Δυναμική κινητοποίηση το Σάββατο στην Κόρινθο για τους έξι νεκρούς εργάτες
Σωτήρης Βορινιώτης
Γιάννης Παύλου
Χρήστος Κυριλής
Κωνσταντίνος Αθανασίου
Κωνσταντίνος Σπυρίδου
Ευάγγελος Πουλής.
Δίνουμε υπόσχεση συνέχισης του αγώνα μας, καλύτερης οργάνωσης της ταξικής πάλης μέχρι τη ριζική ανατροπή της πολιτικής που στέλνει τους εργάτες στο θάνατο».
Κόρινθος, μεσημέρι του Σαββάτου, 12 Απρίλη. Στο κέντρο της πόλης, στα Περιβολάκια, απλώνεται σιωπή. Ενός λεπτού σιγή. Ακίνητες οι σημαίες του ΠΑΜΕ. Κανένα σύνθημα. Κι αμέσως μετά ξανά η οργή και η απόφαση να πλημμυρίζουν τον τόπο:
«Οχι άλλο αίμα για την εργοδοσία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», «εργάτη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα», «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, μαζί με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», «κάτω τα κέρδη των πολυεθνικών, ζήτω το δίκιο των λαών».
Κόρινθος. Μεσημέρι του Σαββάτου. Ενα «δεν πάει άλλο» έπρεπε να ακουστεί κι ακούστηκε. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με μια δυναμική παρέμβαση στο κέντρο της πόλης, τάραξε τα νερά.
Εκανε καθαρό ότι η κυριαρχία των Βαρδινογιάννηδων, των Στασινοπουλαίων, των Μητρόπουλων και λοιπών μεγαλοκαρχαριών που σκοτώνουν εργάτες στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας και δεν πληρώνουν, είναι καιρός να αμφισβητηθεί στην πράξη.
Το 'πε με καθαρό τρόπο ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου (ΠΟΕΜ) και στέλεχος του ΠΑΜΕ Δημήτρης Τσουμπρής: «Παράλληλα με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε βάρος του λαού του Ιράκ, ένας άλλος "ακήρυχτος" πόλεμος, ταξικός πόλεμος, είναι αυτός που κάνει το κεφάλαιο ενάντια στην εργατική τάξη. Από τα τελευταία θύματα αυτού του πολέμου είναι οι έξι συνάδελφοί μας που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ στο γκέτο των Μητρόπουλου - Στασινόπουλου στα Σωληνουργεία Κορίνθου για τα υπερκέρδη τους». Και υπογράμμισε: «Σοβαρές ευθύνες για το έγκλημα αυτό, όπως και για μια σειρά εγκλήματα που κάνει η εργοδοσία έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τα κόμματα που υπηρετούν την πολιτική του κεφαλαίου. Ευθύνες, όμως, έχουν και ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ - ΕΚ Κορίνθου - ΠΟΕΜ που όλο το προηγούμενο διάστημα έβαλε πλάτες στην κυβέρνηση, για να περάσει όλες αυτές τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις σε όφελος του κεφαλαίου. Οχι μόνο νομιμοποίησαν με τη συμμετοχή τους στους "κοινωνικούς διαλόγους" τις ανατροπές αυτές, αλλά τις στήριξαν κιόλας». Καταλήγοντας ο συνδικαλιστής κάλεσε τους εργαζόμενους και τα σωματεία να δυναμώσουν το ΠΑΜΕ, για να μπορεί να δοθεί με συνέπεια η μάχη ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο.
«Αν για το μεγάλο κεφάλαιο και την κυβέρνηση αποτελεί μονόδρομο η πολιτική που επιβάλλει να χύνεται αίμα εργατών για αύξηση των υπερκερδών, για εμάς τους εργαζόμενους ο δικός μας μονόδρομος είναι η οργάνωση της εργατικής τάξης και η πάλη για την ανατροπή αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος», υπογράμμισε από το βήμα το στέλεχος του ΠΑΜΕ στην Κορινθία, Μιχάλης Καρακάσης, ενώ ο μαθητής Νίκος Γάσπαρης τόνισε: «Χιλιάδες παιδιά τραυματίζονται και σκοτώνονται σήμερα στο Ιράκ από τους φονιάδες των λαών, τους Αμερικάνους και τους συμμάχους τους για τα πετρέλαια και τα κέρδη. Για τα ίδια κέρδη σκοτώθηκαν οι πατεράδες μας στα Σωληνουργεία Κορίνθου. Φτάνει πια!».
Μετά από μια δυναμική πορεία στο κέντρο της πόλης, οι διαδηλωτές έφτασαν στην πύλη του εργοστασίου, όπου πριν από δώδεκα μέρες άφησαν την τελευταία τους πνοή οι έξι εργάτες. Στο βάθος, χάσκει η σκεπή του εργοστασίου και ό,τι απέμεινε από αυτό το τμήμα μετά τη δολοφονική έκρηξη. Στη μνήμη των νεκρών εργατών, έξι νεολαίοι εργάτες «καρφιτσώνουν» στα κάγκελα της πύλης από ένα μπουκέτο λουλούδια για κάθε νεκρό.