Ο Κ. Γαβράς σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η σκέψη του ήταν να αναδείξει το βασικό χαρακτηριστικό της Ελλάδας, το φως «που μας βαστάει δεμένους εμάς με την Ελλάδα» μαζί με τη μουσική, την αρχαία τραγωδία και την αρχαιότητα, με σημαντικότερο τον Παρθενώνα.
«Κορμός» του προγράμματος θα είναι η μουσική και τα τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος έκανε την επιλογή του υλικού και τις διασκευές. Στο μουσικό μέρος συμμετέχει και η σοπράνο Ελένη Κελεσίδου σε τραγούδια ενορχηστρωμένα για συμφωνική ορχήστρα, την οποία διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός, ενώ συμμετέχει και μεγάλη λαϊκή ορχήστρα. Θα εμφανιστεί, επίσης, το ποντιακό συγκρότημα «Αργοναύται - Κομνηνοί» και εφηβική και παιδική χορωδία Ελληνοαμερικάνων.
Η παράσταση συμπληρώνεται με το μπαλέτο «Αρτεμις», παραγγελία της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στο «Αμέρικαν Μπάλετ Θίατερ». «Το θέμα του βασίζεται στο μύθο του κυνηγού Ακταίωνα, ο οποίος δεν μπορεί να τραβήξει τα μάτια του από τη θεά Αρτέμιδα που λούζεται στα νερά του ποταμού, με συνέπεια να τιμωρηθεί σκληρά από αυτήν. Η μουσική είναι του Ελληνοαμερικανού συνθέτη Κρίστοφερ Θεοφανίδη και η χορογραφία του βασικού χορογράφου του μπαλέτου, τον Λαρ Λούμποβιτς. Θα παρουσιαστεί πλαισιωμένο από τη Συμφωνική Ορχήστρα του «Αμέρικαν Μπάλετ Θίατερ», υπό τη διεύθυνση του Ντέιβιντ Λαμάρς.
Το οπτικοακουστικό μέρος της παράστασης καλύπτει η επτάλεπτη ταινία «Παρθενών» του Κώστα Γαβρά, ο οποίος παρουσιάζει τις καταστρεπτικές επεμβάσεις του ανθρώπου στο κορυφαίο μνημείο. Η μουσική της ταινίας είναι του Μίνου Μάτσα. Επιπλέον, η Λυδία Κονιόρδου θα αποδώσει αποσπάσματα από τραγωδίες του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, στα ελληνικά και τα αγγλικά, με μουσική υπόκρουση του Νίκου Ξυδάκη. Η Λ. Κονιόρδου δήλωσε πως θεωρεί τη συμμετοχή της μια ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Ιράκ και πρόσθεσε πως «το γεγονός ότι μέσα σ' αυτή την παράσταση γίνεται αναφορά στις καταστροφές που υπέστησαν τα μνημεία της Ακρόπολης, νομίζω ότι κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος δεν μπορεί παρά να συνδέσει αυτό το γεγονός με την καταστροφή των μνημείων του Ιράκ και του Μουσείου της Βαγδάτης».
Στην παράσταση ο σκηνοθέτης «ενσωματώνει» και έργα του Φασιανού. Τα σκηνικά της παράστασης είναι του Τζον Αρνονγκ, τα κοστούμια της Εύας Νάθαινα και οι προβολές του Γουέντελ Χάρινγκτον. Τις ενορχηστρώσεις υπογράφει ο Κώστας Γανωσέλλης. Το κόστος της παραγωγής ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ, αλλά ο υπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και οι τέσσερις παραστάσεις που θα δώσει το «Αμέρικαν Μπάλετ Θίατερ» στην Ελλάδα.