Η ακύρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού - σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ» - είναι αποτέλεσμα των πιέσεων αμερικανικών εταιριών που αποκλείστηκαν από τη Β`φάση!
Αμερικανικές εταιρίες, που αποκλείστηκαν από τη Β` φάση του διαγωνισμού, μπλόκαραν τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ» |
Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του « Ρ», αμέσως μόλις δημοσιοποιήθηκε το αποτέλεσμα της Διεθνούς Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, η επιλογή δηλαδή έξι και δύο αναπληρωματικών κοινοπραξιών για τη Β` φάση του διαγωνισμού, ξεκίνησε ένα μπαράζ πιέσεων, επειδή και οι πέντε αμερικανικές εταιρίες, που συμμετείχαν σε κοινοπραξίες, αποκλείστηκαν από τη Β` φάση. Οι πιέσεις εκφράστηκαν μέσω πολιτικών προσώπων (που δουλιά τους είναι να υπερασπίζονται τα αμερικανικά συμφέροντα) προς την κυβέρνηση και από εκεί προς ορισμένα στελέχη της ΟΕΟΑ. Τελικά - αν και αρκετοί στο Ζάππειο διαφωνούσαν με την ακύρωση του διαγωνισμού - υπερίσχυσε η επιθυμία των Αμερικανών! Ο παρασκηνιακός πόλεμος «κορυφώθηκε» την τελευταία βδομάδα (είναι χαρακτηριστικό ότι η αντιπρόεδρος της ΟΕΟΑ Ν. Τζαβέλλα, λίγες μέρες πριν αποφασίσει το ΔΣ, είχε απαντήσει αρνητικά στο ενδεχόμενο ακύρωσης του διαγωνισμού, αλλά στη συνέχεια εμφανίστηκε υπέρ της απόφασης για ακύρωση).
Η συγκρότηση επιτροπής, που αποτελείται από τους Π. Θωμόπουλο, πρόεδρο της ΟΕΟΑ, Γ. Παπαδογιαννάκη και μέλη του ΔΣ της ΟΕΟΑ, που θα ελέγξει αν υπάρχουν ευθύνες και να τις καταλογίσει, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κίνηση εντυπωσιασμού, μέσα από την οποία, αν βέβαια χρειαστεί, θα προκύψει και κάποιο «εξιλαστήριο θύμα»...
Να σημειώσουμε πως οι κοινοπραξίες, στις οποίες συμμετείχαν αμερικανικές εταιρίες και αποκλείστηκαν, είναι οι εξής:
1. « SLCE ARCHITECTS» (Νέα Υόρκη).
2. «Θύμιος Παπαγιάννης και συνεργάτες - SKIDMORE OWINGS MERRILL» (Αθήνα - Σικάγο).
3. «Π. Καλλιγάς - Α. Καλλιγάς - ROSSER INTERNATIONAL (σ. σ. συμμετείχε στην κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού της Ατλάντα) - SAMIOTES CONSULTANTS» (Αθήνα, Ατλάντα, Μασαχουσέτη).
4. «SASAKI ASSOCIATES» (Μασαχουσέτη).
5. « KOHN PEDERSEN FOX ASSOCIATES - EDAW - OVE ARUP PARTNERS - GARDINER THEOBALD» (Νέα Υόρκη, Σόφια, Αντίπολις).
Χαρακτηριστικό των πιέσεων που άσκησαν και κάποιες άλλες κοινοπραξίες ελληνικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων, προκειμένου να μείνουν στο παιχνίδια του Ολυμπιακού Χωριού, είναι ότι, ενώ η προκήρυξη της ΟΕΟΑ για τον πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό διαγωνισμό δεν προέβλεπε να υπάρχουν δύο αναπληρωματικές κοινοπραξίες, ξαφνικά προέκυψε θέμα και μπήκαν από το «παράθυρο» ως αναπληρωματικές οι κοινοπραξίες: « Team 4 (Καρανίκας) - Ferrater - Βεταπλάν, Λιακόπουλος» με έδρες την Αθήνα και τη Βαρκελώνη και « Istos - Υψιλον - Δημητριάδου - Δρίνης/Πλειάς - Διαμαντόπουλος και συνεργάτες/Γουναρόπουλος - Κωστίκας και συνεργάτες» με έδρα την Αθήνα. Μάλιστα, για τη δεύτερη από αυτές φέρεται να έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος.
Σχετικά με τις δηλώσεις του Λ. Νικολάου, ο οποίος προσπάθησε προ ημερών να δικαιολογήσει την ακύρωση του διαγωνισμού, μιλώντας για «κενά» και «ελλιπή τεκμηρίωση» της απόφασης της Διεθνούς Επιτροπής, χωρίς ωστόσο να τα προσδιορίσει, αρκεί να θυμίσουμε την επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της ΟΕΟΑ Κ. Μπακούρη προς τον πρόεδρο του ΤΕΕ Κ. Λιάσκα, τον περασμένο Ιουλίου, με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου που επέκρινε τη διαδικασία του κλειστού διαγωνισμού.«Η διαδικασία, έγραφε τότε ο Κ. Μπακούρης, πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση με τις συγκεκριμένες οδηγίες. Απαράβατες αρχές στη λειτουργία και λήψη αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι αυτές της διαφάνειας και νομιμότητας με την απαραίτητη αίσθηση του επείγοντος».
Χτες, το προεδρείο της ΟΕΟΑ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας Γ. Ιωαννίδη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η επίσπευση των διαδικασιών για την κατασκευή του έργου. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερο προβληματισμό τόσο στην ηγεσία της ΟΕΟΑ όσο και στη διοίκηση του ΟΕΚ προκαλεί το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας περιβαλλοντικών οργανώσεων, με το επιχείρημα ότι η έκταση στην οποία πρόκειται να κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Χωριό είναι χαρακτηρισμένη ως «γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας».