Παρασκευή 4 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«Νεοαποικιακή κυβέρνηση» εν αναμονή

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ενώ οι διαφωνίες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ακόμη και εντός «της συμμαχίας των προθύμων» (όρα ΗΠΑ - Βρετανία), συνεχίζουν να προκαλούν τριγμούς πάσης φύσης, τα λάφυρα του πολέμου που προσμετρώνται σε δεκάδες μηδενικά, έχουν ανάψει τις συζητήσεις αλλά και τις διαθέσεις περί γεφύρωσης του χάσματος, εξαιτίας του υπέρογκου κόστους της ανοικοδόμησης που δε θέλουν να επωμιστούν, αν και οι ΗΠΑ φαίνονται διατεθειμένες να μοιράσουν μόνο τα ψίχουλα που θα απομείνουν μετά το μέγα φαγοπότι.

Ετσι, αρχίζουν να στεγανοποιούν όλα τα ζητήματα, παρά και την εσωτερική υφιστάμενη διχογνωμία, που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Καταρχήν το πετρέλαιο... Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της «Washington Post», ήδη το Πεντάγωνο έχει οριστικοποιήσει τα σχέδια διαχείρισης του πετρελαϊκού τομέα, προσωρινώς για να καλύψουν το κενό που θα αφήσει το καθεστώς Σαντάμ Χουσεΐν όπως τονίζουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, παρά τις αντιρρήσεις των συμμάχων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Κατά την «Washington Post» η κυβέρνηση υπό το «βρέφος» Μπους, θεωρεί τα έσοδα από το πετρέλαιο απαραίτητα για την ανοικοδόμηση και προβλέπει να εμπιστευτεί τη διαχείριση του τομέα της πετρελαϊκής έρευνας και παραγωγής σε έναν αναγνωρισμένο Αμερικανό ηγέτη του τομέα, ενώ οι πωλήσεις θα ανατεθούν σε Ιρακινούς που είναι σήμερα εξόριστοι. Κατά την αμερικανική εφημερίδα, το όνομα του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του αμερικανικού τομέα της «Shell», Φίλιπ Κάρολ, είναι το επικρατέστερο για τη θέση του επικεφαλής.

Επισήμως οι ΗΠΑ δικαιολογούν τη διαχείριση των πετρελαιοπηγών από τους ίδιους επικαλούμενες την ανάγκη να προσφέρουν εισοδήματα στο Ιράκ, όμως Βρετανοί αξιωματούχοι και ο ΟΗΕ επισημαίνουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δε δικαιούνται να πωλήσουν ιρακινό πετρέλαιο, έστω και προσωρινά, και πως μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ήταν απαραίτητη, αφού όσοι διαφωνούν τονίζουν ότι ως τον πόλεμο, η διαχείριση του ιρακινού πετρελαίου γινόταν μέσω του προγράμματος «πετρέλαιο έναντι τροφίμων» των Ηνωμένων Εθνών και τα έσοδα από τις πωλήσεις χρησιμοποιούνταν για την εισαγωγή αγαθών πρώτης ανάγκης.

Προς το παρόν, σύμφωνα πάντα με την «Washington Post», τα αμερικανικά σχέδια προσκρούουν στην αντίθεση πολλών χωρών, και οι Ρωσία, Γαλλία και Γερμανία, καθώς και άλλα σημαντικά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πολλάκις έχουν υπογραμμίσει πως ο ΟΗΕ θα πρέπει να διαχειριστεί το ιρακινό πετρέλαιο. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, για το μήνα Απρίλη, Μεξικανού πρέσβη Αντόλφο Αγκιλάρ Σινσέρ, που τόνισε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «το πετρέλαιο του Ιράκ ανήκει στους Ιρακινούς και μόνο σε αυτούς».

Κυβέρνηση «νεοαποικιακή»

Στο μεταξύ, η «κυβέρνηση εν αναμονή» που συνίσταται από 256 γκαουλάιτερς (250 Αμερικανούς και μόλις 6 Βρετανούς σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο) ήδη ετοιμάζεται μυστικά στο Κουβέιτ να αναλάβει, αλλά έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα στην Ουάσιγκτον, αφού κατά τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», το Πεντάγωνο έχει κάνει πραξικόπημα πριν καν κατορθώσει ο αμερικανικός στρατός να ελέγχει έστω και μία περιοχή εντός της ιρακινής επικράτειας.

«Η διαμάχη έχει οξυνθεί στο ποιος θα έχει τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας στο Ιράκ στην εποχή μετά το Σαντάμ Χουσεΐν, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ανυπομονεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον σχετικά αποδεκτό από τις ξένες κυβερνήσεις, ενώ το Πεντάγωνο επιμένει να έχει τον απόλυτο έλεγχο», τονίζει η βρετανική εφημερίδα «The Times».

Μάλιστα εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας τόνισε ο Ντόναλντ Ράμσφελντ απέρριψε αρκετούς από τη λίστα που κατέθεσε ο Κόλιν Πάουελ - περιλαμβανομένης και της Μπάρμπαρα Μποντίν, πρώην διπλωμάτη που βρίσκεται ήδη στο Κουβέιτ και αναμένει προκειμένου να αναλάβει την πολιτική διοίκηση της Βαγδάτης - επιφυλάσσει για τον εαυτό του την επιλογή όσων τελικά αποτελέσουν μέρος της σύνθεσής της «μεταβατικής κυβέρνησης», ενώ τόσο ο Κόλιν Πάουελ, άλλα μέλη της κυβέρνησης και κυρίως οι «σύμμαχοι» Βρετανοί αμφισβητούν εντόνως... «ποιος ακριβώς του έδωσε την εξουσία για να λάβει τις αποφάσεις», ρωτούν χωρίς να λαμβάνουν κάποια απάντηση, εννοείται.

Παράλληλα, σύμφωνα με την «Guardian», και αξιωματούχοι του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και η Εθνική Ιρακινή Συμμαχία, τονίζουν με δυσφορία ότι έχουν αποκλειστεί εντελώς από τις διαπραγματεύσεις για τη μεταβατική κυβέρνηση, ενώ δηλώνουν ότι εν λόγω σχέδια των ΗΠΑ «είναι εφαρμόσιμα». Η βρετανική κυβέρνηση είναι ενήμερη πάντως για τα σχέδια της μεταβατικής κυβέρνησης σύμφωνα με την «Guardian», αλλά εξακολουθεί να έχει εντονότατες ενστάσεις «για νεοαποικιακή εξουσία», παρά τις διαβεβαιώσεις του Πενταγώνου περί «βραχύχρονης μεταβατικής κατάστασης, διάρκειας περίπου 90 ημερών ή μέχρι να ανατραπεί ο Σαντάμ Χουσεΐν». Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού... ή εάν αργήσει να ανατραπεί το καθεστώς του Χουσεΐν, ήδη «οι ιέρακες του Πενταγώνου θα έχουν αγκιστρωθεί στο ιρακινό έδαφος»...

Τέλος, ανάμεσα στις πρώτες αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει η όποια «μεταβατική κυβέρνηση εν αναμονή», είναι τι θα κάνει με τα ιρακινά χαρτονομίσματα και νομίσματα, αφού όλα έχουν το πρόσωπο του Σαντάμ Χουσεΐν. Σύμφωνα με την «Washington Post», το σχέδιο είναι να αποσυρθεί το ιρακινό δηνάριο και να αντικατασταθεί από το αμερικανικό δολάριο. Προσωρινώς εννοείται!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ