Σάββατο 19 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Αμερικανοί «Ράμπο» κατά δημοσιογράφων

Την πρωτοφανή συμπεριφορά Αμερικανών πεζοναυτών που εισέβαλαν στα δωμάτια δημοσιογράφων στο ξενοδοχείο «Παλαιστίνη» της Βαγδάτης καταγγέλλει και καταδικάζει με διάβημα διαμαρτυρίας το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, προκειμένου να υπάρξει από την πλευρά τους διπλωματική διακοίνωση προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Οπως τονίζεται στο διάβημα, την ώρα που στην Αθήνα βραβεύονταν οι Ελληνες πολεμικοί ανταποκριτές από την ΕΣΗΕΑ, ο συντάκτης των ΝΕΩΝ Γιάννης Διακογιάννης σε ανταπόκριση - καταγγελία από τη Βαγδάτη προς το ΔΣ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

«Στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη", το οποίο βρίσκεται υπό συνεχή κλοιό αμερικανικών τανκς και μεγάλης στρατιωτικής δύναμης πεζοναυτών, προχθές το πρωί Αμερικανοί "Ράμπο" έσπασαν κλειδαριές και μπήκαν με προτεταμένα τα όπλα σε αρκετά δωμάτια δημοσιογράφων, κυρίως στους τελευταίους ορόφους του κτιρίου.

Πριν αφήσουν κανένα να προλάβει να πει το παραμικρό ή να διαμαρτυρηθεί, τους ξάπλωσαν στο πάτωμα, τους ανέκριναν με τις κάννες των όπλων στα κεφάλια τους, σε ορισμένες περιπτώσεις τους ρώτησαν επιμόνως αν κρύβουν όπλα και ύστερα από ώρα έφυγαν, άλλοτε λέγοντας "συγγνώμη" και άλλοτε όχι».

Θύματα της ιστορίας, όπως υπογραμμίζεται στο διάβημα, ήταν δημοσιογράφοι από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Αργεντινή, τη Χιλή και την Ελλάδα.

«"Εσπασαν την κλειδαριά και εισέβαλαν στο δωμάτιό μου", καταγγέλλει ο δημοσιογράφος του "Μέγκα" Γιάννης Κανελλάκης. "Μου έδωσαν εντολή να ξαπλώσω στο πάτωμα. Με 5 κάννες μακρύκαννων όπλων με σημάδευαν. Αφού έψαξαν τα πράγματά μου αποχώρησαν ζητώντας μου ξερά "συγγνώμη"».

Παρόμοια «τύχη» είχαν και οι δύο καμέραμαν του μεξικάνικου καναλιού «Televisa», όπως σημείωσε η Χιλιανή δημοσιογράφος Μόνικα Πέρες: «Δε χτύπησαν την πόρτα για να την ανοίξουν. Σπάσανε με πάταγο την κλειδαριά και εισέβαλαν μέσα με προτεταμένα τα όπλα και το δάκτυλο στη σκανδάλη. Τους δύο καμέραμαν τους έβαλαν να γονατίσουν και να σηκώσουν τα χέρια ψηλά. Τους έκαναν σωματική έρευνα και ύστερα έψαξαν στο δωμάτιό τους».

Οπως επισημαίνει η ΕΣΗΕΑ στο διάβημά της, το σκηνικό επαναλήφθηκε σε αρκετά δωμάτια, ενώ την ίδια ώρα ανεβοκατέβαιναν στο ξενοδοχείο πεζοναύτες με καλυμμένο αρκετό μέρος του προσώπου τους με ένα είδος κουκούλας.

Να σημειωθεί ότι ακόμα αναμένεται η απάντηση του υπουργού Τύπου Χρ. Πρωτόπαππα, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα ενημερώσει σχετικά και το υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης το κείμενο της καταγγελίας στάλθηκε στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, ενώ ενημερώθηκαν το Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι διεθνείς οργανισμοί.

Καταλήγοντας το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, λόγω των αλλεπάλληλων κρουσμάτων, με τις παρεμβάσεις τρίτων - και εξωθεσμικών παραγόντων - στη λειτουργία της ενημέρωσης, επισημαίνει ότι οι Ελληνες δημοσιογράφοι δεν πρόκειται να αποδεχτούν τέτοιου είδους παρεμβολές για κατευθυνόμενη ενημέρωση, για «ενσωματωμένη» πληροφόρηση και απειλή στις εργασιακές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ