Τετάρτη 26 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Καλύπτει τις κινήσεις της Τουρκίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Η Κομισιόν, με παρότρυνση του ΓΓ του ΝΑΤΟ, λόρδου Ρόμπερτσον, καλύπτει εν αγνοία της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) τις τουρκικές επιδιώξεις για δημιουργία «θύλακα ανθρωπιστικής βοήθειας» εντός του Ιράκ, ενώ ταυτόχρονα πιέζει για «πιο δραστήριο ρόλο της ΕΕ». Πρόκειται για πρωτοφανή και παράνομη «πρωτοβουλία» του προέδρου της Κομισιόν, Ιταλού Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος, παρακάμπτοντας τον «αρμόδιο» στρατοκράτη της ΕΕ Χ. Σολάνα, εκμεταλλεύεται ένα τυπικό «γεύμα εργασίας» με το ΓΓ του ΝΑΤΟ, χτες το πρωί στις Βρυξέλλες, για να δώσει το «πράσινο φως» στις τουρκικές επιδιώξεις, καλυπτόμενος πίσω από δήθεν «εγγυήσεις» της Αγκυρας για «ανθρωπιστική» παρέμβαση. Ταυτόχρονα η Κομισιόν αναμένεται να υιοθετήσει, σήμερα Τετάρτη, το διπλασιασμό της προενταξιακής «βοήθειας» προς την Τουρκία, ύψους 1,05 δισ. ευρώ για την περίοδο 2004-2006, στα πλαίσια «έκθεσης προόδου» των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας.

«Γεύματα» και πιέσεις

Την τυπική αφορμή για την τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν δεν αποτέλεσε κάποια «θεσμική» υποχρέωση, αλλά ένα καθιερωμένο «γεύμα εργασίας», με το ΓΓ του ΝΑΤΟ λόρδο Ρόμπερτσον χτες στις Βρυξέλλες. Τα θέματα της άτυπης συνάντησης ήταν, βέβαια, ο πόλεμος στο Ιράκ, ο ρόλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και, ειδικότερα η στάση της Τουρκίας, κράτους - μέλους του ΝΑΤΟ και υποψήφιας για ένταξη χώρας στην ΕΕ. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ «μετέφερε» στον πρόεδρο της Κομισιόν τις «εγγυήσεις» της Τουρκίας ότι «δεν προτίθεται» να εισβάλλει στο Κουρδιστάν. Σύμφωνα με τον Ρ. Πρόντι η Αγκυρα «ανέλαβε υποχρέωση να εισέλθει στα σύνορα του Ιράκ μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους και σε μια περιορισμένη και ελεγχόμενη ζώνη για να διευκολύνει τη βοήθεια προς τον κόσμο που υποφέρει (...) εάν πράγματι η συμπεριφορά θα 'ναι αυτή που ανακοινώθηκε από την τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπάρξουν συνέπειες (...) οτιδήποτε άλλο θα περιέπλεκε τις σχέσεις με την Τουρκία».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν υπενθύμισε ότι υπάρχει «κοινή» θέση της ΕΕ που «εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα» του Ιράκ, και η Τουρκία δεν πρέπει να την παραβιάσει, διαφορετικά θα «δυσχεράνει» τις προενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Πρόκειται για εντελώς χλιαρή προειδοποίηση και μάλιστα ο ίδιος ο Ρ. Πρόντι διευκρίνισε ότι «άλλη» συμπεριφορά της Τουρκίας «δεν σημαίνει ότι θα προκαλέσει αυτόματα μια έξωση», αλλά θα δημιουργήσει «περιπλοκές».

Ας σημειωθεί ότι χτες η ιταλική εφημερίδα «La stampa» έκανε λόγο για «παραχώρηση» από το ΝΑΤΟ στην Τουρκία μιας «ζώνης ασφαλείας είκοσι χιλιομέτρων» εντός του Ιράκ, με τις «εγγυήσεις» της Αγκυρας ότι τα τουρκικά στρατεύματα δεν θα λάβουν μέρος στις «στρατιωτικές επιχειρήσεις» των Αμερικανο-Βρετανών στο Ιράκ. Θα πρόκειται για έναν «ανθρωπιστικό θύλακα» υπό τουρκικό έλεγχο, εντός του Ιράκ, στον οποίο θα συγκεντρωθούν ενδεχόμενοι «πρόσφυγες». Εκκρεμεί δημόσια προειδοποίηση της Γερμανίας και σε περίπτωση εισβολής της Τουρκίας στο Ιράκ θα αποσύρει την «προστασία» προς την Αγκυρα, που έχει αποφασιστεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, ως «αμυντική προστασία» σε εκδήλωση επίθεσης του Ιράκ κατά της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν στην «ανταλλαγή απόψεων» μεταξύ του ΓΓ του ΝΑΤΟ και του προέδρου της Κομισιόν, ο λόρδος Ρόμπερτσον «κάλεσε την ΕΕ να επιδείξει ένα πιο δραστήριο ρόλο στους κόλπους του ΝΑΤΟ». Στο μεταξύ χτες έγινε γνωστό από τον Βέλγο πρωθυπουργό Γκ. Φερχόφταντ ότι στις 29 Απρίλη 2003 θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες ξεχωριστή σύνοδος κορυφής για την «ευρωπαϊκή άμυνα» μεταξύ των πρωθυπουργών της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου. Πρόκειται για τις ευρωπαϊκές χώρες που διαχώρισαν τη θέση τους από τον πόλεμο στο Ιράκ και εντός του ΝΑΤΟ. Η προοπτική μιας ξεχωριστής «συνεργασίας» για θέματα άμυνας και ασφάλειας είχε προαναγγελθεί αμέσως μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών (20-21 Μάρτη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ