Η έκδοση του τόμου (με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου και τη συμβολή σημαντικών φορέων που διαθέτουν σχετικά αρχαιολογικά, αρχιτεκτονικά αρχεία, παραστασιολογικά στοιχεία, φωτογραφίες παραστάσεων, κριτικογραφία κλπ.) σπεύδει να «χαιρετίσει» την 50ή επέτειο των Επιδαυρείων (η εναρκτήρια παράσταση έγινε στις 11/7/1954, με τον ευριπίδειο «Ιππόλυτο» σε σκηνοθεσία Δ. Ροντήρη). Κυρίως, έρχεται να εξυπηρετήσει την ανάγκη - αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, θεατρολόγων, καλλιτεχνών του θεάτρου - να μπορούν να προστρέχουν σε μια πλήρη, συστηματική, αποδεικτική «πηγή» και αναφορικά με το διασημότερο, παγκοσμίως, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και αναφορικά με την «τιτάνια» προσπάθεια - ιδιαίτερα στις δεκαετίες του '50 και του '60 - των πρωτοπόρων για την καθιέρωση των Επιδαυρείων και την ερμηνευτική αναβίωση του αρχαίου δράματος.
Συγγραφείς αυτού του τόμου - «εθνικό ταμίευμα» το χαρακτήρισε στην ομιλία του ο κριτικός θεάτρου, μεταφραστής και ποιητής Γιάννης Βαρβέρης - είναι ο καθηγητής της Αρχαίας Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σάββας Γώγος, ο κριτικός, μεταφραστής και καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο ίδιο Πανεπιστήμιο, Κώστας Γεωργουσόπουλος (εκτός από κείμενα για την αναβίωση του αρχαίου δράματος, υπογράφει και την επιστημονική επιμέλεια) και οι νέες θεατρολόγοι: Ελσα Αδριανού, Αγγελική Α. Αποστολοπούλου, Εύα Γεωργουσοπούλου, Αλεξία Παπακώστα, Νατάσα Σιουζουλή, Κωνσταντίνα Σταθοπούλου, Τόνια Τσαμούρη, Νάντια Φώσκολου.
Ο υποδιευθυντής του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, Χέρμαν Κιέναστ, τόνισε τη μεγάλη σημασία για την αρχαιολογική επιστήμη της «υποδειγματικής μελέτης» του Σ. Γώγου για το «ιδεώδες θεατρικό αρχιτεκτόνημα» της Επιδαύρου. Η Ελένη Φεσσά -Εμμανουήλ (αρχιτέκτων, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών), εκτός των άλλων, σημείωσε ότι η μελέτη του Σ. Γώγου αμφισβητεί τη μέχρι τώρα κυρίαρχη άποψη ότι το θέατρο της Επιδαύρου χτίστηκε σε δύο φάσεις και χρονολογεί την κατασκευή του γύρω στο 335 π.Χ. Ο Κ. Γεωργουσόπουλος, εκτός από τη δική του ομιλία για τους πολύπλευρους «άθλους» των πρωτοπόρων των Επιδαυρείων διάβασε και ένα σοφό κείμενο του σκηνοθέτη Αλέξη Σολομού. Η παρουσίαση του τόμου συνοδεύτηκε με απόδοση αποσπασμάτων αρχαίων δραμάτων από τους ηθοποιούς Αννα Συνοδινού, Αντιγόνη Βαλάκου, Ελένη Χατζηαργύρη, Νικήτα Τσακίρογλου, Ασπασία Παπαθανασίου, Κώστα Καζάκο και Γιώργο Κιμούλη.