξιωματούχος ευχαρίστησε τον Αμερικανό Πρόεδρο και υπενθύμισε την αμοιβαία δέσμευση των δύο χωρών να καταπολεμήσουν τη διεθνή τρομοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ