Σάββατο 12 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι κακοπληρωτές θα πληρώνουν τόκους υπερημερίας

Με τόκους υπερημερίας θα επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις για την καθυστέρηση πληρωμής τιμολογίων και αποδείξεων παροχής υπηρεσιών στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και κρίθηκε νόμιμο από το ανώτατο δικαστήριο.

Ειδικότερα, η προθεσμία πληρωμής για τον ιδιωτικό τομέα καθορίζεται στις 30 ημέρες από την παραλαβή του τιμολογίου, ενώ για τους φορείς του δημοσίου δε θα πρέπει να ξεπερνά τις 60 ημέρες. Από τη στιγμή που δεν εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις στα παραπάνω χρονικά όρια, αυτόματα γεννιέται η αξίωση τόκου υπερημερίας, χωρίς προηγούμενη όχληση. Ετσι, σε κάθε περίπτωση ο οφειλέτης πρέπει να καταβάλλει τόκους υπερημερίας που ορίζονται στο επιτόκιο του οικείου εξαμήνου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συν επτά ποσοστιαίες μονάδες περιθώριο, εκτός και αν έχει υπάρξει διαφορετική συμφωνία.

Το προεδρικό διάταγμα που είναι σε εφαρμογή της οδηγίας 2000/35/ΕΚ περιλαμβάνει όλες τις μορφές πληρωμών μεταξύ των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Τέλος, το ΣτΕ στην υπ' αριθμό 101/2003 απόφασή του αναφέρει ότι η χώρα μας έπρεπε να συμμορφωθεί με την εν λόγω οδηγία μέχρι τις 8/8/2002. Επίσης, το ανώτατο δικαστήριο εκφράζει επιφυλάξεις για τη διάταξη της οδηγίας, η οποία προβλέπει την εξαίρεση των συμβάσεων που είχαν συναφθεί πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης του ΠΔ, καθώς δημιουργούνται αξιώσεις (μέσω δικαστηρίων) αποζημιώσεων από τη μη αναδρομικότητα της οδηγίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ