Σάββατο 11 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Εύφορο έδαφος για κερδοσκοπικά παιχνίδια
  • Εντείνεται η διαμάχη κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πορεία των τιμών
  • Τεράστια η ευθύνη και των δύο, αφού η πολιτική που ευαγγελίζονται στηρίζεται στον τζόγο των χρηματαγορών

Ολο και πιο εύφορο, για ύποπτα κερδοσκοπικά παιχνίδια, γίνεται το έδαφος της οδού Σοφοκλέους, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εκτιμούν πως...«έχουν λαμβάνειν» από τους λεγόμενους επενδυτές του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Την ώρα που οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων ερίζουν για το ποιος ευθύνεται για την πορεία των τιμών στις μετοχές, αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται στο βωμό του τζόγου και του εύκολου κέρδους. Πρόκειται για ανθρώπους που η κυβέρνηση με τον πιο επίσημο τρόπο και τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης - ανεξάρτητα από τον πολιτικό τους προσανατολισμό - τους έσπρωξαν πέρσι στο χρηματιστηριακό παιχνίδι. Τη χρονιά που οι ιδιοκτήτες των περισσοτέρων εισηγμένων εταιριών «ρούφηξαν» περί τα 5 τρισεκατομμύρια και οι «θεσμικοί επενδυτές» κατέγραψαν ανείπωτα κέρδη στα χαρτοφυλάκιά τους.

Η κυβέρνηση, αυτή που πέρσι τέτοια εποχή είχε και τηλεοπτικά σποτ για τα κέρδη που προσέφερε στους ιθαγενείς μέσω του Χρηματιστηρίου, με τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τώρα κινείται στον αστερισμό του «δεν παρεμβαίνουμε». Η αλήθεια βέβαια είναι ότι όλοι τους - από τον Κ. Σημίτη μέχρι και τον τελευταίο πολιτευτή - πολύ θα ήθελαν να υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται να είναι δύσκολο. Οπως εξηγούν και οι αρμόδιοι, σε μια αγορά που ο καθημερινός όγκος των συναλλαγών είναι πάνω από 150 δισ. δρχ. απαιτούνται αρκετά τρισεκατομμύρια για να επιβάλει κανείς κατεύθυνση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις χτες ο πρώην πρόεδρος του Χρηματιστηρίου, Μ. Ξανθάκης, δήλωνε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «ακόμα και το 1994, όταν επί υπουργίας Αλ. Παπαδόπουλου χρειάστηκε να γίνει κάποια παρέμβαση στην αγορά, δεν μπορούσαμε να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλαμε πέραν των ολίγων ημερών».

Χτες πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προχτεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και τη μεγάλη πίεση που δέχτηκαν οι μετοχές, τη στιγμή που ο Κ. Σημίτης εκφωνούσε το λόγο του για την υποβολή της αίτησης στην ΟΝΕ, είπε ότι «τα φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στο Χρηματιστήριο δεν εξηγούνται με όρους λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας». Βέβαια, ο εκπρόσωπος δε διανοήθηκε να εξηγήσει αν εξηγείται με όρους οικονομίας το γεγονός ότι το 1999 στο Χρηματιστήριο της Αθήνας τουλάχιστον 100 μετοχές παρουσίασαν διακυμάνσεις τιμών σε ποσοστά πάνω από το 1.000%!!!

Εκείνο που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι είναι να ομολογήσουν πως οι συναλλαγές στις χρηματαγορές θεωρούνται από τους ειδικούς ως αποδοτικές και συμφέρουσες, μόνο στο βαθμό που αποσπώνται κέρδη. Επειδή όμως η εξασφάλιση κερδών για όλους είναι αδύνατη, εκείνοι που χάνουν είναι πάντα αυτοί που δεν έχουν μεγάλα κεφάλαια στην κατοχή τους. Δηλαδή, όλοι εκείνοι οι απλοί πολίτες που ωθούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις στο ναό του καπιταλισμού και οι οποίοι σε περίπτωση που εγκαταλείψουν το παιχνίδι έγκαιρα μπορεί να έχουν και κάποιο κέρδος, σε αντίθετη όμως περίπτωση περιέρχονται στην κατάσταση που φέρονται ότι είναι οι σημερινοί «εγκλωβισμένοι».

Βέβαια, η κυβέρνηση που ήθελε να «παίξει» προεκλογικά με το χαρτί του Χρηματιστηρίου, τώρα εμμέσως πλην σαφώς κατηγορεί τη ΝΔ ότι εμπλέκεται σε υποθέσεις υπονόμευσης του Γενικού Δείκτη. Η ΝΔ, από τη δική της πλευρά, εξακολουθεί να αναμασά τα περί κακών παρεμβάσεων στο Χρηματιστήριο και για κυβερνητικές ευθύνες. Το σίγουρο είναι ότι και οι δύο, από κοινού, με τους διαξιφισμούς τους περί των εξελίξεων στην οδό Σοφοκλέους, επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν από τα κεντρικά προβλήματα που ορθώνονται ενόψει των εκλογών, προβλήματα που συνδέονται με το γεγονός ότι η ταύτισή τους στα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής οξύνει και διευρύνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της χώρας.

Χτες πάντως στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα προχτεσινά επίπεδα των 4.863,6 μονάδων, με απώλειες 0,04%. Η συνεδρίαση άρχισε με άνοδο που έφτασε το 1%, στη συνέχεια παρουσίασε ζημιές μέχρι 2,2% και στη συνέχεια έκλεισε στα παραπάνω επίπεδα. Ο όγκος των συναλλαγών ήταν 181 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ από τις 342 μετοχές που διακινήθηκαν 272 σημείωσαν πτώση, 68 άνοδο και 2 παρέμειναν σταθερές.

Για την ιστορία ν' αναφέρουμε ότι ο Γενικός Δείκτης από την αρχή του χρόνου μέχρι και χτες σημείωσε απώλειες της τάξης του 16%, αλλά έχει ενδιαφέρον να πάρουμε υπόψη μας ότι δεκάδες μετοχές που δε συμμετέχουν στους διάφορους δείκτες, έχουν απώλειες που φτάνουν και ξεπερνούν το 60%.


Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η μεγάλη «βουτιά» των δεικτών(2009-01-04 00:00:00.0)
Συγχώνευση των χρηματιστηρίων(2000-05-04 00:00:00.0)
Πανωλεθρία με πτώση 9,17%(2000-04-18 00:00:00.0)
Επικίνδυνα παιχνίδια και παρέμβαση(2000-03-16 00:00:00.0)
Στο ρυθμό των διεθνών κερδοσκόπων!(1998-08-14 00:00:00.0)
Πάνω το πρώτο, πτώση το δεύτερο εξάμηνο του '94(1995-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ