Σάββατο 12 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αποθρασύνθηκαν

Η ξεπουλημένη και πολλαπλώς κραγμένη πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ έκανε χτες ένα άλμα. Με μια απόφαση που ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, Χρ. Πολυζωγόπουλος, εξήγησε τι εννοούσε ο Λαλιώτης πριν λίγες μέρες, όταν έδινε την εντολή «να διαδηλώσει στις 16 Απρίλη η ΠΑΣΚΕ». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, λοιπόν, ανακοίνωσε ότι η διαδήλωση της 16ης Απρίλη σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι διαδήλωση κατά της διεύρυνσης της ΕΕ. Αντίθετα σαν κεντρικό σύνθημά της πρέπει να έχει τη φράση: «Υποστηρίζουμε τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης»!

Τέτοια πρόκληση δεν την είχαν τολμήσει ούτε όταν ψηφιζόταν η Συνθήκη του Μάαστριχτ, ούτε όταν προωθούνταν η περιβόητη Λευκή Βίβλος. Τότε κάτι ψέλλιζαν περί προοδευτικών κειμένων που αντανακλούσαν υποτίθεται κάποιους συσχετισμούς ανάμεσα στις σοσιαλδημοκρατικές και νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις. Το γεγονός ότι σήμερα εμφανίζονται αποθρασυμένοι δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσο ξεπουλημένοι είναι. Αντανακλά την απόλυτη πλέον πρόσδεσή τους στο άρμα του κεφαλαίου. Δηλώνει πως αυτοί οι τύποι είναι πλέον βασικό συστατικό του μηχανισμού υποταγής των εργαζομένων στις επιδιώξεις του κεφαλαίου.

Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία η θέση που διατύπωσαν χτες. Εχουν ήδη κάνει ευαγγέλιό τους τη στρατηγική της Λισαβόνας, όπως είχαν κάνει ευαγγέλιό τους και τη Λευκή Βίβλο. Εχουν συνυπογράψει όλες τις πολιτικές που οδηγούν σε μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Εχουν πρωτοστατήσει για τη νομοθέτηση ρυθμίσεων που μετατρέπουν τους εργάτες σε λάστιχο. Εχουν βάλει την υπογραφή τους στο ανοσιούργημα που τινάζει στον αέρα ό,τι είχε απομείνει από ένα δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Εχουν αρνηθεί ξανά και ξανά να οργανώσουν αγώνες για την υπεράσπιση -πόσο μάλλον για τη διεκδίκηση- εργατικών δικαιωμάτων. Ακόμα και για τον πόλεμο το μέχρι τώρα επιχείρημα του Πολυζωγόπουλου ήταν ότι αν είχε δεχτεί τις προτάσεις του ΠΑΜΕ θα έπρεπε να έχουν γίνει έξι 24ωρες απεργίες, κάτι που όπως λέει δεν το αντέχει η οικονομία!

Αυτοί λοιπόν οι κατ' επάγγελμα απεργοσπάστες, αποθρασυμένοι τώρα που η συνεχιζόμενη σφαγή πάει να συγκαλυφτεί, έρχονται να δηλώσουν επικεφαλής μιας κινητοποίησης με ένα και μόνο στόχο: Να την ευνουχίσουν. Να τη μετατρέψουν από διαδήλωση ενάντια στον ιμπεριαλισμό, σε πανηγυράκι για την υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης! Οι διαδηλωτές στις 16 Απρίλη πρέπει να γνωρίζουν πως ο εχθρός δεν είναι μόνο αυτοί που θα βρίσκονται εκείνη την ώρα στο Ζάππειο. Είναι κι αυτά τα «λευκά κολάρα» που θα προσπαθούν να περιορίσουν τη διαδήλωση στα όρια που έχει καθορίσει ο Λαλιώτης: Ενα συνθηματάκι για τον Μπλερ και πίσω σπίτια μας.

Είναι φανερό πως κάτι τέτοιο δε θα περάσει. Αν του Πολυζωγόπουλου του αρέσει τόσο πολύ, δεν έχει παρά να πάει στη Σούδα να φορτώνει πυραύλους μαζί με τον Σημίτη. Εμείς θα είμαστε στο Σύνταγμα για άλλο λόγο...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ