Κυριακή 20 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εαρινές δισκογραφικές συναντήσεις

«Θα είμαι εδώ» δηλώνει ο Δημήτρης Μητροπάνος μέσα από την τελευταία δισκογραφική του δουλιά, την οποία συνθέτουν δώδεκα νέα λαϊκά τραγούδια (ΜΙΝΟS-EMI). Δημιουργίες, που υπογράφουν συνθέτες και στιχουργοί της παλαιότερης και της νεότερης γενιάς, οι Χρήστος Νικολόπουλος, Διονύσης Τσακνής, Γιώργος Μουκίδης και Θάνος Γεωργουλάς (σύνθεση) και οι Μάνος Ελευθερίου, Θοδωρής Γκόνης, Τασούλα Θωμαΐδου, Λίνα Δημοπούλου και Μιχάλης Αβατάγγελος (στίχοι). Ο αυθεντικός ερμηνευτής, με «όχημα» την ανόθευτη, εκφραστική φωνή του, προσφέρει ένα «ταξίδι», που διεγείρει συναισθήματα και ανασύρει μνήμες. Ο Δ. Μητροπάνος χάρη στο ερμηνευτικό του ήθος, που χρόνια τώρα μας τροφοδοτεί με συγκινήσεις, γίνεται το μελωδικό «νήμα», που ενώνει δώδεκα τραγούδια - δημιουργίες διαφορετικών συνθετών και στιχουργών.

  • Ενα «Ξύλινο Αλογάκι» (ΜΙΝΟS - ΕΜΙ) επισφραγίζει τη μελωδική συνεργασία των Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (μουσική), Γιάννη Κότσιρα (ερμηνεία) και Ισαάκ Σούση (στίχοι). Τρυφερές μπαλάντες, χιουμοριστικές αλλά και αλληγορικές ιστορίες, σύγχρονα χασάπικα και ένα μοναδικό ντουέτο συνθέτη και ερμηνευτή είναι κάποια από τα στοιχεία αυτής της γόνιμης συνεργασίας. Ο δίσκος περιλαμβάνει δεκατέσσερα τραγούδια - ανάμεσά τους και μια απρόσμενη εκδοχή του «Ετσι κι αλλιώς».

  • Ενας από τους πιο ταλαντούχους Ελληνες συνθέτες και στιχουργούς της εποχής μας, ο Νίκος Ζούδιαρης και η τραγουδίστρια Μαργαρίτα Ζορμπαλά, συναντώνται στο δίσκο «Νερό κι αλάτι» (MINOS-EMI). Προσφέρουν ένα άλμπουμ έντεκα όμορφων τραγουδιών, που μοσχοβολούν μελωδική φρεσκάδα. Τραγούδια, που παίζουν με τα ηχοχρώματα και τις διαφορετικές φόρμες, και προσκαλούν σε γοητευτικά «ταξίδια», παραδομένα στη γλύκα της Μεσογείου.
  • «Φαληριώτισσα», «Σβήσε το φως», «Πριν το χάραμα» και δώδεκα ακόμα τραγούδια που έχουν συνδεθεί με το όνομα του Γιάννη Παπαϊωάννου, συνθέτουν το δίσκο - αναφορά στον γνήσιο λαϊκό δημιουργό με τίτλο «Σβήσε το φως να κοιμηθούμε», που κυκλοφόρησε από τη «Legend». Πρόκειται για ιστορικές, ζωντανές ηχογραφήσεις από τις εμφανίσεις του στο «Χάραμα» και το «Πανόραμα», στις αρχές της δεκαετίας του '70. Ηχογραφήσεις, που παρότι δεν ακούγονται καθαρά, δίνουν μια γλυκιά γεύση από το μεγάλο έργο του λαϊκού καλλιτέχνη, ο οποίος υπήρξε μάστορας στο μπουζούκι και εμπνευσμένος συνθέτης και ερμηνευτής.
  • Με δεκατρείς μελωδίες και το συναρπαστικό κλαρίνο του, ο Βασίλης Σαλέας σμιλεύει το «πρόσωπο» της «Μεσογείου». Αυτή η κοινή πατρίδα, η θάλασσα της μουσικής, βάφτισε το καινούριο άλμπουμ του Β. Σαλέα «Μεσόγειος», που κυκλοφόρησε από την «Alpha records». Ενας συναρπαστικός μουσικός θησαυρός, αγαπημένες δημιουργίες των Θεοδωράκη, Παπαθανασίου, Κραουνάκη, Σαββόπουλου, Τσιτσάνη, Καλδάρα, Ξαρχάκου κ.ά., που «ανασαίνουν» μέσα από το μαγικό κλαρίνο του Β. Σαλέα.

  • Από Ελληνοαυστραλούς φοιτητές του πανεπιστημίου της Μελβούρνης και Ελληνες μετανάστες σχηματίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του '80 η «Απόδημη Κομπανία». Με τα μέλη της πλέον στην Ελλάδα κι έχοντας παρουσιάσει στο παρελθόν δείγματα γραφής στο ρεμπέτικο και παραδοσιακό τραγούδι, η «Απόδημη Κομπανία» καταθέτει την τέταρτη κατά σειρά δισκογραφική δουλιά της με τίτλο «Της αγάπης τα καμώματα» («Legend»). Περιλαμβάνει δεκατρία κομμάτια των Π. Τούντα, Κ. Σκαρβέλη, Δ. Σέμση, Κ. Καρίπη, Ε. Χρυσαφάκη καθώς και τέσσερα σπάνια παραδοσιακά ορχηστρικά.
  • Ξεχωριστά τραγούδια των Ακη Πάνου, Γιώργου Ζαμπέτα, Γ. Καραμπεσίνη, αλλά και κάποια καινούρια κομμάτια των Δημήτρη Κοντογιάννη, Πάρη Μήτσου κ.ά., περιλαμβάνονται στο CD «Και τραγούδια και άσματα» («δίκτυο»). Δεκατρία «λαϊκά γλυκοσέρτικα» τραγούδια, που ερμηνεύουν οι Χαρά Πομώνη, Δημήτρης Κοντογιάννης, Ντιλέκ Κος, Στέλιος Γαλανός, Βαγγέλης Κορακάκης, Γιώτα Βέη και Γεράσιμος Ανδρεάτος. Ο δίσκος αποτελεί την πρώτη από μια σειρά εκδόσεων, που θα ακολουθήσουν (με τον ίδιο τίτλο), εκφράζοντας την αγάπη για το καλό λαϊκό τραγούδι.
  • «Duente» τιτλοφορείται το νέο άλμπουμ των «Ιασις». Η τρίτη κατά σειρά δισκογραφική απόπειρα του συγκροτήματος περιλαμβάνει δώδεκα συνθέσεις του Κωνσταντίνου Μπαλταζάνη, με τη σύμπραξη του Πέτρου Κούρτη. Στο δίσκο συμμετέχουν σημαντικοί μουσικοί, όπως οι Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα), Τάκης Πατερέλης (σαξόφωνο - φλάουτο), Ζάχαρης Σπυριδάκης (κρητική λύρα) κ.ά., αλλά και η Ελευθερία Αρβανιτάκη με μια ερμηνεία.
  • Τραγούδια που έγραψε ο Μανώλης Πάππος, σε στίχους των Αλκίνοου Ιωαννίδη, Ηλία Κατσούλη, Χρήστου Σπουρδαλάκη και Θανάση Παπακωνσταντίνου, ερμηνεύει η Σοφία Παπάζογλου, στο δίσκο «Ολα σου μοιάζουν» (Universal). Ενας δίσκος πολυσυλλεκτικός μεν, που όμως καταφέρνει να συγκεράσει, χωρίς να ισοπεδώσει, διαφορετικούς ήχους, από το λαϊκό και το έντεχνο μέχρι την τζαζ.

Ρ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ