Μείωση 3,9% χτες, στην οδό Σοφοκλέους, μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση των περισσοτέρων χρηματιστηρίων της Ασίας
Σε μία από τις χειρότερες μέρες του χρόνου εξελίχθηκε η χτεσινή, για την οδό Σοφοκλέους, όπου οι τιμές των μετοχών ταρακουνήθηκαν στο ρυθμό των διεθνών χρηματιστηρίων. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν ήταν λίγοι οι... "θεσμικοί επενδυτές" (κοινώς οι τζογαδόροι των χρηματαγορών) που στην προσπάθειά τους να εξισορροπήσουν τις απώλειες που είχαν σε άλλες αγορές, ρευστοποίησαν - ακόμα και με μικρά κέρδη - τίτλους που είχαν στο ελληνικό χρηματιστήριο. Μετά το πρώτο πεντάλεπτο της συνεδρίασης - που ο γενικός δείκτης "άνοιξε" με κέρδη συγκριτικά με το προχτεσινό "κλείσιμο" - οι τιμές ακολούθησαν σχεδόν σταθερά πτωτική τάση. Λίγα λεπτά μάλιστα πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης εμφάνιζε απώλειες μεγαλύτερες του 4%, ενώ τελικά διαμορφώθηκε στις 2.513 μονάδες και με απώλειες 3,89%. Ο τζίρος που τις προηγούμενες μέρες είχε κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, χτες έφτασε τα 48,9 δισεκατομμύρια δραχμές. Χαρακτηριστικό του άσχημου κλίματος της χτεσινής συνεδρίασης, ήταν ότι από τις 256 μετοχές που διακινήθηκαν, μόλις 30 βελτίωσαν την τιμή τους και ακόμα 15 έμειναν σταθερές, ενώ 211 είχαν απώλειες. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο πτώσης (είναι 8%) κινήθηκαν περίπου 20 μετοχές, ενώ η μετοχή της Δωρικής Τράπεζας (νεοεισαχθείσα μετοχή για την οποία δεν ισχύουν ανώτατα όρια διακύμανσης) "έχασε" 12,7% από την τιμή της. Παράλληλα πολλές ήταν οι μετοχές που είχαν φτάσει στο όριο του - 8% και έκλεισαν με ανεκτέλεστες εντολές για πωλήσεις δεκάδων χιλιάδων μετοχών.
Οι συνολικές απώλειες που σημείωσε ο γενικός δείκτης των τιμών στην οδό Σοφοκλέους από τη Δευτέρα, μετά και τη χτεσινή συνεδρίαση, έφτασαν το 6,7%. Επιχειρώντας να εξηγήσουν την εξέλιξη αυτή, οι περισσότεροι από τους αρμόδιους παράγοντες παραπέμπουν στην κρίση που διέρχονται τα χρηματιστήρια διεθνώς, εξαιτίας κύρια της οικονομικής και νομισματικής κρίσης στις χώρες της Ασίας, στην οποία από χτες προστέθηκε και η μεγάλη πτώση των τιμών στα χρηματιστήρια της Ρωσίας. Αν τα προηγούμενα χρόνια, εξηγούν, οι επιδράσεις από τις ξένες αγορές ήταν περισσότερο "ψυχολογικές", στις σημερινές συνθήκες "διεθνοποίησης των αγορών" (παγκοσμιοποίησης του τζόγου, δηλαδή), η επίδραση είναι άμεση αφού οι ίδιοι παίχτες εμφανίζονται σε διάφορα χρηματιστήρια του πλανήτη και οι κινήσεις τους σε κάποια συγκεκριμένη χώρα εξαρτώνται από τις αποδόσεις που έχουν οι "τοποθετήσεις" τους στις υπόλοιπες.
Οι γνωστοί πάντως θιασώτες του χρηματιστηριακού τζόγου, μετά τις μειώσεις των τιμών που παρουσιάστηκαν στις περισσότερες μετοχές της οδού Σοφοκλέους, σπεύδουν να παροτρύνουν τους πελάτες τους να προχωρήσουν σε αγορές μια και προεξοφλούν την ανάκαμψη των τιμών, την οποία μάλιστα προσδιορίζουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Συνεχίστηκε στο μεταξύ η αναταραχή στις ξένες χρηματαγορές που χτες φαίνεται να είχε σαν επίκεντρο τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο της Ρωσίας,όπου ήδη φαίνεται πως έχει τεθεί θέμα νέας υποτίμησης του ρουβλιού. Οι τιμές των μετοχών σημείωσαν πτώση 8%, γεγονός που ανάγκασε τους αρμόδιους να διακόψουν τη συνεδρίαση, ενώ ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός ORT, έκανε λόγο για "Μαύρη Πέμπτη" στη Ρωσία.
Την ίδια στιγμή, η πτώση του δείκτη συναλλαγών του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ στα χαμηλότερά του επίπεδα εδώ και πέντε χρόνια επισκίασε την"ανάκαμψη", την Τετάρτη τη νύχτα, των μετοχών στις ΗΠΑ, που οφείλεται, κατά αναλυτές, στην αποδυνάμωση του γιεν.
Εν μέσω του πανικού, με τον δείκτη "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" του Λονδίνου να χάνει 90 μονάδες (1,8%) στην αρχή της συνεδρίασης, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου μετά την περικοπή των εξαγωγών της Σαουδικής Αραβίας, πέρασε "απαρατήρητη". Ο DAX της Φραγκφούρτης έχανε 2,7%, ο CAC του Παρισιού 1,7%. Η"χειρότερη" εξέλιξη σε ευρωπαϊκό έδαφος σημειώθηκε στη Νορβηγία, με 3,7% και τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών από το Μάιο του 1997.
Η ειρωνεία είναι ότι ο μόνος δείκτης που είχε άνοδο ήταν ο Nikkei, με 3,05 μονάδες. Ολες οι άλλες αγορές έδειχναν να παραπαίουν. Στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times Industrials Index έπεσε 3%, στη Μαλαισία ο δείκτης Composite 4,5%, το Χρηματιστήριο των Φιλιππίνων έχασε 0,3% και έφθασε στο νέο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μια πενταετία. Απόηχοι της κρίσης έφθασαν και στην Μπανγκόνγκ, στη Σεούλ, στην Ταϊπέι, στην Τζακάρτα, ακόμα και στο Σίδνεϋ...