Παρασκευή 9 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Νέες απειλές από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ψεύδη, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για στρατιωτική επίθεση κατά της Κούβας

ΑΒΑΝΑ.--

«Η κυβέρνηση της Κούβας απορρίπτει σθεναρά, για μια ακόμη φορά, την απαράδεκτη συμπερίληψη της Κούβας στον κατάλογο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, των κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία, αυτή τη μονομερή και παράνομη λίστα. Η κυβέρνηση Μπους, απευθυνόμενη στην παγκόσμια και την εγχώρια κοινή γνώμη, ψεύδεται εκ νέου στην προσπάθειά της να νομιμοποιήσει, την απάνθρωπη και παράνομη πολιτική του εμπάργκο, την εχθρότητα και την επιθετικότητα ενάντια στην Κούβα.

Με την ενέργεια αυτή, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών προσπαθεί να προσθέσει στοιχεία, στην παντελώς ελλιπή εκστρατεία της, κατά της τρομοκρατίας, προκειμένου να στηρίξει για τους πολιτικούς χειρισμούς και τα ασύστολα ψεύδη της στο πλαίσιο της ψύχωσής της, για αφανισμό της Επανάστασης».

Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα της ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας, που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες και απαντά στη συμπερίληψη της Κούβας στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δημοσιοποιήθηκε στις 30 Απρίλη, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για την παγκόσμια τρομοκρατία.

Για την ακρίβεια, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας, σύμφωνα με την Granma, οι ΗΠΑ απευθύνουν κάποιες κατηγορίες, όπως την παρουσία μελών της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ στην Κούβα, την προστασία και την πολιτική συνεργασία της κυβέρνησης της Κούβας με τις ανταρτικές οργανώσεις της Κολομβίας, τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP) και Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN), ότι ο «ειδικός στα εκρηκτικά» μέλος του ΙΡΑ, Νίαλ Κόνολι που συνελήφθη στην Κολομβία «για εκπαίδευση στις εκρηκτικές ύλες των FARC-EP», ήταν για πολλά χρόνια μόνιμος κάτοικος Αβάνας και τέλος στις «προσπάθειες παρεμβολής και παραπλάνησης εκ μέρους Κουβανών πρακτόρων των ερευνών για την 11η Σεπτέμβρη και την παγκόσμια τρομοκρατία». Ομως, όπως, τονίζεται στην ανακοίνωση του κουβανικού ΥΠΕΞ πρόκειται για «ψεύδη, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μια στρατιωτική επίθεση κατά της Κούβας» και συμπληρώνεται ότι «η πολιτική της επαναστατικής κυβέρνησης της Κούβας αναφορικά στην τρομοκρατία δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολιών, ειδικά στην Ουάσιγκτον, καθώς η Κούβα επανειλημμένως έχει καταδικάσει όλες τις ενέργειες, τις μεθόδους και τις πρακτικές της τρομοκρατίας». Συνεπώς, η συμπερίληψη άλλο στόχο προσπαθεί να εκπληρώσει, αφού «η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει αποδείξει ποτέ, και ούτε φυσικά θα μπορέσει ποτέ να αποδείξει, οποιουδήποτε είδους συμμετοχή της Κούβας σε τρομοκρατικές ενέργειες».

Στο μεταξύ, ο Εντμούντο Αράι, Βενεζουελανός ποιητής και ο Γουίλιαμ Κ. Ταμπ, καθηγητής οικονομικών και πολιτικών επιστημών στο Μεταπτυχιακό Τμήμα του συστήματος των δημοσίων Πανεπιστημίων της Νέας Υόρκης-(CUNY), επισκέπτης καθηγητής στο Μπέρκλεϊ και το Πανεπιστήμιο Κανσάι της Οσάκα, συγγραφέας δεκάδων βιβλίων και αρθρογράφος σε πολλά έγκυρα περιοδικά, συγκαταλέγονται στις νέες υπογραφές της Κοινής Διακήρυξης, «προς τη συνείδηση του κόσμου», που το σύνολό τους χτες, άγγιξε τις 1.500.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ